Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  29/05/2023
Data da última atualização:  29/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHAMONE, M. E. R.; ASCHERI, J. L. R.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; STEPHAN, M. P.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  MEIRY ELLEN RAMOS CHAMONE, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; JHONY WILLIAN VARGAS-SOLÓRZANO; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Chemical Characterization of White Lupin (Lupinus albus) Flour Treated by Extrusion Cooking and Aqueous Debittering Processes.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Plant Foods for Human Nutrition, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11130-023-01050-0
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first.
Conteúdo:  Lupin is a very nutritious legume with high levels of protein and fiber, but it also contains quinolizidine alkaloids which, depending on the species, can accumulate to toxic levels. The objective of this work was to evaluate the white lupin chemical composition, due to the effects of different processes (aqueous debittering, extrusion cooking, and reactive extrusion), aiming at reducing total alkaloids, preserving fibers, and increasing in vitro protein digestibility. Regarding raw material, the aqueous process reduced significantly total alkaloids (?93.87%), increased dietary fiber (+22.03%), and increased protein digestibility (+6.73%), whereas the extrusion processes were inefficient to reduce alkaloids (< ?3.70%) and reduced the dietary fiber content, the reduction being more severe during reactive extrusion (?75.36%). Protein digestibility was improved by extrusion cooking (+3.07%), while the reactive extrusion reduced digestibility (?12.50%). Electrophoresis and quantification of soluble proteins and aromatic amino acids confirmed the high digestibility index, staying only the ?-conglutin fraction in the digested sampes evaluated by SDS-PAGE. The aqueous process proved to be the best option, as it reduces the alkaloid content to safe levels and improves the protein digestion of white lupin flour.
Palavras-Chave:  Protein digestibility; Reactive extrusion.
Thesaurus Nal:  Extrusion.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15516 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoKUHN, J. H.; ADKINS, S.; ALIOTO, D.; ALKHOVSKY, S. V.; AMARASINGHE, G. K.; AVSIC-ZUPANC, T.; AYLLÓN, M. A.; BAHL, J.; BALKEMA-BUSCHMANN, A.; BALLINGER, M. J.; BARTONICKA, T.; BASLER, C.; BAVARI, S.; BEER, M.; BENTE, D. A.; BERGERON, É.; BIRD, B. H.; BLAIR, C.; BLASDELL, K. R.; BRADFUTE, S. B.; BREYTA, R.; BRIESE, T.; BROWN, P. A.; BUCHHOL, U. J.; BUCHMEIER, M. J.; BUKREYEV, A.; BURT, F.; BUZKAN, N.; CALISHER, C. H.; CAO, M.; CASAS, I.; CHAMBERLAIN, O.; CHANDRAN, K.; CHARREL, R. N.; CHEN, B.; CHIUMENTI, M.; CHO, IL-R.; CLEGG, J. C. S.; CROZIER, I.; GRAÇA, J. V. da; BÓ, E. D.; DÁVILA, A. M. R.; LA