Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  29/11/2022
Data da última atualização:  30/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; FERNANDES, K. de A.; ADAMI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; ALMEIDA, C. A.; SILVA, L. G. T.; CABRAL, A. I. R.; PINTO, J. F. K. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; SAMPAIO, S. M. N.
Afiliação:  ADRIANO VENTURIERI, CPATU; RODRIGO RAFAEL SOUZA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; TASSIO KOITI IGAWA, COORDENAÇÃO DE APERFEIÇOAMENTO DE PESSOAL DE NÍVEL SUPERIOR; KATIA DE AVILA FERNANDES, UNIVERSITY OF ARKANSAS; MARCOS ADAMI, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; MOISES CORDEIRO MOURAO DE OLIVEIRA, CPATU; CLÁUDIO APARECIDO ALMEIDA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; LUIZ GUILHERME TEIXEIRA SILVA, CPATU; ANA I. R. CABRAL, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOÃO FELIPE KNEIPP CERQUEIRA PINTO, FUNDAÇÃO DE DESENVOLVIMENTO DA PESQUISA; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; SANDRA MARIA NEIVA SAMPAIO, CPATU.
Título:  The sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Geographic Information System, v. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4236/jgis.2022.143016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Área alterada; Recuperação.
Thesagro:  Cacau; Theobroma Cacao.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148918/1/jgis-2022062814555132.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU58593 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  28/02/2020
Data da última atualização:  28/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, J. de S.; VASCONCELOS, A. M.; ALVES, A. A.; ROGERIO, M. C. P.; AZEVEDO, D. M. M. R.; OLIVEIRA, D. de S.
Afiliação:  JAINE DE SOUSA SANTOS, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil; ANGELA MARIA VASCONCELOS, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil; ARNAUD AZEVÊDO ALVES, Universidade Federal do Piauí (UFPI) - Teresina, PI, Brasil; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; DANIELLE MARIA MACHADO R AZEVEDO, CPAMN; DELANO DE SOUSA OLIVEIRA, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil.
Título:  Pesos dos componentes não-carcaça de cordeiros localmente adaptados submetidos a dietas com diferentes relações volumoso:concentrado.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 29., 2019, Uberaba. Tecnologias que alimentam o mundo: anais eletrônicos. Uberaba: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2019. 5 f.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: The objective of this study was to evaluate the weight of non carcass components of lambs from genetic groups locally adapted to the Brazilian semiarid region submitted to diets with different voluminous: concentrate ratios. Twenty male lambs, not castrated, were used at approximately four months of age and average weight 18.8 ± 2.82 kg. The lambs were distributed in a completely randomized design, in a 2 x 2 factorial arrangement, composed of two genetic groups (Morada Nova and Santa Inês) and two voluminous ratios: concentrate (14.28: 85.72 and 54.96: 45, 04), making four treatments with five replications each. After skinning and evisceration, contents of gastrointestinal tract and non-carcass components (empty gastrointestinal tract, blood, skin, lung + trachea, liver, head, hind limbs and forelegs, reproductive tract, spleen and kidneys) were separated and weighed in absolute weight (kg). Santa Inês lambs presented higher blood and head weight when compared to Morada Nova breed animals. As for different voluminous: concentrate ratios, it was observed that diet with highest amount of concentrate (14.28: 85.72) (Table 1) provided a higher weight of skin, lung + trachea, heart, liver, reproductive system and spleen . Diets with lower bulk ratio: concentrate (14,28: 85,72) promote better weights of non-carcass components of lambs from genetic groups locally adapted to Brazilian semiarid.
Palavras-Chave:  Brasil; Brazilian semiarid; Carne ovina; Ovino de corte; Raça Morada Nova; Raça Santa Inês; Semiárido.
Thesagro:  Alimento Concentrado; Carcaça; Cordeiro; Nutrição Animal; Ovino; Peso; Víscera; Volumosos.
Thesaurus NAL:  Animal nutrition; Brazil; Carcass weight; Carcass yield; Lambs; Ovine carcasses; Sheep feeding.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211245/1/CNPC-2019-Pesos-dos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC39538 - 1UPCAA - DD
CPAMN32878 - 1UPCAA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional