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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  13/03/2023
Data da última atualização:  13/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NUNES, P. H.; PIERANGELI, E. V.; SANTOS, M. O.; SILVEIRA, H. R. O.; MATOS, C. S. M. de; PEREIRA, A. B.; ALVES, H. M. R.; VOLPATO, M. M. L.; SILVA, V. A.; FERREIRA, D. D.
Afiliação:  PEDRO HENRIQUE NUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; EDUARDO VILELA PIERANGELI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MELINE OLIVEIRA SANTOS, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; HELBERT REZENDE OLIVEIRA SILVEIRA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; CHRISTIANO SOUSA MACHADO DE MATOS, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; ALESSANDRO BOTELHO PEREIRA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; HELENA MARIA RAMOS ALVES, CNPCa; MARGARETE MARIN LORDELO VOLPATO, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; VÂNIA APARECIDA SILVA, EMPRESA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA DE MINAS GERAIS; DANTON DIEGO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Predicting coffee water potential from spectral reflectance indices with neural networks.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Smart Agricultural Technology, v. 4, 100213, 2023.
Páginas:  6 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.atech.2023.100213
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Leaf water potential is one of the main parameters used to assess water relations in plants by revealing levels of tissue hydration. It is commonly measured with the Scholander pressure chamber; which demands hard work and a time-consuming process. On the other hand, there is a diversified literature demonstrating the assessments of several plant variables via indices of leaf reflectance, that also present direct and indirect relationships with water potential. The aim of this work is to exploit spectral variables to estimate the water potential of coffee plants by using computational intelligence approaches. Data was collected in the cities of Santo Antônio do Amparo and Diamantina, Brazil, from 2014 to 2018. Two neural networks (Multi-Layer Perceptron) were designed to estimate and classify leaf water potential based on spectral variables. Moreover, a classifier and an estimator based on decision tree were also developed. The results showed that the artificial neural network model was superior as an estimator when compared with the decision tree model, with an average confidence index of 0.8550. On the other hand, decision trees showed a slightly higher performance as a classifier, with an overall accuracy of 88.8% and a Kappa index of 70.07%. We concluded that the leaf reflectance indices may be properly used to build accurate models for estimating coffee water potential. The indices PRI, NDVI, CRI1 and SIPI were the most relevant ones for estimating and classifying the c... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Artificial intelligence; Coffea; Neural networks; Trees; Water potential.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152292/1/Predicting-coffee-water-potential.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1687 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/09/2011
Data da última atualização:  20/09/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  FONSECA, F. A. da; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M.; BASSINELLO, P. Z.; EIFERT, E. da C.; GARCIA, D. M.
Afiliação:  FLÁVIA ARAÚJO DA FONSECA, SENAI-GO; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG; MÁRCIO CALIARI, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; EDUARDO DA COSTA EIFERT, CNPAF; DIVA MENDONÇA GARCIA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO TECNOLÓGICA DE GOIÁS, URUTAÍ.
Título:  Changes occurring during the parboiling of upland rice and in the maceration water at different temperatures and soaking times.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science & Technology, v. 46, p. 1912-1920, 2011.
DOI:  10.1111/j.1365-2621.2011.02701.x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to investigate the influence of temperature and soaking time on the quality of grains from two upland rice cultivars. Response surface methodology and a central compound rotational design were used. The data obtained for the cultivars BRS Primavera and BRS Sertaneja varied, respectively, between 27.7-55.0% and 26.0-51.7% for the Husk-Splitting Index; between 0.8-5.0% and 0.0-4.0% for the incidence of ?banana? grains; between 0.0-2.0% and 0.0-1.2% for non-gelatinised grains; and between 0.2-0.7% and 0.2-0.8% for soluble solids in the maceration water. Because BRS Primavera grains had a narrower shape, they absorbed the water faster and consequently presented a greater amount of physical defects, although the losses to the water were smaller than BRS Sertaneja.
Thesagro:  Arroz; Maceração; Oryza sativa; Parboilização; Tecnologia de alimento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF30873 - 1UPCAP - PP2011.0402011.040
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