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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  05/07/2023
Data da última atualização:  16/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AZOUBEL, P. M.; BAIMA, M. do A. M.; AMORIM, M. da R.; OLIVEIRA, S. S. B.
Afiliação:  PATRICIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA; MARIA DO AMPARO MELO BAIMA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA SERTÃO PERNAMBUCANO; MARIANA DA ROCHA AMORIM, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; SOFIA SORELLY BELÉM OLIVEIRA, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO.
Título:  Effect of ultrasound on banana cv Pacovan drying kinetics.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Engineering, v. 97, p. 194-198, 2010.
DOI:  10.1016/j.jfoodeng.2009.10.009
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this work was to study and to model the drying kinetics of fresh and ultrasonic pretreated banana cv Pacovan using the diffusional model (Fick?s second law) and an empirical two parameters model (Page model). The pretreatment was carried out in an ultrasonic bath at 30 °C. The drying process was carried out in a fixed bed dryer at two different temperatures (50 and 70 °C) and 3.0 m/s air velocity. Page empirical model provided the best simulation of the drying curves. The diffusional model was used to describe the moisture transfer and the effective diffusivities of water were determined and were in the order of 10 9 m 2 /s. These diffusivities increased with increasing temperature and with the application of ultrasound, while the process time reduced, which can represent an economy of energy, since air drying is cost intensive.
Palavras-Chave:  Banana Pacovan; Cinética de secagem; Difusividade efetiva; Pré-tratamento de ultrassom; Pré-tratamento ultrassônico.
Thesagro:  Banana; Secagem; Ultrassom.
Thesaurus Nal:  Drying; Musa.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154800/1/Effect-of-ultrasound-on-banana-cv-Pacovan-drying-kinetics-2010.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60484 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoAZOUBEL, P. M.; BAIMA, M. do A. M.; AMORIM, M. da R.; OLIVEIRA, S. S. B. Effect of ultrasound on banana cv Pacovan drying kinetics. Journal of Food Engineering, v. 97, p. 194-198, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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