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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
02/07/2013 |
Data da última atualização: |
16/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NERES, L. de S.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; PACHECO, E. A.; MONTEIRO, R. C. da R.; SATO, S. T. A.; LIMA, S. C. G. de; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S. |
Afiliação: |
LILAINE DE SOUSA NERES, Universidade do Estado do Pará; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JUNIOR, Universidade do Estado do Pará; EVELYN AZEVEDO PACHECO, Universidade do Estado do Pará; RANNA CATARINE DA ROCHA MONTEIRO, Universidade do Estado do Pará; SUENNE TAYNAH ABE SATO, Universidade Federal do Pará; SUELY CRISTINA GOMES DE LIMA, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU. |
Título: |
Iogurte de leite de búfala saborizado com manga (Mangifera indica L.): aceitação sensorial e custo de produção. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Revista da Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá, v. 4, n. 2, p. 79-84, 2012. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Objetivou-se elaborar e avaliar iogurte de leite de búfala saborizado com manga (Mangifera indica L.), fruta tropical amplamente consumida na região Norte. O leite de búfala (Bubalus bubalis) foi submetido ao tratamento térmico (95 °C/5 minutos), resfriado a 45 °C e inoculado com 2,5% de cultura láctica, seguido da adição de calda preparada com 35% de polpa de manga, 35% de sacarose e 30% de água, homogeneizados por cinco minutos. No dia seguinte à elaboração, o derivado foi submetido à avaliação sensorial, com provadores não treinados. A análise da avaliação sensorial apresentou boa aceitabilidade, com nota média de 7,4. Quanto à intenção de compra, 47,3% dos provadores, com certeza, comprariam o produto, 26,4%, talvez comprariam, e 26,3% não comprariam. A análise econômica indicou reduzido custo de produção do derivado, cerca de R$ 0,20 (vinte centavos de real), para cada 100 ml. O iogurte de leite de búfala constitui-se excelente derivado e pode ser usado como alternativa em Programas Especiais, financiados pelo Governo, com vista à redução da fome de comunidades de baixa renda, pois possui elevado valor calórico/proteico, baixo custo, utiliza matérias primas regionais, além da geração de renda e trabalho, através do incentivo à produção leiteira e à fruticultura regionais. |
Palavras-Chave: |
Amazônia Oriental; Búfala; Derivado lácteo; Friticultura regional; Fruticultura regional. |
Thesagro: |
Iogurte; Manga. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/95442/1/PROCI-2013.00053.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/95084/1/IogurteManga-Agroecossistemas.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
17/06/2016 |
Data da última atualização: |
20/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
URBINATI, I.; STAFUZZA, N. B.; OLIVEIRA, M. T.; CHUD, T. C. S.; HIGA, R. H.; REGITANO, L. C. de A.; ALENCAR, M. M. de; BUZANSKAS, M. E.; MUNARI, D. P. |
Afiliação: |
ISMAEL URBINATI, Unesp Jaboticabal; NEDENIA BONVINO STAFUZZA, Unesp Jaboticabal; MARCOS TÚLIO OLIVEIRA, Unesp Jaboticabal; TATIANE CRISTINA SELEGUIM CHUD, Unesp Jaboticabal; ROBERTO HIROSHI HIGA, CNPTIA; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; MAURICIO MELLO DE ALENCAR, CPPSE; MARCOS ELI BUZANSKAS, Unesp Jaboticabal; DANÍSIO PRADO MUNARI, Unesp Jaboticabal. |
Título: |
Selection signatures in Canchim beef cattle |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Animal Science and Biotechnology, v. 7, p. 1-9, 2016. |
DOI: |
10.1186/s40104-016-0089-5 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação: Luciana Correia de Almeida Regitano. |
Conteúdo: |
Background: Recent technological advances in genomics have allowed the genotyping of cattle through single nucleotide polymorphism (SNP) panels. High-density SNP panels possess greater genome coverage and are useful for the identification of conserved regions of the genome due to selection, known as selection signatures (SS). The SS are detectable by different methods, such as the extended haplotype homozygosity (EHH); and the integrated haplotype score (iHS), which is derived from the EHH. The aim of this study was to identify SS regions in Canchim cattle (composite breed), genotyped with high-density SNP panel. Results: A total of 687,655 SNP markers and 396 samples remained for SS analysis after the genotype quality control. The iHS statistic for each marker was transformed into piHS for better interpretation of the results. Chromosomes BTA5 and BTA14 showed piHS>5, with 39 and nine statistically significant SNPs (P<0.00001), respectively. For the candidate selection regions, iHS values were computed across the genome and averaged within non-overlapping windows of 500 Kb. We have identified genes that play an important role in metabolism, melanin biosynthesis (pigmentation), and embryonic and bone development. Conclusions: The observation of SS indicates that the selection processes performed in Canchim, as well as in the founder breeds (i.e. Charolais), are maintaining specific genomic regions, particularly on BTA5 and BTA14. These selection signatures regions could be associated with Canchim characterization. MenosBackground: Recent technological advances in genomics have allowed the genotyping of cattle through single nucleotide polymorphism (SNP) panels. High-density SNP panels possess greater genome coverage and are useful for the identification of conserved regions of the genome due to selection, known as selection signatures (SS). The SS are detectable by different methods, such as the