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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  28/06/2013
Data da última atualização:  10/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DINIZ, G. S.; BARBARINO, E.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; LOURENÇO, S. O.
Afiliação:  GRACIELA S. DINIZ, Universidade Federal Fluminense; ELISABETE BARBARINO, Universidade Federal Fluminense; JOAO OIANO NETO, CPPSE; SIDNEY PACHECO, CTAA; SERGIO O. LOURENÇO, Universidade Federal Fluminense.
Título:  Gross chemical profile and calculation of nitrogen-to-protein conversion factors for nine species of fishes coastal water of Brazil.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Latin American Journal of Aquatic Research, v. 41, n. 2, p. 254-264, 2013.
DOI:  10.3856/vol41-issue2-fulltext-5
Idioma:  Português
Conteúdo:  The amino acid composition and contents of nitrogen, phosphorus, lipid, carbohydrate and protein were determined in muscles of Dactylopterus volitans, Genypterus brasiliensis, Mullus argentinae,Paralichthys patagonicus, Percophis brasiliensis, Pinguipes brasilianus, Rhizoprionodon lalandii, Rhizoprionodon porosus, and Urophycis cirrata. The samples showed low carbohydrate content (<3.5% dry weight in all species) and were rich in protein (>66% dry weight in all species). The percentage of total lipid varied widely among species, and M. argentinae showed the highest concentrations (16%). The percentage of nitrogen and phosphorus was high and similar among species , with overall average values of 13.3% and 1.2%, respectively. The amino acids composition was similar among the animals, with glutamic acid and lisine as the most abundant amino acid and histidine in low concentrations. Among species, the content of proteinaceous nitrogen was high, with an average of 96.8% of the to tal nitrogen. From data of total amino acid and total nitrogen, specific nitrogen-to-protein conversion fact ors were calculated for each species. The nitrogen-to-protein conversion factors ranged from 5.39 to 5.98, with an overall average of 5.71. These findings showed that the traditional conversion factor of 6.25 overestima tes the actual protein content and should be avoided.
Palavras-Chave:  Amino Acid; Element Composition; Nitrogen to Protein Conversion Factors; Protein; Tropical environment.
Thesagro:  Alga marinha; Aminoácido; Proteína.
Thesaurus Nal:  Amino acids; Fish; Macroalgae; Proteins.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84968/1/PROCI-2013.00049.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE21899 - 1UPCAP - DDPROCI-2013.00049DIN2013.00049
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1.Imagem marcado/desmarcadoDINIZ, G. S.; BARBARINO, E.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; LOURENÇO, S. O. Gross chemical profile and calculation of nitrogen-to-protein conversion factors for nine species of fishes coastal water of Brazil. Latin American Journal of Aquatic Research, v. 41, n. 2, p. 254-264, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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