|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
17/01/2023 |
Data da última atualização: |
27/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
SOUSA, D. N. de. |
Afiliação: |
DIEGO NEVES DE SOUSA, CNPASA. |
Título: |
Ações de transferência de tecnologia para a promoção dos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS) na cadeia do pescado, sob minha responsabilidade. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOUZA, A. L. M. de; LIMA, N. R. de S.; SALLES, L. N. (org.). Qualidade e segurança do pescado: coletânea de artigos técnicos da série Dia do Pescado. Jardim do Seridó: Agron Food Academy, 2022. |
Páginas: |
Cap. 21, p. 170-173. |
ISBN: |
978-65-995396-7-1 |
DOI: |
https://doi.org/10.53934/9786599539671 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os Objetivos do Desenvolvimento Sustentável (ODS) são uma coleção de objetivos e metas globais estabelecidas para serem atingidas, até o ano de 2030, pela Organização das Nações Unidas (ONU) ao reconhecer a necessidade de considerar e equilibrar concomitantemente as dimensões: social, econômica e ambiental do desenvolvimento. No caso da cadeia do pescado, trata-se da condução da pesca e da aquicultura para a promoção da segurança alimentar e nutricional e para o uso adequado dos recursos naturais, de modo a assegurar o desenvolvimento sustentável em termos econômicos, sociais e ambientais e esse aumento das práticas da aquicultura e piscicultura tem sido incentivado pela relação direta com os ODS. Conclui-se, com este breve relato de experiência, que tem sido efetiva a contribuição da Embrapa Pesca e Aquicultura e de parceiros para a consecução de nove ODS. Desse modo, verifica-se a importância de se realizar, em qualquer instituição de Ciência & Tecnologia, o exercício de identificação de como as ações de intervenção estão corroborando com as metas dos 169 ODS a serem alcançadas por meio de uma ação conjunta que agrega diferentes atores da cadeia. |
Palavras-Chave: |
Objetivo do desenvolvimento sustentável; ODS. |
Thesagro: |
Aquicultura; Pesca; Produto Derivado de Pescado; Segurança Alimentar; Transferência de Tecnologia. |
Categoria do assunto: |
B Sociologia Rural |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/245976/1/cap21.pdf
|
Marc: |
LEADER 02201naa a2200241 a 4500 001 2151039 005 2023-01-27 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-995396-7-1 024 7 $ahttps://doi.org/10.53934/9786599539671$2DOI 100 1 $aSOUSA, D. N. de 245 $aAções de transferência de tecnologia para a promoção dos Objetivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS) na cadeia do pescado, sob minha responsabilidade.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $aCap. 21, p. 170-173. 520 $aOs Objetivos do Desenvolvimento Sustentável (ODS) são uma coleção de objetivos e metas globais estabelecidas para serem atingidas, até o ano de 2030, pela Organização das Nações Unidas (ONU) ao reconhecer a necessidade de considerar e equilibrar concomitantemente as dimensões: social, econômica e ambiental do desenvolvimento. No caso da cadeia do pescado, trata-se da condução da pesca e da aquicultura para a promoção da segurança alimentar e nutricional e para o uso adequado dos recursos naturais, de modo a assegurar o desenvolvimento sustentável em termos econômicos, sociais e ambientais e esse aumento das práticas da aquicultura e piscicultura tem sido incentivado pela relação direta com os ODS. Conclui-se, com este breve relato de experiência, que tem sido efetiva a contribuição da Embrapa Pesca e Aquicultura e de parceiros para a consecução de nove ODS. Desse modo, verifica-se a importância de se realizar, em qualquer instituição de Ciência & Tecnologia, o exercício de identificação de como as ações de intervenção estão corroborando com as metas dos 169 ODS a serem alcançadas por meio de uma ação conjunta que agrega diferentes atores da cadeia. 650 $aAquicultura 650 $aPesca 650 $aProduto Derivado de Pescado 650 $aSegurança Alimentar 650 $aTransferência de Tecnologia 653 $aObjetivo do desenvolvimento sustentável 653 $aODS 773 $tIn: SOUZA, A. L. M. de; LIMA, N. R. de S.; SALLES, L. N. (org.). Qualidade e segurança do pescado: coletânea de artigos técnicos da série Dia do Pescado. Jardim do Seridó: Agron Food Academy, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
