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Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  02/05/2012
Data da última atualização:  02/05/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, F. S. de C.; SOUZA, V. A. B. de; LOPES, Â. C. de A.
Afiliação:  FRANCISCA SAMARA DE CARVALHO RIBEIRO, UFPI; VALDOMIRO AURELIO BARBOSA DE SOUZA, CPAMN; ÂNGELA CELIS DE ALMEIDA LOPES, UFPI.
Título:  Physical characteristics and chemical-nutritional composition of the castanheira-do-gurguéia fruit (Dipteryx lacunifera Ducke).
Título original:  Características físicas e composição químico-nutricional do fruto de castanheira-dogurguéia (Dipteryx lacunifera Ducke).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 43, n. 2, p. 301-311, abr./jun. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The castanheira-do-gurguéia is a native fruit tree with great regional importance, whose almond present pleasant flavor and exploration still limited. The objective of this research was to evaluate the physical and chemical-nutritional characteristics of 23 castanheira-do-gurguéia genotypes from natural occurrence areas of Piauí State southwestern savannah. A sample of 30 to 50 fruits per genotype was collected. The physical characteristics analyzed were: fruit mass, pericarp mass, fruit length, larger fruit thickness, fruit length/larger fruit thickness ratio, smaller fruit thickness, fruit length/smaller fruit thickness ratio, larger pericarp thickness, smaller pericarp thickness, longitudinal diameter of the pericarp cavity, vertical diameter of the pericarp cavity, almond mass, almond length, larger almond thickness, smaller almond thickness and almond length/larger almond thickness ratio. The following chemical-nutritional characteristics of almonds were analyzed: fat, crude protein, crude fiber, ash total carbohydrates, crude energy and minerals (P, K, Ca, Mg, Mn, Fe, Cu and Zn). The data were submitted to analysis of variance and genotypes means were compared by Scott-Knott?s test at 5%. There were differences among genotypes for all physical and chemical-nutritional characteristics evaluated, except Ca in the almonds. It was verified the presence of great phenotypic variability in the analyzed germplasm. The genotype G-3 is the most promising in terms of almond mass,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cerrado piauiense.
Thesagro:  Genética Vegetal; Noz.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/58558/1/RCAN2P301pdf.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN27036 - 1UPCAP - PP630.720981
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1.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, F. S. de C.; SOUZA, V. A. B. de; LOPES, Â. C. de A. Physical characteristics and chemical-nutritional composition of the castanheira-do-gurguéia fruit (Dipteryx lacunifera Ducke). Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 43, n. 2, p. 301-311, abr./jun. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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