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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Solos / UEP-Recife. MenosEmbrapa Acre; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Rondônia... Mostrar Todas |
Data corrente: |
25/07/2012 |
Data da última atualização: |
27/09/2012 |
Autoria: |
VALLE, R. R. (ed.). |
Título: |
Ciência, tecnologia e manejo do cacaueiro. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: CEPLAC, 2012. |
Páginas: |
688 p. |
Descrição Física: |
color. il. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Melhoramento genético do cacaueiro. Ecofisiologia do cultivo do cacaueiro. Aptidão agrícola e fertilidade de solos para a cultura do cacaueiro. Fundamentos do manejo e da conservação dos solos na região produtora de cacau da Bahia. Principais pragas do cacaueiro e seu controle. Manejo integrado das pragas do cacaueiro da Região Amazônica. Principais doenças do cacaueiro e seu manejo. Controle biológico das doenças do cacaueiro. Técnicas de produção massal de Trichoderma stromaticum. Indução de resistência sistêmica em plantas contra fitopatógenos. Tecnologia de aplicação de defensivos agrícolas. Manejo integrado da vassoura-de-bruxa do cacaueiro. Renovaç~~ao de cacauais na Bahia. Perspectiva para multiplicação do cacaueiro. Sistemas agroflorestais com cacaueiro. O cultivo do cacaueiro em sistemas agroflorestais com a seringueira. Cacau cabruca: Sistema agrossilvicultural tropical. Serapilheira no cacau cabruca: bioindicador de qualidade ambiental. Abordagem agroambiental e socioeconômica do cultivo do cacaueiro em várzeas amazõnicas. Integração de práticas de manejo no cultivo do cacaueiro. Aproveitamento dos derivados, subprodutos e resíduos do cacau. Economia do cacau. |
Palavras-Chave: |
Cacaueiro; Controle; Cultivo; Doenças; Ecofisiologia; Ferilidade dos solos; Fisilogia; Melhoramento genético; Pragas. |
Thesagro: |
Adubação; Aptidão Agrícola; Cacau; Doença; Doença de Planta; Fisiologia; Genética; Manejo; Melhoramento; Nutrição; Praga; Prática cultural; Theobroma cacao. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
15/03/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
WOYANN, L. G.; MILIOLI, A. S.; BOZI, A. H.; DALLÓ, S. C.; MATEI, G.; STORCK, L.; BENIN, G. |
Afiliação: |
Leomar Guilherme Woyann, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Anderson Simionato Milioli, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Antonio Henrique Bozi, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Samuel Cristian Dalló, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Gilvani Matei, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Lindolfo Storck, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; Giovani Benin, Universidade Tecnológica Federal do Paraná. |
Título: |
Repeatability of associations between analytical methods of adaptability, stability, and productivity in soybean. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 1, p. 63-73, jan. 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em portugues: Repetibilidade das associações entre métodos de análise de adaptabilidade, estabilidade e produtividade em soja. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the association between estimates of adaptability, stability, and productivity in soybean (Glycine max), and to estimate the repeatability coefficient of these associations between years. A total of 22 genotypes were evaluated in 27 environments in the 2012/2013 crop season and in 19 environments in 2013/2014. In the next crop seasons, 28 genotypes were evaluated in 26 environments, in 2014/2015, and in 25 environments in 2015/2016, totalizing 97 trials. Fourteen methods were evaluated; Spearman correlation coefficients were obtained for the parameters of stability, adaptability, and productivity; and the repeatability coefficients, as well as the minimum number of required environments for a coefficient of determination of 80 and 90%, were calculated. The minimum number of environments required to estimate the degree of association between the parameters was low (seven sites). The methods of Eberhart & Russell and GGE biplot are essential in the evaluation of productivity, adaptability, and stability in soybean because they are able to encompass these aspects using a minimum set of methods. The methods of Annicchiarico (AN), Silva & Barreto (SB), Cruz (CR), and Storck & Vencovsky (SV) can be used to generate complementary information, such as: stability for general, favorable, and unfavorable environments (AN); adaptability in favorable and unfavorable environments (SB, CR, and SV); and average productivity in all environments and in favorable or unfavorable environments (SV). MenosThe objective of this work was to evaluate the association between estimates of adaptability, stability, and productivity in soybean (Glycine max), and to estimate the repeatability coefficient of these associations between years. A total of 22 genotypes were evaluated in 27 environments in the 2012/2013 crop season and in 19 environments in 2013/2014. In the next crop seasons, 28 genotypes were evaluated in 26 environments, in 2014/2015, and in 25 environments in 2015/2016, totalizing 97 trials. Fourteen methods were evaluated; Spearman correlation coefficients were obtained for the parameters of stability, adaptability, and productivity; and the repeatability coefficients, as well as the minimum number of required environments for a coefficient of determination of 80 and 90%, were calculated. The minimum number of environments required to estimate the degree of association between the parameters was low (seven sites). The methods of Eberhart & Russell and GGE biplot are essential in the evaluation of productivity, adaptability, and stability in soybean because they are able to encompass these aspects using a minimum set of methods. The methods of Annicchiarico (AN), Silva & Barreto (SB), Cruz (CR), and Storck & Vencovsky (SV) can be used to generate complementary information, such as: stability for general, favorable, and unfavorable environments (AN); adaptability in favorable and unfavorable environments (SB, CR, and SV); and average productivity in all environments and ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cultivar recommendation; Genotype x environment interaction; Indicação de cultivares; Interação genótipo x ambiente. |
Thesagro: |
Glycine Max. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173987/1/Repeatability-of-associations-between-analytical.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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