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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/10/2023
Data da última atualização:  17/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARQUIS, D.; OLIVEIRA, D.; PANTIN-SOHIER, G.; REINOSO-CARVALHO, F.; DELIZA, R.; GALLEN, C.
Afiliação:  DIDIER MARQUIS, UNIVERSITY OF ANGERS; DENISE OLIVEIRA, UNIVERSITY OF ANGERS; GAËLE PANTIN-SOHIER, UNIVERSITY OF ANGERS; FELIPE REINOSO-CARVALHO, UNIVESIDAD DE LOS ANDES SCHOOL OF MANAGEMENT; ROSIRES DELIZA, CTAA; CÉLINE GALLEN, UNIVERSITY OF NANTES.
Título:  The taste of cuteness: How claims and cute visuals affect consumers? perception of insect-based foods.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 32, 100722, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2023.100722
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Whether for ethical or personal health considerations, people are increasingly searching for avenues to diversify their protein intake sources. Across all main categories of alternative proteins, edible insects face the highest consumer reluctance. The present study delves into insect-based bread (virtue/functional) and chips (vice/hedonic) products to investigate how specific claims combined with cute visual elements can affect young con- sumers’ emotions, perception, and acceptance. Eight packaging versions were compared and rated by Colombian and French respondents – who vary in terms of their perception and preference toward bread and chips products. Results revealed a positively significant effect of the cute visual on reported emotions, expected product liking, tastiness, and purchase intentions – with a different impact on functional and hedonic products. The efficiency of tested arguments (i.e. healthiness/tastiness perception and willingness to purchase) was also found to vary significantly according to their congruency (nutritional claim) or complementarity (palatability claim) with both the product type and visual design (hedonic or functional) on which they appeared. Differences were also observed according to respondents’ gender and country of belonging. For instance, the former claim better enhanced purchase intentions with men; the latter with women. Importantly, the environment claim exceeds the effectiveness of both these claims. We believe that these result... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Food acceptance; Packaging design; Sensory perception; Sustainable gastronomy.
Thesagro:  Consumidor.
Thesaurus Nal:  Consumer behavior; Edible insects; Food packaging.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15557 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoGARDNER, T. A.; BURGESS, N. D.; AGUILAR-AMUCHASTEGUI, N.; BARLOW, J.; BERENGUER, E.; CLEMENTS, T.; DANIELSEN, F.; FERREIRA, J.; FODEN, W.; KAPOS, V.; KHAN, S. M.; LEES, A. C.; PARRY, L.; ROMAN-CUESTA, R. M.; SCHMITT, C. B.; STRANGE, N.; THEILADE, I.; VIEIRA, I. C. G. A framework for integrating biodiversity concerns into national REDD+ programmes. Biological Conservation, v. 154, p. 61-71, Oct. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoMUSCARELLA, R.; EMILIO, T.; PHILLIPS, O. L.; LEWIS, S. L.; SLIK, F.; BAKER, W. J.; COUVREUR, T. L. P.; EISERHARDT, W. L.; SVENNING, J.-C.; AFFUM-BAFFOE, K.; AIBA, S.