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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/08/2012
Data da última atualização:  22/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, L. M. J.; CORRÊA, M. M.; PEREIRA, E. J.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V.; RIBEIRO, E. M. G.; FREITAS, S. C.
Afiliação:  LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, UFRJ; MARIANA M. CORRÊA, UFRJ; ELENILDA J. PEREIRA, UFRJ; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; EDIANE M. G. RIBEIRO, UFRJ; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA.
Título:  Iron and zinc retention in common beans (Phaseolus vulgaris L.) after home cooking.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Food & Nutrition Research, v. 56, 2012. 15618.
DOI:  10.3402/fnr.v56i0.15618
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: According to the World Health Organization (WHO), iron, iodine, and Vitamin A deficiencies are the most common forms of malnutrition, leading to severe public health consequences. The importance of iron and zinc in human nutrition and the number of children found to be deficient in these nutrients make further studies on retention in cooked grains and cooked bean broth important. Objectives: This work aimed to evaluate iron and zinc retention in six common bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars under the following conditions: raw beans, regular pot cooking, pressure cooking, with and without previous water soaking, and broth. Design: Determination of iron and zinc content in the raw, cooked bean grains and broth samples was carried out by Inductively Coupled Plasma (ICP) Optical Emission Spectrometry (Spectro Analytical Instrument Spectroflame P). All experiments and analyses were carried out in triplicate. Results: Overall, regardless of the cooking method, with or without previous water soaking, the highest zinc concentration was found in the cooked bean grains. However, pressure cooking and previous water soaking diminished iron retention in the cooked grains, while increasing it in the bean broth. Conclusion: The common bean was confirmed to be an excellent source of iron and zinc for human consumption, and it was suggested that beans should be consumed in a combined form, i.e. grain with bean broth.
Palavras-Chave:  Análise de alimentos; Composição alimentar; Deficiências minerais; Métodos de cozimento; Micronutrientes.
Thesagro:  Feijão; Leguminosa.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63992/1/2012-034.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11397 - 1UPCAP - PP2012/0342012.00034
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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  22/12/2015
Data da última atualização:  26/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ROCHA, R. O.; MORAIS, J. K. S.; OLIVEIRA, J. T. A.; OLIVEIRA, H. D.; SOUSA, D. O. B.; SOUZA, C. E. A.; MORENO, F. B.; MONTEIRO-MOREIRA, A. C. O.; SOUZA JUNIOR, J. D. A. de; SA, M. F. G.; VASCONCELOS, I. M.
Afiliação:  RAQUEL O. ROCHA, UFC; JANNE K. S. MORAIS, UFC; JOSE T. A. OLIVEIRA, UFC; HERMOGENES D. OLIVEIRA, UFC; DANIELE O. B. SOUSA, UFC; CARLOS EDUARDO A. SOUZA, FANOR; FREDERICO B. MORENO, UNIFOR; ANA CRISTINA O. MONTEIRO-MOREIRA, UNIFOR; JOSE DIJAIR ANTONINO DE SOUZA JUNIOR; MARIA FATIMA GROSSI DE SA, CENARGEN; ILKA M. VASCONCELOS, UFC.
Título:  Proteome of soybean seed exudates contains plant defense-related proteins active against the root-knot nematode Meloidogyne incognita.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Journal Of Agricultural And Food Chemistry, v. 63, n. 22, p. 5335-5343 , 2015.
DOI:  10.1021/acs.jafc.5b01109
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Defense proteins; Seed proteins; Soil pathogen.
Thesagro:  Glycine Max.
Thesaurus NAL:  exudation; Meloidogyne.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/136088/1/acs.jafc.5b01109.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN36119 - 1UPCAP - DD
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