TORRE, J. C. de; LAMBALLERIE, X. de; SWART, R. L. de; DI BELLO, P. L.; DI PAOLA, N.; DI SERIO, F.; DIETZGEN, R. G.; DIGIARO, M.; DOLJA, V. V.; DOLNIK, O.; DREBOT, M. A.; DREXLER, J. F.; DÜRRWALD, R.; DUFKOVA, L.; DUNDON, W. G.; DUPREX, W. P.; DYE, J. M.; EASTON, A. J.; EBIHARA, H.; ELBEAINO, T.; ERGÜNAY, K.; FERNANDES, J.; FOOK, A. R.; FORMENT, P. B. H.; FORTH, L. F.; FOUCHIER, R. A. M.; ASTUA, J. de F.; GAGO-ZACHERT, S.; GÃO, G. F.; GARCÍA, M. L.; GARCÍA-SASTRE, A.; GARRISON, A. R.; GBAKIMA, A.; GOLDSTEIN, T.; GONZALEZ, J. P. J.; GRIFFITHS, A.; GROSCHUP, M. H.; GÜNTHER, S.; GUTERRES, A.; HALL, R. A.; HAMMOND, J.; HASSAN, M.; HEPOJOKI, J.; HEPOJOKI, S.; HETZEL, U.; HEWSON, R.; HOFFMANN, B.; HONGO, S.; HÖPER, D.; HORIE, M.; HUGHES, H. R.; HYNDMAN, T. H.; JAMBAI, A.; JARDIM, R.; JIANG, D.; JIN, Q.; JONSON, G. B.; JUNGLEN, S.; KARADAG, S.; KELLER, K. E.; KLEMPA, B.; KLINGSTRÖM, J.; KOBINGER, G.; KONDO, H.; KOONIN, E. V.; KRUPOVIC, M.; KURATH, G.; KUZMIN, I. V.; LAENEN, L.; LAMB, R. T A.; LAMBERT, A. J.; LANGEVIN, S. L.; LEE, B.; LEMOS, E. R. S.; LEROY, E. M.; LI, D.; Li, J.; LIANG, M.; LIÚ, W.; LIÚ, Y.; LUKASHEVICH, I. S.; MAES, P.; SOUZA, W. M. de; MARKLEWITZ, M.; MARSHALL, S. H.; MARTELLI, G. P.; MARTIN, R. R.; MARZANO, S.-L.; MASSART, S.; MCCAULEY, J. W.; MIELKE-EHRET, N.; MINAFRA, A.; MINUTOLO, M.; MIRAZIMI, A.; MÜHLBACH, H.-P.; MÜHLBERGER, E.; NAIDU, R.; NATSUAKI, T.; NAVARRO, B.; NAVARRO, J. A.; NETESOV, S. V.; NEUMANN, G.; NOWOTNY, N.; NUNES, M. R. T.; NYLUND, A.; ØKLAND, A. L.; OLIVEIRA, R. C.; PALACIOS, G.; PALLAS, V.; PÁLYI, B.; PAPA, A.; PARRISH, C. R.; PAUVOLID-CORRÊA, A.; PAWESKA, J. T.; PAYNE, S.; PÉREZ, D. R.; PFAFF, F.; RADOSHITZKY, S. R.; RAHMAN, A.; RAMOS-GONZÁLEZ, P. L.; RESENDE, R. O.; REYES, C. A.; RIMA, B. K.; ROMANOWSKI, VÍCTOR; LUNA, G. R.; ROTA, P.; RUBBENSTROTH, D.; RUNSTADLER, J. A.; RUZEK, D.; SABANADZOVIC, S.; SALÁT, J.; SALL, A. A.; SALVATO, M. S.; SARPKAYA, K.; SASAYA, T.; SCHWEMMLE, M.; SHABBIR, M. Z.; SHÍ, X.; SHÍ, Z.; SHIRAKO, Y.; SIMMONDS, P.; SIRMAROVÁ, J. 2020 taxonomic update for phylum Negarnaviricota (Riboviria: Orthornavirae), including the large orders Bunyavirales and Mononegavirales. Archives of Virology, September, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoKUHN, J.; ADKINS, S.; AGWANDA, B. R.; KUBRUSLI, R. A.; ALKHOVSKY, S. V.; AMARASINGHE, G. K.; TATJANA, A.-Z.; AYLLÓN, M. A.; BAHL, J.; BALKEMA BUSCHMANN, A.; BALLINGER, M. J.; BASLER, C. F.; BAVARI, S.; BEER, M.; BEJERMAN, N.; BENNETT, A. J.; DBENTE, D. A.; BERGERON, É.; BIRD, B. H.; BLAIR, C. D.; BLASDELL, K. R.; BLYSTAD, D. R.; BOJKO, J.; BORTH, W. B.; BRADFUTE, S.; BREYTA, R.; BRIESE, T.; BROWN, P. A.; BROWN, J. K.; BUCHHOLZ, U. J.; BUCHMEIER, M. J.; ABUKREYEV, A.; BURT, F.; BÜTTNER, C.; CALISHER, C. H.; CAO, M.; CASAS, I.; CHANDRAN, K.; CHARREL, R. N.; CHENG, Q.; CHIAKI, Y.; CHIAPELLO, M.; CHOI, I. R.; CIUFO, M.; CLEGG, J. C. S.; CROZIER, I.; BÓ, E. D.; DE LA