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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  07/12/2012
Data da última atualização:  12/04/2019
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  FAJARDO, T. V. M.; EIRAS, M.; NICKEL, O.; DUBIELA, C. R.; SOUTO, E. R.
Afiliação:  THOR VINICIUS MARTINS FAJARDO, CNPUV; MARCELO EIRAS, INSTITUTO BIOLÓGICO DE SÃO PAULO; OSMAR NICKEL, CNPUV; CARLA ROSA DUBIELA, UEM; ELIEZER RODRIGUES DE SOUTO, UEM.
Título:  Detection and partial molecular characterization of Grapevine fleck virus, Grapevine virus D, Grapevine leafroll-associated virus -5 and -6 infecting grapevines in Brazil.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 12, p. 2127-2130, dez. 2012.
ISSN:  0103-8478.
Idioma:  Inglês
Notas:  Nota científica.
Palavras-Chave:  Brasil; Caracterização; Detecção; Sequenciamento genético.
Thesagro:  Diagnostico; Doença de planta; Uva; Vírus; Viticultura.
Thesaurus Nal:  Ampelovirus; Maculavirus; Vitivirus.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://www.scielo.br/pdf/cr/v42n12/a35912cr2012-0342r1.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/71836/1/FAJARDO-CiRural-v42n12p2127-2012.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14218 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/04/2021
Data da última atualização:  20/04/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, D. G. dos; COELHO, C. C. de S.; FERREIRA, A. B. R.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  DEIZIANE GOMES DOS SANTOS, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; ANNA BEATRIZ ROBOTTOM FERREIRA, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  Brazilian Coffee Production and the Future Microbiome and Mycotoxin Profile Considering the Climate Change Scenario.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Microorganisms, v. 9, n. 4, 858, 2021. p. 1-20.
DOI:  https://doi.org/10.3390/microorganisms9040858 https://www.mdpi.com/journal/microorganisms
Idioma:  Inglês
Notas:  Review.
Conteúdo:  Brazil holds a series of favorable climatic conditions for agricultural production including the hours and intensity of sunlight, the availability of agricultural land and water resources, as well as diverse climates, soils and biomes. Amidst such diversity, Brazilian coffee producers have obtained various standards of qualities and aromas, between the arabica and robusta species, which each present a wide variety of lineages. However, temperatures in coffee producing municipalities in Brazil have increased by about 0.25 C per decade and annual precipitation has decreased. Therefore, the agricultural sector may face serious challenges in the upcoming decades due to crop sensitivity to water shortages and thermal stress. Furthermore, higher temperatures may reduce the quality of the culture and increase pressure from pests and diseases, reducing worldwide agricultural production. The impacts of climate change directly affect the coffee microbiota. Within the climate change scenario, aflatoxins, which are more toxic than OTA, may become dominant, promoting greater food insecurity surrounding coffee production. Thus, closer attention on the part of authorities is fundamental to stimulate replacement of areas that are apt for coffee production, in line with changes in climate zoning, in order to avoid scarcity of coffee in the world market.
Palavras-Chave:  Aquecimento global.
Thesagro:  Café; Clima; Micotoxina; Produto de Origem Vegetal; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Climate; Coffee products; Food technology; Global warming; Mycotoxins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222713/1/Brazilian-Coffee-Production-and-the-Future-Microbiome-and-Mycotoxin-Profile-Considering-the-Climate-Change-Scenario-1-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15155 - 1UPCAP - DD
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