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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Roraima.
Data corrente:  25/09/2023
Data da última atualização:  25/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PECEGUEIRO, M. de S.; TIAGO, A. V.; BEHLING, M.; CARVALHO, M. L. da S.; BENDAHAN, A. B.; SANTIN, J. C.; ZANETTI, G. T.; HOOGERHEIDE, E. S. S.
Afiliação:  MAICON DE SOUZA PECEGUEIRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AUANA VICENTE TIAGO, FUNDAÇÃO DE AMPARO A PESQUISA DO ESTADO DE MATO GROSSO; MAUREL BEHLING, CPAMT; MAURECILNE LEMES DA SILVA CARVALHO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AMAURY BURLAMAQUI BENDAHAN, CPAF-RR; JULIO CÉSAR SANTIN, PREFEITURA DE GUARANTÃ DO NORTE; GÉSSICA TAIS ZANETTI, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT.
Título:  Selection and phenotypic divergence in pau de balsa of different origins.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Delos: desarrollo local sostenible, v. 16, n. 46, p. 2092-2105, 2023.
ISSN:  1988-5245
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Pau de balsa is a forest species that is native to the Amazon and stands out for its rapid growth, being an option for a productive and profitable activity. The objective of this study was to select phenotypically superior pau de balsa trees and verify the dissimilarity between them and their respective origins in order to identify individuals for wood production. Three distinct populations trees in plantations of pau de balsa implanted in January 2011 in the municipality of Guarantã do Norte, Mato Grosso, Brazil, were evaluated as to their characteristics of commercial importance. Among the trees evaluated, highlight the genotype A09 as a candidate for the matrix in breeding programs of the species due to its superiority in the characteristics of diameter at breast height and total height. Genotypes A09 and IF03 are the most genetically distant and S02 and S09 the most similar. The principal component analysis explained 81.24% of all the variance of the characteristics analyzed in the first two variables. With the results obtained, it was possible to identify the superior characteristics of the Ecuadorian genotypes A01, A09 and A14; the first two present good characteristics for wood production, and the third presents the lowest basic density of wood. | Resumo: O pau de balsa é uma espécie florestal nativa da Amazônia, e destaca-se pelo rápido crescimento e, portanto, considerada como uma opção de atividade produtiva e rentável. Objetivou-se neste estudo seleciona... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Guarantã do Norte-MT.
Thesagro:  Madeira; Ochroma Pyramidale; Pau de Balsa; Produção.
Thesaurus Nal:  Cultivars; Ochroma; Phenotypic variation; Wood products.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156877/1/2023-artigo-mb-selection-phenotypic-divergence-pau-balsa-different-origins.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RR16491 - 1UPCAP - DD
CPAMT1957 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  26/09/2022
Data da última atualização:  26/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, M. E. A. S.; BASSINELLO, P. Z.; COLOMBARI FILHO, J. M.; CARVALHO, C. W. P. de; TAKEITI, C. Y.
Afiliação:  MARIA EUGENIA A. S. OLIVEIRA, UNIRIO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA.
Título:  Effects of germination and debranning on amino acid profile of different rice genotypes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... São João del-Rei: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022.
ISBN:  978-65-5941-828-2
DOI:  https://doi.org/10.29327/cbcp2022
Idioma:  Inglês
Notas:  Evento virtual.
Conteúdo:  In this work, the impact of germination and debranning on the total (TAA) and free (FAA) amino acid in four rice cultivars were evaluated. The rice genotypes were germinated, polished and analyzed by the content of TAA and FAA. In comparison to non-germinated rice, 4 h of soaking and 24 h of germination increased the level of TAA and FAA, especially y-aminobutyric acid (GABA). Debranning decreased the content of TAA and FAA. But, even after this reduction, the polished germinated samples showed higher levels of TAA and FAA than the polished non-germinated.The significant impact on the amino acid composition was caused mainly by genotype than the process used. These results could help the food industry to produce germinated rice enriched with high amino acid levels including GABA based on the choice of rice genotype.
Thesagro:  Aminoácido; Arroz; Genótipo; Germinação; Oryza Sativa.
Thesaurus NAL:  Amino acids; Debranning; Germination; Rice.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146811/1/cbtcp-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36513 - 1UPCAA - DD20222022
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