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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
15/01/2024 |
Data da última atualização: |
19/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; FERNANDES, S. S.; LEMES, A. C.; SILVA, G. da C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B. |
Afiliação: |
University of Sao Paulo (USP); Federal University of Rio Grande; Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ); Federal University of Sao Carlos; University of Sao Paulo (USP); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; Goiano Federal Institute of Education. |
Título: |
Intelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 434, 137454, 2024. |
ISSN: |
0308-8146 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There is growing interest in the use of natural bioactive compounds for the development of new bio-based materials for intelligent and active food packaging applications. Several beneficial effects have been associated with the antioxidant and antimicrobial potentials of carotenoid compounds. In addition, carotenoids are sensitive to pH changes and oxidation reactions, which make them useful bioindicators of food deterioration. This review summarizes the current research on the application of carotenoids as novel intelligent and active biodegradable food packaging materials. Carotenoids recovered from food processing by-products can be used in the development of active food packaging materials due to their antioxidant properties. They help maintain the stability of lipid-rich foods, such as vegetable oils. Additionally, when incorporated into films, carotenoids can monitor food oxidation, providing intelligent functionalities. |
Palavras-Chave: |
Bioindicators. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01631naa a2200241 a 4500 001 2160852 005 2024-01-19 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 100 1 $aOLIVEIRA FILHO, J. G. de 245 $aIntelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThere is growing interest in the use of natural bioactive compounds for the development of new bio-based materials for intelligent and active food packaging applications. Several beneficial effects have been associated with the antioxidant and antimicrobial potentials of carotenoid compounds. In addition, carotenoids are sensitive to pH changes and oxidation reactions, which make them useful bioindicators of food deterioration. This review summarizes the current research on the application of carotenoids as novel intelligent and active biodegradable food packaging materials. Carotenoids recovered from food processing by-products can be used in the development of active food packaging materials due to their antioxidant properties. They help maintain the stability of lipid-rich foods, such as vegetable oils. Additionally, when incorporated into films, carotenoids can monitor food oxidation, providing intelligent functionalities. 653 $aBioindicators 700 1 $aBERTOLO, M. R. V. 700 1 $aFERNANDES, S. S. 700 1 $aLEMES, A. C. 700 1 $aSILVA, G. da C. 700 1 $aBOGUSZ JUNIOR, S. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 700 1 $aMATTOSO, L. H. C. 700 1 $aEGEA, M. B. 773 $tFood Chemistry$gv. 434, 137454, 2024.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 4 | |
2. | | MAGALHÃES, L. T. S.; GOMES, J. B. V.; VASCO, A. N. do; AGUIAR NETTO, A. de O.; FERREIRA, R. A. Caracterização geo-pedológica das áreas de nascentes na bacia hidrográfica do rio Piauitinga, Sergipe, Brasil. Revista Ambiente & Água, p. 169-181, v. 7, n. 1, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. | | MAGALHAES, L. T. S.; MELO, D. L. F. M.; B. JUNIOR, A. M.; SILVA, A. C. M. S.; GAMA, J. A.; SILVA, A. L.; SILVA, A. V. C. da; BACKES, A. A.; MUNIZ, E. N. Análise física, microbiológica e sensoral da carne de frango criado em sistemas alternativos e convencional. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 4 | |
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