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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/03/2010
Data da última atualização:  29/11/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GIGNARD, Q.; FREIRE JUNIOR, M.; DUCAMP-COLLIN, M. N.; FREITAS, S. P.; SOARES, A. G.
Afiliação:  Q. GIGNARD, ENSIA; MURILLO FREIRE JUNIOR, CTAA; M. N. DUCAMP-COLLIN, CIRAD; SUELY PEREIRA FREITAS, UFRJ; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA.
Título:  Use of edible and biodegradable coatings in fresh cut pineapple.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: EUROPEAN FEDERATION OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY CONFERENCE, 2009, Budapest. New challenges in food preservation: processing: safety: sustainability. Wageningen: EFFoST, 2009. 1 CD-ROM. Ref. P273.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of edible coatings in vegetable products has been increasing because it offers several advantages as being biodegradable and extends the shelf-life of fruits and vegetables. The objective of this work was to evaluate the effect of two biodegradable edible coatings, sodiumalginate and Chitosan, on the quality and shelf life of minimally processed pineapple storage at 10°C. Five L of each coating solutions were prepared as following - 2% alginate solution: 100 g of Algenic acid sodium salt in 5 L of distilled water, heated at 70°C under constant stirring - 0,75% Chitosan solution: 150 g of monohydrated citric acid dispersed in 5 L of distilled water and addition 37.5g of Chitosan (Crab shells Chitosan, minimum 85% deacetylated, SIGMA), heated to 60°C to dissolve the Chitosan. The coating solutions were then stored at 5°C before the dipping. The Chitosan coating had an important benefic effect on the microbiological contamination and on the maintenance of the total phenolic content. The high concentration of citric acid in the coating solution contributed to the antimicrobial effect but changed the sensory taste of fresh pineapple. The alginate coating also decreased the contamination of yeasts and molds but its effect was lower than the Chitosan one. Visual aspect of its coating solution can be not well accepted by the consumers. The concentration of alginate must be decreased to avoid the formation of a too thick gel. The Chitosan treatment resulted in the best produc... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alginato; Filme biodegradável; Filme comestível; Quitosana.
Thesagro:  Abacaxi; Vida de Prateleira.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/71055/1/2009-229.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA10274 - 1UPCRA - PP2009/2292010.00140
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/04/2012
Data da última atualização:  20/04/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, R. O.; MARTINS, C. E.; ROCHA, W. S. D. da; SOUZA SOBRINHO, F. de; BRIGHENTI, A. M.; MONAIA, L. DE S.; CANTARINO, M. A.; OLIVEIRA, T. H. S. DE; CARVALHO, A. C. B. DE; SOUZA, R. C. V. DE.
Afiliação:  Ricardo Ottoni Silva; CARLOS EUGENIO MARTINS, CNPGL; WADSON SEBASTIAO DUARTE DA ROCHA, CNPGL; FAUSTO DE SOUZA SOBRINHO, CNPGL; ALEXANDRE MAGNO B DOS SANTOS, CNPGL; Leandro de Senna Monaia; Marlene Aparecida Cantarino; Taís Helena Silva de Oliveira; Anne Caroline Barbosa de Carvalho; Raymundo César Verassani de Souza.
Título:  Produtividade de sorgo em um sistema de integração lavoura-pecuária com diferentes doses e fontes de potássio de rochas silicatadas.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: Workshop de Iniciação Científica da Embrapa Gado de Leite, 8., 2011, Juiz de Fora. Anais...
Série:  Documentos, 151.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Consórcio sorgo/braquiária; Fontes alternativas de potássio; Integração lavoura-pecuária; Rochas silicáticas.
Thesagro:  Cloreto de Potássio.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL19242 - 1UMTPL - CDCD 2012/003
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