extended haplotype homozygosity (EHH); and the integrated haplotype score (iHS), which is derived from the EHH. The aim of this study was to identify SS regions in Canchim cattle (composite breed), genotyped with high-density SNP panel. Results: A total of 687,655 SNP markers and 396 samples remained for SS analysis after the genotype quality control. The iHS statistic for each marker was transformed into piHS for better interpretation of the results. Chromosomes BTA5 and BTA14 showed piHS>5, with 39 and nine statistically significant SNPs (P<0.00001), respectively. For the candidate selection regions, iHS values were computed across the genome and averaged within non-overlapping windows of 500 Kb. We have identified genes that play an important role in metabolism, melanin biosynthesis (pigmentation), and embryonic and bone development. Conclusions: The observation of SS indicates that the selection processes performed in Canchim, as well as in the founder breeds (i.e. Charolais), are maintaining specific genomic regions, particularly on BTA5 and BTA14. These selection signatures regions could be a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Extended haplotype homozygosity; Genômica; Polimorfismo de nucleotídeo único; SNP. |
Thesagro: |
Cruzamento; Cruzamento Animal; Gado de corte; Genótipo. |
Thesaurus NAL: |
Beef cattle; Composite breeds; Genomics; Quantitative trait loci; Single nucleotide polymorphism. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153785/1/AP-Selection-Urbinati.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/144539/1/Urbinati-JASB-2016.pdf
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Marc: |
LEADER 02707naa a2200397 a 4500 001 2061492 005 2017-03-20 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1186/s40104-016-0089-5$2DOI 100 1 $aURBINATI, I. 245 $aSelection signatures in Canchim beef cattle$h[electronic resource] 260 $c2016 500 $aNa publicação: Luciana Correia de Almeida Regitano. 520 $aBackground: Recent technological advances in genomics have allowed the genotyping of cattle through single nucleotide polymorphism (SNP) panels. High-density SNP panels possess greater genome coverage and are useful for the identification of conserved regions of the genome due to selection, known as selection signatures (SS). The SS are detectable by different methods, such as the extended haplotype homozygosity (EHH); and the integrated haplotype score (iHS), which is derived from the EHH. The aim of this study was to identify SS regions in Canchim cattle (composite breed), genotyped with high-density SNP panel. Results: A total of 687,655 SNP markers and 396 samples remained for SS analysis after the genotype quality control. The iHS statistic for each marker was transformed into piHS for better interpretation of the results. Chromosomes BTA5 and BTA14 showed piHS>5, with 39 and nine statistically significant SNPs (P<0.00001), respectively. For the candidate selection regions, iHS values were computed across the genome and averaged within non-overlapping windows of 500 Kb. We have identified genes that play an important role in metabolism, melanin biosynthesis (pigmentation), and embryonic and bone development. Conclusions: The observation of SS indicates that the selection processes performed in Canchim, as well as in the founder breeds (i.e. Charolais), are maintaining specific genomic regions, particularly on BTA5 and BTA14. These selection signatures regions could be associated with Canchim characterization. 650 $aBeef cattle 650 $aComposite breeds 650 $aGenomics 650 $aQuantitative trait loci 650 $aSingle nucleotide polymorphism 650 $aCruzamento 650 $aCruzamento Animal 650 $aGado de corte 650 $aGenótipo 653 $aExtended haplotype homozygosity 653 $aGenômica 653 $aPolimorfismo de nucleotídeo único 653 $aSNP 700 1 $aSTAFUZZA, N. B. 700 1 $aOLIVEIRA, M. T. 700 1 $aCHUD, T. C. S. 700 1 $aHIGA, R. H. 700 1 $aREGITANO, L. C. de A. 700 1 $aALENCAR, M. M. de 700 1 $aBUZANSKAS, M. E. 700 1 $aMUNARI, D. P. 773 $tJournal of Animal Science and Biotechnology$gv. 7, p. 1-9, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Status |
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Registro completo
Biblioteca(s): |
Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Amazônia Oriental. |
Identificador: |
503 |
Data corrente: |
09/05/2002 |
Data da última atualização: |
12/05/2015 |
Código do título: |
0901372 |
ISSN: |
0100-1922 |
Código CCN: |
003459-2 |
Título e Subtítulo: |
ANAIS DA BIBLIOTECA NACIONAL |
Título alternativo: |
ANAES DA BIBLIOTHECA NACIONAL |
Entidade: |
Biblioteca Nacional do Rio de Janeiro |
Local de publicação: |
Rio De Janeiro, RJ |
Periodicidade: |
Anual |
Inicio de publicação: |
1876 |
Coleções da unidade: |
Embrapa Amazônia Oriental 1883 11; 1884/85 12; 1886 14(1-2); 1887/88 15(1/2); 1889/90 16(1-2); 1891/92 17; 1896 18; 1898 20; 1899 21; 1900 22; 1901 23; 1903 25; 1904 26; 1905 27; 1906 28; 1907 29; 1908 30; 1909 31; 1910 32; 1911 33; 1912 34; 1913 35; 1914 36; 1915 37; 1916 38; 1917 39; 1918 40; 1919 41; 1920 42; 1924 46; 1925 47; 1927 49; 1928 50; 1929 51; 1930 52; 1931 53; 1932 54; 1933 55; 1934 56; 1935 57; 1936 58; 1937 59; 1938 60; 1948 66, 67; 1949 68; 1950 69, 70; 1951 71, 72; 1953 74; 1954 73; 1955 75; 1956 76; 1957 77; 1958 78; 1959 79; 1960 80; 1962 82; 1963 83; 1964 84; 1965 85; 1966 86; 1967 87; 1968 88; 1969 89; 1970 90; 1971 91; 1972 92(3,6-8); 1973 93; 1974 94; 1975 95(1-2); 1976 96; 1977 97; 1978 98; 1980 100; 1981 101; 1982 102; 1983 103; 1985 105; 1986 106; 1987 107; 1988 108; 1989 109; 1990 110; 1991 111; 1992 112; 1993 113; 1994 114 Classificação: 981.05A6 |
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