14/12/2015 |
Data da última atualização: |
26/05/2022 |
Autoria: |
ANDREAE, M. O.; ACEVEDO, O. C.; ARAUJO, A.; ARTAXO, P.; BARBOSA, C. G. G.; BARBOSA, H. M. J.; BRITO, J.; CARBONE, S.; CHI, X.; CINTRA, B. B. L.; SILVA, N. F. da; DIAS, N. L.; DIAS-JÚNIOR, C. Q.; DITAS, F.; DITZ, R.; GODOI, A. F. L.; GODOI, R. H. M.; HEIMANN, M.; HOFFMANN, T.; KESSELMEIER, J.; KÖNEMANN, T.; KRÜGER, M. L.; LAVRIC, J. V.; MANZI, A. O.; MORAN-ZULOAGA, D.; NÖLSCHER, A. C.; NOGUEIRA, D. S.; PIEDADE, M. T. F.; PÖHLKER, C.; PÖSCHL, U.; RIZZO, L. V.; RO, C.-U.; RUCKTESCHLER, N.; SÁ, L. D. A.; SÁ, M. D. O.; SALES, C. B.; SANTOS, R. M. N. dos; SATURNO, J.; SCHÖNGART, J.; SÖRGEL, M.; SOUZA, C. M. de; SOUZA, R. A. F. de; SU, H.; TARGHETTA, N.; TÓTA, J.; TREBS, I.; TRUMBORE, S.; EIJCK, A. van; WALTER, D.; WANG, Z.; WEBER, B.; WILLIAMS, J.; WINDERLICH, J.; WITTMANN, F.; WOLFF, S.; YÁÑEZ-SERRANO, A. M. |
Afiliação: |
M. O. ANDREAE, Max Planck Institute for Chemistry / University of California San Diego; O. C. ACEVEDO, Universidade Federal Santa Maria; ALESSANDRO CARIOCA DE ARAUJO, CPATU; P. ARTAXO, USP; C. G. G. BARBOSA, UFPR; H. M. J. BARBOSA, USP; J. BRITO, USP; S. CARBONE, USP; X. CHI, Max Planck Institute for Chemistry; B. B. L. CINTRA, INPA; N. F. DA SILVA, INPA; N. L. DIAS, UFPR; C. Q. DIAS-JÚNIOR, IFPA / INPA; F. DITAS, Max Planck Institute for Chemistry; R. DITZ, Max Planck Institute for Chemistry; A. F. L. GODOI, UFPR; R. H. M. GODOI, UFPR; M. HEIMANN, Max Planck Institute for Biogeochemistry; T. HOFFMANN, Johannes Gutenberg University; J. KESSELMEIER, Max Planck Institute for Chemistry; T. KÖNEMANN, Max Planck Institute for Chemistry; M. L. KRÜGER, Max Planck Institute for Chemistry; J. V. LAVRIC, Max Planck Institute for Biogeochemistry; A. O. MANZI, INPA; D. MORAN-ZULOAGA, Max Planck Institute for Chemistry; A. C. NÖLSCHER, Max Planck Institute for Chemistry; D. SANTOS NOGUEIRA, CENSIPAM; M. T. F. PIEDADE, INPA; C. PÖHLKER, Max Planck Institute for Chemistry; U. PÖSCHL, Max Planck Institute for Chemistry; L. V. RIZZO, USP; C.-U. RO, Inha University; N. RUCKTESCHLER, Max Planck Institute for Chemistry; L. D. A. SÁ, INPE; M. D. O. SÁ, INPA; C. B. SALES, INPA / CESP/UEA; R. M. N. D. SANTOS, UEA; J. SATURNO, Max Planck Institute for Chemistry; J. SCHÖNGART, Max Planck Institute for Chemistry / INPA; M. SÖRGEL, Max Planck Institute for Chemistry; C. M. DE SOUZA, INPA / UFAM/ICSEZ-Parintins; R. A. F. DE SOUZA, UEA; H. SU, Max Planck Institute for Chemistry; N. TARGHETTA, INPA; J. TÓTA, UEA / UFOPA; I. TREBS, Max Planck Institute for Chemistry; S. TRUMBORE, Max Planck Institute for Biogeochemistry; A. VAN EIJCK, Johannes Gutenberg University; D. WALTER, Max Planck Institute for Chemistry; Z. WANG, Max Planck Institute for Chemistry; B. WEBER, Max Planck Institute for Chemistry; J. WILLIAMS, Max Planck Institute for Chemistry; J. WINDERLICH, Max Planck Institute for Chemistry / Max Planck Institute for Biogeochemistry; F. WITTMANN, Max Planck Institute for Chemistry; S. WOLFF, Max Planck Institute for Chemistry / INPA; A. M. YÁÑEZ-SERRANO, Max Planck Institute for Chemistry / INPA. |
Título: |
The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) in the remote Amazon basin: overview of first results from ecosystem ecology, meteorology, trace gas, and aerosol measurements. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Atmospheric Chemistry and Physics Discuss, v. 15, n. 18, p. 11599-11726, 2015. |
DOI: |
10.5194/acpd-15-11599-2015 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The Amazon Basin plays key roles in the carbon and water cycles, climate change, atmospheric chemistry, and biodiversity. It already has been changed significantly by human activities, and more pervasive change is expected to occur in the next decades. It is therefore essential to establish long-term measurement sites that provide a baseline record of present-day climatic, biogeochemical, and atmospheric conditions and that will be operated over coming decades to monitor change in the Amazon region as human perturbations increase in the future. The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) has been set up in a pristine rain forest region in the central Amazon Basin, about 150 km northeast of the city of Manaus. An ecological survey including a biodiversity assessment has been conducted in the forest region surrounding the site. Two 80 m towers have been operated at the site since 2012, and a 325 m tower is nearing completion in mid-2015. Measurements of micrometeorological and atmospheric chemical variables were initiated in 2012, and their range has continued to broaden over the last few years. The meteorological and micrometeorological measurements include temperature and wind profiles, precipitation, water and energy fluxes, turbulence components, soil temperature profiles and soil heat fluxes, radiation fluxes, and visibility. A tree has been instrumented to measure stem profiles of temperature, light intensity, and water content in cryptogamic covers. The trace gas measurements comprise continuous monitoring of carbon dioxide, carbon monoxide, methane, and ozone at 5 to 8 different heights, complemented by a variety of additional species measured during intensive campaigns (e.g., VOC, NO, NO2, and OH reactivity). Aerosol optical, microphysical, and chemical measurements are made above the canopy as well as in the canopy space. They include light scattering and absorption, aerosol fluorescence, number and volume size distributions, chemical composition, cloud condensation nuclei (CCN) concentrations, and hygroscopicity. Initial results from ecological, meteorological, and chemical studies at the ATTO site are presented in this paper. MenosThe Amazon Basin plays key roles in the carbon and water cycles, climate change, atmospheric chemistry, and biodiversity. It already has been changed significantly by human activities, and more pervasive change is expected to occur in the next decades. It is therefore essential to establish long-term measurement sites that provide a baseline record of present-day climatic, biogeochemical, and atmospheric conditions and that will be operated over coming decades to monitor change in the Amazon region as human perturbations increase in the future. The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) has been set up in a pristine rain forest region in the central Amazon Basin, about 150 km northeast of the city of Manaus. An ecological survey including a biodiversity assessment has been conducted in the forest region surrounding the site. Two 80 m towers have been operated at the site since 2012, and a 325 m tower is nearing completion in mid-2015. Measurements of micrometeorological and atmospheric chemical variables were initiated in 2012, and their range has continued to broaden over the last few years. The meteorological and micrometeorological measurements include temperature and wind profiles, precipitation, water and energy fluxes, turbulence components, soil temperature profiles and soil heat fluxes, radiation fluxes, and visibility. A tree has been instrumented to measure stem profiles of temperature, light intensity, and water content in cryptogamic covers. The trace gas measureme... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Monitoramento. |
Thesagro: |
Clima. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135576/1/acpdDiscuss.pdf
|
Marc: |
