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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  23/03/2023
Data da última atualização:  11/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERRAO, M. A. G.; FONSECA, A. F. A. da; VOLPI, P. S.; SOUZA, L. C. de; COMÉRIO, M.; VERDIN FILHO, A. C.; RIVA-SOUZA, E. M.; MUNOZ, P. R.; FERRÃO, R. G.; FERRÃO, L. F. V.
Afiliação:  MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; AYMBIRE F. A. DA FONSECA, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; PAULO S. VOLPI, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; LUCIMARA C. DE SOUZA, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; MARCONE COMÉRIO, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; ABRAÃO C. VERDIN FILHO, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; ELAINE M. RIVA-SOUZA, INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL; PATRICIO R. MUNOZ, UNIVERSITY OF FLORIDA; ROMÁRIO G. FERRÃO, MULTIVIX GROUP; LUÍS FELIPE V. FERRÃO, UNIVERSITY OF FLORIDA.
Título:  Genomic-assisted breeding for climate-smart coffee.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  The Plant Genome, e20321, 2023.
Páginas:  19 p.
DOI:  https://doi.org/10.1002/tpg2.20321
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Coffee is a universal beverage that drives a multi-industry market on a global basis. Today, the sustainability of coffee production is threatened by accelerated climate changes. In this work, we propose the implementation of genomic-assisted breeding for climate-smart coffee in Coffea canephora. This species is adapted to higher temperatures and is more resilient to biotic and abiotic stresses. After evaluating two populations, over multiple harvests, and under severe drought weather condition, we dissected the genetic architecture of yield, disease resistance, and quality-related traits. By integrating genome-wide association studies and diallel analyses, our contribution is four-fold: (i) we identified a set of molecular markers with major effects associated with disease resistance and post-harvest traits, while yield and plant architecture presented a polygenic background; (ii) we demonstrated the relevance of nonadditive gene actions and projected hybrid vigor when genotypes from diferente geographically botanical groups are crossed; (iii) we computed medium-to-large heritability values for most of the traits, representing potential for fast genetic progress; and (iv) we provided a first step toward implementing molecular breeding to accelerate improvements in C. canephora. Altogether, this work is a blueprint for how quantitative genetics and genomics can assist coffee breeding and support the supply chain in the face of the current global changes.
Thesaurus Nal:  Climate; Coffea canephora var. laurentii; Disease resistance; Plant breeding.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152628/1/Genomic8208assisted-breeding-for-climate8208smart-coffee.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1690 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/04/1999
Data da última atualização:  16/09/2013
Tipo da produção científica:  Circular Técnica
Autoria:  OLIVEIRA, J. S. e.
Afiliação:  JACKSON SILVA E OLIVEIRA, CNPGL.
Título:  Produção e utilização de silagem de milho e sorgo.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Juiz de Fora: EMBRAPA-CNPGL, 1998.
Páginas:  34 p.
Série:  (EMBRAPA-CNPGL. Circular técnica, 47).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Cultivares de milho e sorgo para ensilagem; Tecnicas de ensilagem; Ponto de colheita; Picagem do material; Compactacao do material no silo; Vedacao do material ensilado; Tempo minimo para abertura do silo; Retirada da silagem; Fases do processo fermentativo; Fase aerobia; Fase anaerobia I; Fase anaerobia II; Fase de estabilidade; Fermentacoes apos a abertura do silo; Uso de aditivos na silagem de milho e sorgo; Avaliacao de silagens de milho e sorgo; Avaliacao inicial; Analise da silagem; Coleta e manuseio das amostras; O que analisar; Materia Seca (MS); Fibra detergente acido (FDA); Fibra detergente neutro (FDN); Proteina bruta (PB); Utilizacao de silagens de milho e sorgo em dietas para bovinos.
Palavras-Chave:  Alimentacao animal; Food; Maize; Production; Silagem de milho; Silagem de sorgo; Sillage; Sorghum; Use; Uses; Uso; Utilização.
Thesagro:  Alimentação; Alimento Para Animal; Animal; Ensilagem; Fermentação Anaeróbica; Milho; Nutrição Animal; Produção; Silagem; Sorghum spp; Sorgo; Zea Mays.
Thesaurus NAL:  animal feeding; animal nutrition; silage; silage making.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82840/1/Producao-e-utilizacao-de-silagem.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL20464 - 1UMTFL - DD
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