TORRE, J. C.; LAMBALLERIE, X. de; SWART, R. L. de; DEBAT, H.; DHEILLY, N. M.; DI CICCO, E.; DI PAOLA, N.; DI SERIO, F.; DIETZGEN, R. G.; DIGIARO, M.; DOLNIK, O.; DREBOT, M. A.; DREXLER, J. F.; DUNDON, W. G.; DUPREX, W. P.; DÜRRWALD, R.; DYE, J. M.; EASTON, A. J.; EBIHARA, H.; ELBEAINO, T.; ERGÜNAY, K.; FERGUSON, H. W.; FOOKS, A. R.; FORGIA, M.; FORMENTY, P. B. H.; FRÁNOVÁ, J.; ASTUA, J. de F.; FU, J.; FÜRL, S.; ZACHERT, S. G.; GĀO, G. F.; GARCÍA, M. L.; SASTRE, A. G.; GARRISON, A. R.; GASKIN, T.; GONZALE, J. P. J.; GRIFTHS, A.; GOLDBERG, T. L.; GROSCHUP, M. H.; GÜNTHER, S.; HALL, R. A.; HAMMOND, J.; HAN, O.; HEPOJOKI, J.; HEWSON, R.; HONG, J.; HONG, N.; HORIE, M.; HU, J. S.; HU, T.; HUGHES, H. R.; HÜTTNER, F.; HYNDMAN, T. H.; ILYAS, M.; JALKANEN, R.; JIĀNG, D.; JONSON, G. J.; JUNGLEN, S.; KADONO, F.; KAUKINEN, K. H.; KAWATE, M.; KLEMPA, B.; KLINGSTRÖM, J.; KOBINGER, G.; KOLONIUK, I.; KONDŌ, H.; KOONIN, V.; KRUPOVIC, M.; KUBOTA, K.; KURATH, G.; LAENEN, L.; LAMBERT, A. J.; LANGEVIN, S. L.; LEE, B.; LEFKOWITZ, E. J.; LI, L.; LEROY, E. M.; LI, S.; LÍ, J.; LIU, H.; LUKASHEVICH, I. S.; MAES, P.; SOUZA, W. M. de; MARKLEWITZ, M.; MARSHALL, S. H.; MARZANO, S. L.; MASSART, S.; MCCAULEY, J. W.; MELZER, M.; MILLER, K. M.; MING, T. J.; MIRAZIMI, A.; MORDECAI, G. J.; MÜHLBACH, H. P.; MÜHLBERGER, E.; NAIDU, R.; NATSUAKI, T.; NAVARRO, J. A.; NETESOV, S. Y V.; NEUMANN, G.; NOWOTNY, N.; NUNES, M. R. T.; VELARDE, A. O.; PALACIOS, G.; PALLÁS, V.; PÁLYI, B.; PAPA, A.; PARASKEVOPOULOU, S.; PARK, A. C.; PARRISH, C. R.; PATTERSON, D. A.; CORRÊA, A. P.; PAWESKA, J. T.; PAYNE, S.; PERACCHIO, C.; PÉREZ, D. R.; POSTLER, T. S.; QI, L.; RADOSHITZKY, S. R.; RESENDE, R. O.; REYES, C. A.; RIMA, B. K.; LUNA, G. R.; ROMANOWSKI, V.; ROTA, P.; RUBBENSTROTH, D.; RUBINO, L.; RUNSTADLER, J. A.; SABANADZOVIC, S.; SALL, A. A.; SALVATO, M. S.; SANG, R.; SASAYA, T.; SCHULZE, A. D.; SCHWEMMLE, M.; SHI, M.; SHÍ, X.; SHIMOMOTO, Y.; SHIRAKO, Y.; SIDDELL, S. G.; SIMMONDS, P.; SIRONI, M.; SMAGGHE, G.; SMITHER, S.; SONG, J. W.; SPANN, K.; SPENGLER, J. R.; STENGLEIN, M. D.; STONE, D. M.; SUGANO, J.; TABATA, A.; TAKADA, A.; TAKEUCHI, S.; TCHOUASSI, D. P.; TEFER, A.; TESH, R. B.; THORNBURG, N. J.; TOMITAKA, Y.; TOMONAGA, K.; TORDO, N.; TORTO, B.; TOWNER, J. S.; TSUDA, S.; TU, C.; TURINA, M.; TZANETAKIS, I. E.; UCHIDA, J.; USUGI, T.; VAIRA, A. M.; VALLINO, M.; VAN DEN HOOGEN, B.; VARSANI, A.; VASILAKIS, N.; VERBEEK, M.; BARGEN, S. V.; WADA, J.; WAHL, V.; WALKER, P. J.; WANG, L. F.; WANG, G.; WANG, Y.; WANG, Y.; WAQAS, M.; WÈI, T.; WEN, S.; WHITFELD, A. E.; WILLIAMS, J. V.; WOLF, Y. I.; WU, J.; XU, L.; YANAGISAWA, H.; YANG, C.; YANG, Z.; ZERBINI, F. M.; ZHAI, L.; ZHANG, Y. Z.; ZHANG, O.; ZHANG, J.; ZHANG, Z.; ZHOU, X. 2021 Taxonomic update of phylum Negarnaviricota (Riboviria: Orthornavirae), including the large orders Bunyavirales and Mononegavirale. Archives of Virology, August, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional