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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  15/01/2024
Data da última atualização:  19/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; FERNANDES, S. S.; LEMES, A. C.; SILVA, G. da C.; BOGUSZ JUNIOR, S.; AZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B.
Afiliação:  University of Sao Paulo (USP); Federal University of Rio Grande; Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ); Federal University of Sao Carlos; University of Sao Paulo (USP); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; Goiano Federal Institute of Education.
Título:  Intelligent and active biodegradable biopolymeric films containing carotenoids.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 434, 137454, 2024.
ISSN:  0308-8146
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is growing interest in the use of natural bioactive compounds for the development of new bio-based materials for intelligent and active food packaging applications. Several beneficial effects have been associated with the antioxidant and antimicrobial potentials of carotenoid compounds. In addition, carotenoids are sensitive to pH changes and oxidation reactions, which make them useful bioindicators of food deterioration. This review summarizes the current research on the application of carotenoids as novel intelligent and active biodegradable food packaging materials. Carotenoids recovered from food processing by-products can be used in the development of active food packaging materials due to their antioxidant properties. They help maintain the stability of lipid-rich foods, such as vegetable oils. Additionally, when incorporated into films, carotenoids can monitor food oxidation, providing intelligent functionalities.
Palavras-Chave:  Bioindicators.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18374 - 1UPCAP - DDPROCI.24/112024/11
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, L. T. S.; GOMES, J. B. V. Atributos do solo das nascentes do alto curso do Rio Piauitinga - SE. In: AGUIAR NETO, A. de O.; MATOS, E. L. de (Org.). Distintos olhares dos rios sergipanos. São Cristóvão: Editora UFS, 2012. p. 73-99.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, L. T. S.; GOMES, J. B. V.; VASCO, A. N. do; AGUIAR NETTO, A. de O.; FERREIRA, R. A. Caracterização geo-pedológica das áreas de nascentes na bacia hidrográfica do rio Piauitinga, Sergipe, Brasil. Revista Ambiente & Água, p. 169-181, v. 7, n. 1, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR NETTO, A. de O.; MAGALHÃES, L. T. S.; VASCO, A. N. do; GOMES, J. B. V. Indicadores ambientais do solo nas áreas de nascente da bacia hidrográfica do Rio Piauitinga, Sergipe. Ambiência, Guarapuava, v. 11 n. 2 p. 457-472, jan./abr. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHAES, L. T. S.; MELO, D. L. F. M.; B. JUNIOR, A. M.; SILVA, A. C. M. S.; GAMA, J. A.; SILVA, A. L.; SILVA, A. V. C. da; BACKES, A. A.; MUNIZ, E. N. Análise física, microbiológica e sensoral da carne de frango criado em sistemas alternativos e convencional. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência de alimentos abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. Campinas: Unicamp, 2005.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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