Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  08/11/2022
Data da última atualização:  08/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. de L. de; ORLANDIN, L. C. de; AGUIAR, L. A. de; QUEIROZ, V. A. V.; ZANDONADI, R. P.; BOTELHO, R. B. A.; FIGUEIREDO, L. F. de A.
Afiliação:  LÍVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA, Universidade de Brasília; LÍCIA CAMARGO DE ORLANDIN, Universidade de Brasília; LORENA ANDRADE DE AGUIAR, Universidade de Brasília; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; RENATA PUPPIN ZANDONADI, Universidade de Brasília; RAQUEL BRAZ ASSUNÇÃO BOTELHO, Universidade de Brasília; LÚCIO FLÁVIO DE ALENCAR FIGUEIREDO, Universidade de Brasília.
Título:  Gluten-free sorghum pasta: composition and sensory evaluation with different sorghum hybrids.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, 3124, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11193124
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although whole grain (WG) sorghum is affordable and a healthier alternative to gluten-free pastas (GFPa), sorghum diversity requires evaluation for application in pasta. We aimed to develop GFPa using six sorghum hybrids. White commercial flour (WCF) and sorghums with brown (BRS 305 and 1167048), red (BRS 330 and BRS 332), and white (CMSXS 180) pericarp colors. Total phenolic content (TPC), total condensed tannins (TAN), total antioxidant activity (TAA?FRAP and DPPH), resistant starch (RS), cooking properties, texture, and sensory evaluation were carried out in sorghum pasta. The statistical analyses were ANOVA, Tukey and Friedman test, and multiple factorial analyses. Brown sorghum GFPa showed the best results for bioactive compounds (RS (1.8 and 2.9 g/100 g), TPC (69.9 and 42.8 mg/100 g), TAN (16.9 and 9.4 mg proanthocyanidin/100 g), TAA for FRAP (305 and 195 mM Teq/g), and DPPH (8.7 and 9.0 mg/mL)), but also the highest soluble solids loss (8.0 g/100 g) and lower flavor acceptance for BRS 305. BRS 332 was highlighted for its higher flavor acceptance and intermediary phenolics content. The most accepted pasta was obtained with WCF, and the least accepted with the brown BRS 305. Sweetness (SWE), soluble starch (SS), and DPPH were associated with liking. The main negative variables were WG_flavor, brown color, FRAP, sandy surface (SAN), WG_odor, and TAN. Sorghum hybrids of different pericarp colors are feasible for GFPa production, leading to differences in pasta quality. SA... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alimento; Amido; Antioxidante; Glúten; Sorgo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148101/1/Gluten-free-sorghum-pasta-composition-and-sensory-evaluation.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29901 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. de L. de; ORLANDIN, L. C. de; AGUIAR, L. A. de; QUEIROZ, V. A. V.; ZANDONADI, R. P.; BOTELHO, R. B. A.; FIGUEIREDO, L. F. de A. Gluten-free sorghum pasta: composition and sensory evaluation with different sorghum hybrids. Foods, v. 11, 3124, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional