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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Cerrados; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
28/05/1996 |
Data da última atualização: |
01/08/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
CASCON, S. C. |
Afiliação: |
SEIVA CHERDMAN CASCON, CTAA. |
Título: |
Aproveitamento de carotenos em óleo essencial de tangerina cravo. |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: EMBRAPA-CTAA, 1982. |
Páginas: |
9 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado técnico, 1). |
ISSN: |
0101-5508 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Determinação, em três oleos essenciais de tangerina cravo, Citros reticulata Blanco, indicaram conteúdos de 8,4; 12,0 e 26,3 mg de beta caroteno por 100 gramas de óleo. Carotenos e terpenos oxigenados foram separados dos constituintes hidrocarbonetos monoterpenicos, em coluna de Tonsil, submetida a leve sucção. Os hidrocarbonetos foram retirados da coluna por percolação, seguida de eluição com hexana; os constituintes mais polares foram eluidos com álcool ou cloroformio. Recuperaram-se cerca de 97% de oleo incolor, contendo de 0,1 a 0,3 mg de beta caroteno por cem grama de óleo, e entorno de 85% de beta caroteno presente no óleo essencial. |
Palavras-Chave: |
Beta caroteno; Essential oil; Fruto citrica; Óleos essenciais; Teor. |
Thesagro: |
Caroteno; Citrus Reticulata; Óleo; Óleo Essencial; Química; Tangerina; Tangerina cravo; Tecnologia; Toxidez. |
Thesaurus Nal: |
Citrus; Essential oils; Mandarins. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/118165/1/aproveitamento-de-carotenos.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
26/07/2018 |
Data da última atualização: |
18/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
KAVAMURA, V. N.; TAKETANI, R. G.; FERREIRA, C.; MELO, I. S. de; MENDES, R. |
Afiliação: |
VANESSA NESSNER KAVAMURA; RODRIGO GOUVEA TAKETANI; CLEDERSON FERREIRA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; RODRIGO MENDES, CNPMA. |
Título: |
The role of species turnover in structuring bacterial communities in a local scale in the cactus rhizosphere. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Plant and Soil, v. 425, n. 1-2, p. 101-112, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11104-018-3570-4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Background and aims: Cereus jamacaru is a native cactus in the semiarid biome caatinga able to withstand long periods of drought. Here, we studied the rhizosphere microbiome of this cactus to understand how precipitation affects the assembly of bacterial communities from the taxonomical and functional perspectives. Methods: We selected three C. jamacaru plants in the caatinga biome, sampled the rhizosphere soil from the same plants during rainy and dry seasons and performed shotgun sequencing from total DNA isolated from rhizosphere using Ion Torrent technology. Results: Acidobacteria, Actinobacteria and Proteobacteria showed increase in relative abundance during the rainy season when compared to dry season. Five major functional groups were significantly different, including differences in amino acids and derivatives, carbohydrates, protein metabolism, respiration, and RNA metabolism. Taxonomically, the assembly of bacterial communities follows a neutral model. Conclusions: The assembly of bacterial communities in the rhizosphere of C. jamacaru is affected by precipitation resulting in different taxonomical and functional community patterns during dry and rainy seasons. We attribute these differences on rhizosphere communities composition to dispersal limitation of microorganisms caused by low pore connectivity due to low water content in the soil, which leads to spatially isolate communities during the dry season. |
Palavras-Chave: |
Bacterial diversity; Pore connectivity; Rhizosphere bacterial communities. |
Thesagro: |
Bactéria; Cacto; Rizosfera. |
Thesaurus NAL: |
Bacterial communities; Biodiversity; Rhizosphere bacteria; Semiarid zones. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02367naa a2200301 a 4500 001 2093595 005 2021-08-18 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11104-018-3570-4$2DOI 100 1 $aKAVAMURA, V. N. 245 $aThe role of species turnover in structuring bacterial communities in a local scale in the cactus rhizosphere.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: Background and aims: Cereus jamacaru is a native cactus in the semiarid biome caatinga able to withstand long periods of drought. Here, we studied the rhizosphere microbiome of this cactus to understand how precipitation affects the assembly of bacterial communities from the taxonomical and functional perspectives. Methods: We selected three C. jamacaru plants in the caatinga biome, sampled the rhizosphere soil from the same plants during rainy and dry seasons and performed shotgun sequencing from total DNA isolated from rhizosphere using Ion Torrent technology. Results: Acidobacteria, Actinobacteria and Proteobacteria showed increase in relative abundance during the rainy season when compared to dry season. Five major functional groups were significantly different, including differences in amino acids and derivatives, carbohydrates, protein metabolism, respiration, and RNA metabolism. Taxonomically, the assembly of bacterial communities follows a neutral model. Conclusions: The assembly of bacterial communities in the rhizosphere of C. jamacaru is affected by precipitation resulting in different taxonomical and functional community patterns during dry and rainy seasons. We attribute these differences on rhizosphere communities composition to dispersal limitation of microorganisms caused by low pore connectivity due to low water content in the soil, which leads to spatially isolate communities during the dry season. 650 $aBacterial communities 650 $aBiodiversity 650 $aRhizosphere bacteria 650 $aSemiarid zones 650 $aBactéria 650 $aCacto 650 $aRizosfera 653 $aBacterial diversity 653 $aPore connectivity 653 $aRhizosphere bacterial communities 700 1 $aTAKETANI, R. G. 700 1 $aFERREIRA, C. 700 1 $aMELO, I. S. de 700 1 $aMENDES, R. 773 $tPlant and Soil$gv. 425, n. 1-2, p. 101-112, 2018.
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