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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
07/08/2009 |
Data da última atualização: |
11/04/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RAKOCEVIC, M.; MEDRADO, M. J. S.; LUCAMBIO, F.; VALDUGA, A. T. |
Afiliação: |
MIROSLAVA RAKOCEVIC, CNPTIA; MOACIR JOSE SALES MEDRADO, CNPF; FERNANDO LUCAMBIO, UFPR; ALICE TERESA VALDUGA, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões. |
Título: |
Intensity of bitterness of processed Yerba Mate leaves originated in two contrasted light environments. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 51, n. 3, p. 569-579, May/June 2008. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-89132008000300018 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The bitterness intensity of beverage prepared from the leaves produced on the males and females of yerba mate (Ilex paraguariensis), grown in the forest understory and monoculture, was evaluated. The leaves were grouped by their position (in the crown and on the branch tips) and by the leaf age. The leaf gas exchange, leaf temperature and photosynthetic photon flux density were observed. Inter and intra-specific competition for light and self-shading showed the same effect on yerba mate beverage taste. All the shading types resulted in bitterer taste of the processed yerba mate leaves compared to the leaves originated under the direct sun exposure. The leaves from the plants grown in the monoculture showed less bitterness than those grown in the forest understory. This conclusion was completely opposite to the conventionally accepted paradigm of the yerba mate industries. The leaves from the tips (younger leaves) of the plants grown in the monoculture resulted a beverage of softer taste; the males produced less bitter leaves in any light environment (forest understory or in the crown in monoculture). The taste was related to the photosynthetic and transpiration rate, and leaf temperature. Stronger bitterness of the leaves provided from the shade conditions was related to the decreased leaf temperature and transpiration in the diurnal scale. |
Palavras-Chave: |
Erva-mate; Leaf age. |
Thesagro: |
Chimarrão; Fotossíntese; Ilex paraguariensis; Mate; Sombreamento; Temperatura. |
Thesaurus Nal: |
Photosynthesis; Shade; Stomatal conductance; Temperature; Transpiration; Yerba mate. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175436/1/2008-Moacir-BABT-Intensity.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
13/07/2016 |
Data da última atualização: |
05/10/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PINTO, D. M.; SOLANO, V. de O.; SANTOS, V. V. dos. |
Afiliação: |
DANIELA MACIEL PINTO, CNPM; VIVIANE DE OLIVEIRA SOLANO, CPAP; VERA VIANA DOS SANTOS BRANDAO, CNPM. |
Título: |
Embrapa Monitoramento por satélite: um estudo a partir de periódicos indexados. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO BRASILEIRO DE BIBLIOMETRIA E CIENTOMETRIA, 5., 2016, São Paulo. Anais... São Paulo: USP, 2016. p. A85. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho tem por objetivo maior obter inferências sobre o direcionamento da produção científica da Embrapa Monitoramento por Satélite a partir da análise do comportamento dos artigos de periódicos publicados pela instituição, no período de 2010 a 2014. Nessa vertente, busca-se conhecer o impacto gerado na comunidade científica, medido pelo número de citações, bem como os principais artigos e periódicos utilizados para publicação. |
Palavras-Chave: |
Indicadores de produção científica; Produtividade Científica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/145406/1/4740.pdf
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Marc: |
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Embrapa Territorial (CNPM) |
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