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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
23/11/2022 |
Data da última atualização: |
23/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VALLE, S. F.; GIROTO, A. S.; KLAIC, R.; BEVILAQUA, D.; RIBEIRO, C. |
Afiliação: |
CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA. |
Título: |
Co-application of porous polysulfde pellets with acidithiobacillus thiooxidans improves sulfate availability in soil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Polymers and the Environment, v. 30, 2022. |
Páginas: |
4571?4579 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10924-022-02520-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sulfur (S) fertilization is necessary to overcome the low availability of this essential nutrient in agricultural soils. Although elemental sulfur (S8) pellets are often used, they tend to be poorly efective due to their low oxidation rate to sulfate, the form assimilated by plants. Here we designed highly porous polysulfde pellets (PolyS-porous) as S fertilizers with higher surface area for oxidation, aiming to improve sulfate delivery. A porosity of nearly 50% was achieved via inverse vulcanization of soybean oil and S8 in the presence of a salt porogen. A culture medium test with S-oxidizing bacterium Acidithiobacillus thiooxidans revealed PolyS-porous had a faster initial oxidation than S8-pellet, reaching respectively 57% and 20% at the end of 10 days. Sulfate released from PolyS-porous in soil was 3 times higher than from S8-pellet in 30 days, and PolyS-porous co-application with A. thiooxidans achieved twice as much. Overall, the results from this study demonstrated the potential of porous polysulfde pellets as sulfur fertilizers with improved efciency, especially when combined with A. thiooxidans. |
Palavras-Chave: |
Macronutrient; Salt porogen. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01801naa a2200217 a 4500 001 2148641 005 2022-11-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10924-022-02520-3$2DOI 100 1 $aVALLE, S. F. 245 $aCo-application of porous polysulfde pellets with acidithiobacillus thiooxidans improves sulfate availability in soil.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a4571?4579 520 $aSulfur (S) fertilization is necessary to overcome the low availability of this essential nutrient in agricultural soils. Although elemental sulfur (S8) pellets are often used, they tend to be poorly efective due to their low oxidation rate to sulfate, the form assimilated by plants. Here we designed highly porous polysulfde pellets (PolyS-porous) as S fertilizers with higher surface area for oxidation, aiming to improve sulfate delivery. A porosity of nearly 50% was achieved via inverse vulcanization of soybean oil and S8 in the presence of a salt porogen. A culture medium test with S-oxidizing bacterium Acidithiobacillus thiooxidans revealed PolyS-porous had a faster initial oxidation than S8-pellet, reaching respectively 57% and 20% at the end of 10 days. Sulfate released from PolyS-porous in soil was 3 times higher than from S8-pellet in 30 days, and PolyS-porous co-application with A. thiooxidans achieved twice as much. Overall, the results from this study demonstrated the potential of porous polysulfde pellets as sulfur fertilizers with improved efciency, especially when combined with A. thiooxidans. 653 $aMacronutrient 653 $aSalt porogen 700 1 $aGIROTO, A. S. 700 1 $aKLAIC, R. 700 1 $aBEVILAQUA, D. 700 1 $aRIBEIRO, C. 773 $tJournal of Polymers and the Environment$gv. 30, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
01/10/2018 |
Data da última atualização: |
17/07/2019 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PAULETTO, H.; JUNGES, A. H.; HOFF, R. |
Afiliação: |
Henrique Pauletto, Graduando do Curso de Engenharia Cartográfica e de Agrimensura da Universidade do Vale do Rio dos Sinos. Av. Unisinos, 950, CEP 93022-750 São Leopoldo, RS. Estagiário da Embrapa Uva e Vinho/Bolsista PIBIC/CNPq. E-mail: henriquepauletto_@live.com; Amanda H. Junges, Departamento de Diagnose e Pesquisa Agropecuária (DDPA/SEAPI), Rod. RSC 470 km 170.8, CEP 95300-000 Veranópolis, RS, Caixa Postal: 44. E-mail: amandajunges@ seapi.rs.gov.br; ROSEMARY HOFF, CNPUV. |
Título: |
Imagens de média e alta resolução espacial como apoio à viticultura de precisão: variabilidade do índice de vegetação por diferença normalizada em vinhedo da região da Campanha, Brasil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., 2018, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 26 a 27 de setembro de 2018. p. 11. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 108) |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
No Rio Grande do Sul, a região vitivinícola Campanha é uma importante produtora de vinho do País e a viticultura ocorre em áreas do Bioma Pampa, tradicionalmente destinadas à produção pecuária. |
Palavras-Chave: |
Anais; Cabernet Sauvignon; CNPUV; IC; Imagens Landsat; Imagens RapidEye; Indicação geográfica; Índice de Vegetação por Diferença Normalizada (NDVI); Iniciação cientifica; Vinhedo. |
Thesagro: |
Vinho; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183729/1/Iniciacao-Cientifica-2018-Capa.cdr-Documentos-108-p11.pdf
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Marc: |
LEADER 01341nam a2200289 a 4500 001 2096636 005 2019-07-17 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPAULETTO, H. 245 $aImagens de média e alta resolução espacial como apoio à viticultura de precisão$bvariabilidade do índice de vegetação por diferença normalizada em vinhedo da região da Campanha, Brasil.$h[electronic resource] 260 $aIn: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 16.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 12., 2018, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 26 a 27 de setembro de 2018. p. 11.$c2018 490 $a(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 108) 520 $aNo Rio Grande do Sul, a região vitivinícola Campanha é uma importante produtora de vinho do País e a viticultura ocorre em áreas do Bioma Pampa, tradicionalmente destinadas à produção pecuária. 650 $aVinho 650 $aViticultura 653 $aAnais 653 $aCabernet Sauvignon 653 $aCNPUV 653 $aIC 653 $aImagens Landsat 653 $aImagens RapidEye 653 $aIndicação geográfica 653 $aÍndice de Vegetação por Diferença Normalizada (NDVI) 653 $aIniciação cientifica 653 $aVinhedo 700 1 $aJUNGES, A. H. 700 1 $aHOFF, R.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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