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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  03/06/2023
Data da última atualização:  03/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARÇAL-PEDROZA, M. G.; CAMPOS, M. M.; MARTINS, M. F.; SILVA, M. V. G. B.; COSTA, M. J. R. P. da; NEGRÃO, J. A.; SANT'ANNA, A. C.
Afiliação:  MARIA GUILHERMINA MARÇAL-PEDROZA, Universidade Federal de Juiz de Fora; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL; MARCOS VINICIUS GUALBERTO B SILVA, CNPGL; MATEUS JOSE RODRIGUES PARANHOS DA COSTA, Universidade Estadual Paulista; JOÃO ALBERTO NEGRÃO, Universidade de São Paulo; ALINE CRISTINA SANT'ANNA, Universidade Federal de São João del-Rei.
Título:  Is the temperament of crossbred dairy cows related to milk cortisol and oxytocin concentrations, milk yield, and quality?
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  PLoS ONE, v. 18, n. 6, e0286466, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0286466
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Reactive dairy cows are more susceptible to stress, and this may result in negative effects on milk yield and quality. The aims of this study were to investigate the relationships between temperament traits and concentration of milk cortisol and oxytocin, milk yield, milkability, and milk quality in Holstein-Gyr cows. Temperament traits were assessed in 76 Holstein-Gyr cows in the milking parlor (by scoring milking reactivity and recording the numbers of steps and kicks during pre-milking udder preparation and when fitting the milking cluster) and during handling in the corral (by measuring the time to enter in the squeeze chute, ET and flight speed, FS). Milk samples were collected for milk quality (% fat, % protein, % lactose, and somatic cell count, SCC), and milk cortisol and oxytocin. Milk yield, milking time, and average flow were also measured. The calmer cows during milking management (class ?low?) produced milk with higher protein (p = 0.028) content and tendencies for lower fat (p = 0.056) and higher lactose (p = 0.055) contents. Regarding the hormones, the most reactive cows (class ?high?) in the milking and handling corral produced milk with higher concentrations of cortisol (p<0.001) and oxytocin (p = 0.023). In addition, the temperament of the animals affected some of the productive measures evaluated. Cows with reactive temperament had lower milk flow and longer milking time than the intermediate ones and had higher fat and a tendency for lower protein percent... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ocitocina.
Thesagro:  Gado Leiteiro; Produção Leiteira; Qualidade.
Thesaurus Nal:  Cortisol.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154197/1/Is-the-temperament-of-crossbred-dairy-cows.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL26019 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARÇAL-PEDROZA, M. G.; CAMPOS, M. M.; MARTINS, M. F.; SILVA, M. V. G. B.; COSTA, M. J. R. P. da; NEGRÃO, J. A.; SANT'ANNA, A. C. Is the temperament of crossbred dairy cows related to milk cortisol and oxytocin concentrations, milk yield, and quality? PLoS ONE, v. 18, n. 6, e0286466, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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