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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  22/02/2013
Data da última atualização:  09/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERNANDES JUNIOR, P. I.; LIMA, A. A. de; PASSOS, S. R.; GAVA, C. A. T.; OLIVEIRA, P. J. de; RUMJANEK, N. G.; XAVIER, G. R.
Afiliação:  PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA; ANDRÉA APARECIDA DE LIMA, UFRRJ; SAMUEL RIBEIRO PASSOS, UFRRJ; CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA; PAULO JANSEN DE OLIVEIRA, UFRRJ; NORMA GOUVEA RUMJANEK, CNPAB; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB.
Título:  Phenotypic diversity and amylolytic activity of fast growing rhizobia from pigeonpea [Cajanus cajan (L.) Millsp.].
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, São Paulo, v. 43, n. 4, p. 1604-1612, 2012.
ISSN:  1517-8382
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated 26 pigeonpea rhizobial isolates according to their cultural characteristics, intrinsic antibiotic resistance, salt and temperature tolerance, carbon source utilization and amylolytic activity. The cultural characterization showed that the majority of them presented the ability to acidify the YMA. Among the 27 isolates evaluated, 25 were able to grow when incubated at 42° C and 11 showed tolerance to 3% (w/v) of NaCl in YMA medium. The patterns of carbon sources utilization was very diverse among the isolates. It was observed the capacity of three strains to metabolize all the carbon sources evaluated and a total of 42% of the bacterial isolates was able to grow in the culture medium supplemented with at least, six carbon sources. The carbon sources mannitol (control) and sucrose were metabilized by all isolates evaluated. The profile of intrinsic resistance to antibiotics showed that the isolates were mostly resistant to streptomycin and ampicillin, but susceptible to kanamycin and chloranphenicol. High amylolytic activity of, at least, four isolates was also demonstrated, especially for isolated 47.3b, which showed the highest enzymatic index. These results indicate the metabolic versatility of the pigeonpea rhizobia, and indicates the isolate 47.3b to further studies regarding the amylase production and characterization
Palavras-Chave:  Biological nitrogen fixation; Diversidade fenotípica; FBN; Fixação biológica de nitrogênio; Rizóbio; Seleção de estirpe; Seleção de estirpes; Strain selection.
Thesagro:  Feijão; Feijão de Corda; Melhoramento Vegetal.
Thesaurus Nal:  biotechnology; Molecular genetics; Nitrogen fixation; Pigeon peas.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/78769/1/Paulo-Ivan-2012.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB38702 - 1UPCAP - PP2013.000262013.00026
CPATSA49590 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Semiárido.
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