-I.; ALMEIDA, E. C. de; ALMEIDA, S. S. de; OLIVEIRA, E. A. de; ÁLVAREZ-DÁVILA, E.; ALVES, L. F.; ALVEZ-VALLES, C. M.; CARVALHO, F. A.; GUARIN, F. A.; ANDRADE, A.; ARAGÃO, L. E. O. C.; MURAKAMI, A. A.; ARROYO, L.; ASHTON, P. S.; CORREDOR, G. A. A.; BAKER, T. R.; CAMARGO, P. B. de; BARLOW, J.; BASTIN, J.-B.; BENGONE, N. N.; BERENGUER, E.; BERRY, N.; BLANC, L.; BÖHNING-GAESE, K.; BONAL, D.; BONGERS, F.; BRADFORD, M.; BRAMBACH, F.; BREARLEY, F. Q.; BREWER, S. W.; CAMARGO, J. L. C.; CAMPBELL, D. G.; CASTILHO, C. V. de; CASTRO, W.; CATCHPOLE, D.; CERÓN MARTÍNEZ, C. E.; CHEN, S.; CHHANG, P.; CHO, P.; CHUTIPONG, W.; CLARK, C.; COLLINS, M.; COMISKEY, J. A.; MEDINA, M. N. C.; COSTA, F. R. C.; CULMSEE, H.; DAVID-HIGUITA, H.; DAVIDAR, P.; AGUILA-PASQUEL, J. del; DERROITE, G.; Di FIORE, A.; DO, T. V.; DOUCET, J.-L.; DOURDAIN, A.; DRAKE, D. R.; ENSSLIN, A.; ERWIN, T.; EWANGO, C. E. N.; EWERS, R. M.; FAUSET, S.; FELDPAUSCH, T. R.; FERREIRA, J. N.; FERREIRA, L. V.; FISCHER, M.; FRANKLIN, J.; FREDRIKSSON, G. M.; GILLESPIE, T. W.; GILPIN, M.; GONMADJE, C.; GUNATILLEKE, A. U. N.; HAKEEM, K. R.; HALL, J. S.; HAMER, K. C.; HARRIS, D. J.; HARRISON, R. D.; HECTOR, A.; HEMP, A.; HERAULT, B.; PIZANGO, C. G. H.; CORONADO, E. N. H.; HUBAU, W.; HUSSAIN, M. S.; IBRAHIM, F.-H.; IMAI, N.; JOLY, C. A.; JOSEPH, S.; K, A.; KARTAWINATA, K.; KASSI, J.; KILEEN, T. J.; KITAYAMA, K.; KLITGARD, B. B.; KOOYMAN, R.; LABRIÈRE, N.; LARNEY, E.; LAUMONIER, Y.; LAURANCE, S. G.; LAURANCE, W. F.; LAWES, M. J.; LEVESLEY, A.; LISINGO, J.; LOVEJOY, T.; LOVETT, J. C.; LU, X.; LYKKE, A. M.; MAGNUSSON, W. E.; MAHAYANI, N. P. D.; MALHI, Y.; MANSOR, A.; PEÑA, J. L. M.; MARIMON-JUNIOR, B. H.; MARSHALL, A. R.; MELGACO, K.; BAUTISTA, C. M.; MIHINDOU, V.; MILLET, J.; MILLIKEN, W.; MOHANDASS, D.; MONTEAGUDO MENDOZA, A. L.; MUGERWA, B.; NAGAMASU, H.; NAGY, L.; SEUATURIEN, N.; NASCIMENTO, M. T.; NEILL, D. A.; MENINI NETO, L.; NILUS, R.; NÚÑEZ VARGAS, M. P.; NURTJA, E.; ARAÚJO, R. N. O. de; ONRIZAL, O.; PALACIOS, W. A.; PALACIOS-RAMOS, S.; PARREN, M.; PAUDEL, E.; MORANDI, P. S.; PENNINGTON, R. T.; PICKAVANCE, G.; PIPOLY III, J. J.; PITMAN, N. C. A.; POEDJIRAHAJOE, E.; POORTER, L.; POULSEN, J. R.; PRASAD, P. R. C.; PRIETO, A.; PUYRAVAUD, J.-P.; QIE, L.; QUESADA, C. A.; RAMÍREZ-ANGULO, H.; RAZAFIMAHAIMODISON, J. C.; REITSMA, J. M.; REQUENA-ROJAS, E. J.; CORREA, Z. R.; RODRIGUEZ, C. R.; ROOPSIND, A.; ROVERO, F.; ROZAK, A.; RUDAS LLERAS, A.; RUTISHAUSER, E.; RUTTEN, G.; PUNCHI-MANAGE, R.; SALOMÃO, R. P.; SAM, H. V.; SARKER, S. K.; SATDICHANH, M.; SCHIETTI, J.; SCHMITT, C. B.; MARIMON, B. S.; SENBETA, F.; SHARMA, L. N.; SHEIL, D.; SIERRA, R.; SILVA-ESPEJO, J. E.; SILVEIRA, M.; SONKÉ, B.; STEININGER, M. K.; STEINMETZ, R.; STÉVART, T.; SUKUMAR, R.; SULTANA, A.; SUNDERLAND, T. C. H.; SURESH, H. S.; TANG, J.; TANNER, E.; STEEGE, H. ter; TERBORGH, J. W.; THEILADE, I.; TIMBERLAKE, J.; TOORES-LEZAMA, A.; UMUNAY, P.; URIARTE, M.; GAMARRA, L. V.; BULT, M. van de; HOUT, P. van der; VASQUEZ MARTINEZ, R.; VIEIRA, I. C. G.; VIEIRA, S. A.; VILANOVA, E.; CAYO, J. V.; WANG, O.; WEBB, C. O.; WEBB, E. L.; WHITE, L.; WHITFELD, T. J. S.; WICH, S.; WILLCOCK, S.; WISER, S. K.; YOUNG, K. R.; ZAKARIA, R.; ZANG, R.; ZARTMAN, C. E.; ZO-BI, I. C.; BALSLEV, H. The global abundance of tree palms. Global Ecology and Biogeography, v. 29, p. 1495-1514, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Roraima.
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