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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
25/09/2023 |
Data da última atualização: |
25/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PECEGUEIRO, M. de S.; TIAGO, A. V.; BEHLING, M.; CARVALHO, M. L. da S.; BENDAHAN, A. B.; SANTIN, J. C.; ZANETTI, G. T.; HOOGERHEIDE, E. S. S. |
Afiliação: |
MAICON DE SOUZA PECEGUEIRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AUANA VICENTE TIAGO, FUNDAÇÃO DE AMPARO A PESQUISA DO ESTADO DE MATO GROSSO; MAUREL BEHLING, CPAMT; MAURECILNE LEMES DA SILVA CARVALHO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AMAURY BURLAMAQUI BENDAHAN, CPAF-RR; JULIO CÉSAR SANTIN, PREFEITURA DE GUARANTÃ DO NORTE; GÉSSICA TAIS ZANETTI, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT. |
Título: |
Selection and phenotypic divergence in pau de balsa of different origins. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Delos: desarrollo local sostenible, v. 16, n. 46, p. 2092-2105, 2023. |
ISSN: |
1988-5245 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Pau de balsa is a forest species that is native to the Amazon and stands out for its rapid growth, being an option for a productive and profitable activity. The objective of this study was to select phenotypically superior pau de balsa trees and verify the dissimilarity between them and their respective origins in order to identify individuals for wood production. Three distinct populations trees in plantations of pau de balsa implanted in January 2011 in the municipality of Guarantã do Norte, Mato Grosso, Brazil, were evaluated as to their characteristics of commercial importance. Among the trees evaluated, highlight the genotype A09 as a candidate for the matrix in breeding programs of the species due to its superiority in the characteristics of diameter at breast height and total height. Genotypes A09 and IF03 are the most genetically distant and S02 and S09 the most similar. The principal component analysis explained 81.24% of all the variance of the characteristics analyzed in the first two variables. With the results obtained, it was possible to identify the superior characteristics of the Ecuadorian genotypes A01, A09 and A14; the first two present good characteristics for wood production, and the third presents the lowest basic density of wood. | Resumo: O pau de balsa é uma espécie florestal nativa da Amazônia, e destaca-se pelo rápido crescimento e, portanto, considerada como uma opção de atividade produtiva e rentável. Objetivou-se neste estudo selecionar árvores de pau de balsa superiores fenotipicamente e verificar a dissimilaridade entre elas e suas respectivas origens, afim de identificar indivíduos para a produção de madeira. Foram avaliadas as árvores de plantios de pau de balsa implantado em janeiro de 2011 no município de Guarantã do Norte, Mato Grosso, Brasil, em três populações distintas e avaliadas características de importância comercial. Entre as árvores avaliadas podemos destacar o genótipo A09 como um candidato à matriz em programas de melhoramento da espécie, devido à superioridade nas características de diâmetro à altura do peito e altura total. Os genótipos A09 e IF03 são os mais distantes geneticamente e S02 e S09 os mais similares. A análise de componentes principais explicou 81,24% de toda a variância das características analisadas logo nas duas primeiras variáveis. Com os resultados obtidos foi possível selecionar os genótipos equatorianos A01, A09 e A14, os dois primeiros por apresentar boas características para a produção de madeira, e o terceiro por apresentar a menor densidade básica da madeira. MenosAbstract: Pau de balsa is a forest species that is native to the Amazon and stands out for its rapid growth, being an option for a productive and profitable activity. The objective of this study was to select phenotypically superior pau de balsa trees and verify the dissimilarity between them and their respective origins in order to identify individuals for wood production. Three distinct populations trees in plantations of pau de balsa implanted in January 2011 in the municipality of Guarantã do Norte, Mato Grosso, Brazil, were evaluated as to their characteristics of commercial importance. Among the trees evaluated, highlight the genotype A09 as a candidate for the matrix in breeding programs of the species due to its superiority in the characteristics of diameter at breast height and total height. Genotypes A09 and IF03 are the most genetically distant and S02 and S09 the most similar. The principal component analysis explained 81.24% of all the variance of the characteristics analyzed in the first two variables. With the results obtained, it was possible to identify the superior characteristics of the Ecuadorian genotypes A01, A09 and A14; the first two present good characteristics for wood production, and the third presents the lowest basic density of wood. | Resumo: O pau de balsa é uma espécie florestal nativa da Amazônia, e destaca-se pelo rápido crescimento e, portanto, considerada como uma opção de atividade produtiva e rentável. Objetivou-se neste estudo seleciona... