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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  06/09/2022
Data da última atualização:  08/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GAVA, C. A. T.; CASTRO, A. P. C. de; PEREIRA, C. A.; GONÇALVES, J. S.; ARAÚJO, L. F. C.; PAZ, C. D. da.
Afiliação:  CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA; ANA PAULA CARVALHO DE CASTRO, UNEB/DTCS; CARLIANA ARAÚJO PEREIRA, UNEB/DTCS; JOSÉLIA SANTANA GONÇALVES, UPE; LUDMILLA FERREIRA CAJUHI ARAÚJO, UPE; CRISTIANE DOMINGOS DA PAZ, UNEB/DTCS.
Título:  Photoprotector adjuvants to enhance UV tolerance of yeast strains for controlling mango decay using pre-harvest spraying.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Biocontrol Science and Technology, v. 28, n. 9, p. 811-822, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Post-harvest mango decay is caused by multiple pathogens in tropical conditions but concerns regarding the risk of food contamination by fungicides established biocontrol as a promising alternative. However, occurrence of quiescent infections requires pre-harvest applications of biocontrol agents (BCA), exposing them to harmful UV radiation effects. The objective of this work was to evaluate UV sensitivity of yeast BCA strains previously selected against multiple pathogens that cause mango decay and evaluate suitable UV protectants. In a first bioassay conducted exposing yeast suspensions sprayed on glass plates, it was verified that Saccharomyces sp. ESA47 and Pichia kudriavzevii CMIAT171 were highly sensitive to UV, while Saccharomyces cerevisiae ESA45 had a slightly lower mortality. A bioassay using fragments of mango peels evaluated UV protection from increasing concentrations of starch, dextrin, casein, benzophenone, and cinnamic acid derivative compounds. Results showed that starch and isoamyl p-methoxycinnamate (NHE-1000) resulted in higher survival for yeast strains in doses of 10.0 and 1.0 g kg−1, respectively. Application of the yeast BCA in a semi-commercial mango orchard resulted in a significant reduction of post-harvest disease incidence and severity. Field application of the yeasts in technical grade preparations containing both UV protectants enhanced the control efficiency by 52.5, 31.9, and 37.7% for ESA45, ESA47, and CMIAT171, respectivel... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Podridão da manga; Protetores UV.
Thesagro:  Controle Biológico; Doença; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Mangoes; Postharvest technology; Postharvest treatment.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146190/1/Photoprotector-adjuvants-to-enhance-UV-2018.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59989 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoGAVA, C. A. T.; CASTRO, A. P. C. de; PEREIRA, C. A.; GONÇALVES, J. S.; ARAÚJO, L. F. C.; PAZ, C. D. da. Photoprotector adjuvants to enhance UV tolerance of yeast strains for controlling mango decay using pre-harvest spraying. Biocontrol Science and Technology, v. 28, n. 9, p. 811-822, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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