LEADER 04427naa a2200829 a 4500 001 2031648 005 2022-05-26 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5194/acpd-15-11599-2015$2DOI 100 1 $aANDREAE, M. O. 245 $aThe Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) in the remote Amazon basin$boverview of first results from ecosystem ecology, meteorology, trace gas, and aerosol measurements.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe Amazon Basin plays key roles in the carbon and water cycles, climate change, atmospheric chemistry, and biodiversity. It already has been changed significantly by human activities, and more pervasive change is expected to occur in the next decades. It is therefore essential to establish long-term measurement sites that provide a baseline record of present-day climatic, biogeochemical, and atmospheric conditions and that will be operated over coming decades to monitor change in the Amazon region as human perturbations increase in the future. The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) has been set up in a pristine rain forest region in the central Amazon Basin, about 150 km northeast of the city of Manaus. An ecological survey including a biodiversity assessment has been conducted in the forest region surrounding the site. Two 80 m towers have been operated at the site since 2012, and a 325 m tower is nearing completion in mid-2015. Measurements of micrometeorological and atmospheric chemical variables were initiated in 2012, and their range has continued to broaden over the last few years. The meteorological and micrometeorological measurements include temperature and wind profiles, precipitation, water and energy fluxes, turbulence components, soil temperature profiles and soil heat fluxes, radiation fluxes, and visibility. A tree has been instrumented to measure stem profiles of temperature, light intensity, and water content in cryptogamic covers. The trace gas measurements comprise continuous monitoring of carbon dioxide, carbon monoxide, methane, and ozone at 5 to 8 different heights, complemented by a variety of additional species measured during intensive campaigns (e.g., VOC, NO, NO2, and OH reactivity). Aerosol optical, microphysical, and chemical measurements are made above the canopy as well as in the canopy space. They include light scattering and absorption, aerosol fluorescence, number and volume size distributions, chemical composition, cloud condensation nuclei (CCN) concentrations, and hygroscopicity. Initial results from ecological, meteorological, and chemical studies at the ATTO site are presented in this paper. 650 $aAmazonia 650 $aClima 653 $aMonitoramento 700 1 $aACEVEDO, O. C. 700 1 $aARAUJO, A. 700 1 $aARTAXO, P. 700 1 $aBARBOSA, C. G. G. 700 1 $aBARBOSA, H. M. J. 700 1 $aBRITO, J. 700 1 $aCARBONE, S. 700 1 $aCHI, X. 700 1 $aCINTRA, B. B. L. 700 1 $aSILVA, N. F. da 700 1 $aDIAS, N. L. 700 1 $aDIAS-JÚNIOR, C. Q. 700 1 $aDITAS, F. 700 1 $aDITZ, R. 700 1 $aGODOI, A. F. L. 700 1 $aGODOI, R. H. M. 700 1 $aHEIMANN, M. 700 1 $aHOFFMANN, T. 700 1 $aKESSELMEIER, J. 700 1 $aKÖNEMANN, T. 700 1 $aKRÜGER, M. L. 700 1 $aLAVRIC, J. V. 700 1 $aMANZI, A. O. 700 1 $aMORAN-ZULOAGA, D. 700 1 $aNÖLSCHER, A. C. 700 1 $aNOGUEIRA, D. S. 700 1 $aPIEDADE, M. T. F. 700 1 $aPÖHLKER, C. 700 1 $aPÖSCHL, U. 700 1 $aRIZZO, L. V. 700 1 $aRO, C.-U. 700 1 $aRUCKTESCHLER, N. 700 1 $aSÁ, L. D. A. 700 1 $aSÁ, M. D. O. 700 1 $aSALES, C. B. 700 1 $aSANTOS, R. M. N. dos 700 1 $aSATURNO, J. 700 1 $aSCHÖNGART, J. 700 1 $aSÖRGEL, M. 700 1 $aSOUZA, C. M. de 700 1 $aSOUZA, R. A. F. de 700 1 $aSU, H. 700 1 $aTARGHETTA, N. 700 1 $aTÓTA, J. 700 1 $aTREBS, I. 700 1 $aTRUMBORE, S. 700 1 $aEIJCK, A. van 700 1 $aWALTER, D. 700 1 $aWANG, Z. 700 1 $aWEBER, B. 700 1 $aWILLIAMS, J. 700 1 $aWINDERLICH, J. 700 1 $aWITTMANN, F. 700 1 $aWOLFF, S. 700 1 $aYÁÑEZ-SERRANO, A. M. 773 $tAtmospheric Chemistry and Physics Discuss$gv. 15, n. 18, p. 11599-11726, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|