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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  12/06/2009
Data da última atualização:  21/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MATOS, A. P. de; REINHARDT, D. H. R. C.
Afiliação:  ARISTOTELES PIRES DE MATOS, CNPMF; DOMINGO HAROLDO RUDOLFO C REINHARDT, CNPMF.
Título:  Pineapple in Brazil: characteristics, research and perpectives.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, Leuven, n. 822, p. 25-36, mar. 2009.
ISSN:  0567-7572
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição de Proceedings of the VI International Pineapple Symposium, João Pessoa, nov. 2007. Disponível também em CD-ROM e on-line.
Conteúdo:  Brazil, the largest world pineapple producer in 2005 reached a volume of 2,292,470 t harvested from 61,790 hectares (FAO, 2007). Pineapple plays an important economic and social role in many micro regions, generating a significant number of jobs and expressive income for more than 18,000 producers and many other people involved in this business, mainly directed to the inland market. On the other side, fresh fruit exports have also increased recently, mostly due to investments of Del Monte Company in Northeast Brazil. The cultivar "Pérola", native to Brazil, is grown in about 80% of the area, followed by "Smooth Cayenne", "Jupi", "MD-2" and several local varieties mostly used in the Amazon Region. Strong research efforts have contributed to the significant progress of the Brazilian pineapple industry. The breeding program of Embrapa Cassava & Tropical Fruits has generated and evaluated many hybrids, two of them have recently been recommended for planting: "Imperial" and "Vitória", both showing good horticultural characteristics and resistance to fusariosis, the most serious pineapple disease in Brazil. Consumers? demand for safe and high quality food has pushed for changes in the production systems. Led by the Brazilian Ministry for Agriculture, Livestock and Food Supply, a program on integrated fruit production, including pineapple, has been carried out since 2000. Procedures directed to integrated pest management based upon strict monitoring of the main phytossanitary probl... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ananas comosus var; comosus; PIF.
Thesaurus Nal:  cultivars; integrated pest management.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF25667 - 1UPCAP - DD634.772R371p
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  05/12/2023
Data da última atualização:  05/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  CHAVES, S. F. da S.; ALVES, R. M.; DIAS, L. A. dos S.
Afiliação:  SAULO FABRÍCIO DA SILVA CHAVES, UFV; RAFAEL MOYSES ALVES, CPATU; LUIZ ANTÔNIO DOS SANTOS DIAS, UFV.
Título:  Contribution of breeding to agriculture in the Brazilian Amazon. I. Açaí palm and oil palm.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 21, p. e386221S8, 2021. Special.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1984-70332021v21Sa21
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sustainable development in the Amazon involves moderate actions that combine technology-based agriculture with forest conservation. One of these actions is the genetic breeding of native species, which promotes cultural appreciation of the local society, and enables the opening of new markets. As an example, two breeding programs with solid results will be mentioned in this review: açaí palm (Euterpe oleracea Mart.) and oil palm (Elaeis guineensis Jacq. and E. oleifera (Kunth.) Cortés). Despite its importance, the prospects for breeding programs on Amazon are not optimistic. Factors intrinsic to plants, such as their incipient domestication, as well as their perennial nature and the difficulty linked to the improvement of plants in this category; and extrinsic factors, such as the lack of resources and specialized labour, in addition to the deficiency in logistics, are growing challenges that make it difficult to implementation of new programs and expansion of existing ones.
Thesagro:  Açaí; Dendê; Elaeis Guineensis; Elaeis Oleifera; Euterpe Oleracea.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159193/1/Contribution-of-breeding.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU59234 - 1UPCAP - DD
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