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Guarantã do Norte-MT. |
Thesagro: |
Madeira; Ochroma Pyramidale; Pau de Balsa; Produção. |
Thesaurus Nal: |
Cultivars; Ochroma; Phenotypic variation; Wood products. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156877/1/2023-artigo-mb-selection-phenotypic-divergence-pau-balsa-different-origins.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
26/09/2022 |
Data da última atualização: |
26/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA, M. E. A. S.; BASSINELLO, P. Z.; COLOMBARI FILHO, J. M.; CARVALHO, C. W. P. de; TAKEITI, C. Y. |
Afiliação: |
MARIA EUGENIA A. S. OLIVEIRA, UNIRIO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; JOSE MANOEL COLOMBARI FILHO, CNPAF; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA. |
Título: |
Effects of germination and debranning on amino acid profile of different rice genotypes. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... São João del-Rei: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022. |
ISBN: |
978-65-5941-828-2 |
DOI: |
https://doi.org/10.29327/cbcp2022 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Evento virtual. |
Conteúdo: |
In this work, the impact of germination and debranning on the total (TAA) and free (FAA) amino acid in four rice cultivars were evaluated. The rice genotypes were germinated, polished and analyzed by the content of TAA and FAA. In comparison to non-germinated rice, 4 h of soaking and 24 h of germination increased the level of TAA and FAA, especially y-aminobutyric acid (GABA). Debranning decreased the content of TAA and FAA. But, even after this reduction, the polished germinated samples showed higher levels of TAA and FAA than the polished non-germinated.The significant impact on the amino acid composition was caused mainly by genotype than the process used. These results could help the food industry to produce germinated rice enriched with high amino acid levels including GABA based on the choice of rice genotype. |
Thesagro: |
Aminoácido; Arroz; Genótipo; Germinação; Oryza Sativa. |
Thesaurus NAL: |
Amino acids; Debranning; Germination; Rice. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146811/1/cbtcp-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 01889nam a2200301 a 4500 001 2146811 005 2022-10-26 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-5941-828-2 024 7 $ahttps://doi.org/10.29327/cbcp2022$2DOI 100 1 $aOLIVEIRA, M. E. A. S. 245 $aEffects of germination and debranning on amino acid profile of different rice genotypes.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... São João del-Rei: Universidade Federal de São João del-Rei$c2022 500 $aEvento virtual. 520 $aIn this work, the impact of germination and debranning on the total (TAA) and free (FAA) amino acid in four rice cultivars were evaluated. The rice genotypes were germinated, polished and analyzed by the content of TAA and FAA. In comparison to non-germinated rice, 4 h of soaking and 24 h of germination increased the level of TAA and FAA, especially y-aminobutyric acid (GABA). Debranning decreased the content of TAA and FAA. But, even after this reduction, the polished germinated samples showed higher levels of TAA and FAA than the polished non-germinated.The significant impact on the amino acid composition was caused mainly by genotype than the process used. These results could help the food industry to produce germinated rice enriched with high amino acid levels including GABA based on the choice of rice genotype. 650 $aAmino acids 650 $aDebranning 650 $aGermination 650 $aRice 650 $aAminoácido 650 $aArroz 650 $aGenótipo 650 $aGerminação 650 $aOryza Sativa 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 700 1 $aCOLOMBARI FILHO, J. M. 700 1 $aCARVALHO, C. W. P. de 700 1 $aTAKEITI, C. Y.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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