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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/06/2022 |
Data da última atualização: |
23/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO. J. G. de; BERTOLO, M. R. V.; RODRIGUES, M. A. V.; SILVA, G. C.; MENDONÇA, G. M. N. de; BOGUSZ JUNIOR, S.; FERREIRA, M. D. |
Afiliação: |
MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Recent advances in the development of smart, active, and bioactive biodegradable biopolymer-based films containing betalains. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 390, 133149, 2022. |
Páginas: |
13 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133149 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Betalains are natural nitrogenous water-soluble pigments found in species belonging to the Caryophyllales order and in mushrooms. Betalains can be considered multifunctional molecules due to their diverse bioactivities such as antioxidant, antimicrobial, anticancer, and anti-inflammatory. Furthermore, they can detect pH variations in foods and are considered promising colorimetric bioindicators. The bioactivities of betalains have improved their use as active and bioactive agents, and colorimetric indicators in the development of edible and biodegradable films for foods, which are trends in the food packaging market. Thus, this review presents the state-of-art information on the use of betalains as a multifunctional molecule in the development of smart, active, and bioactive edible and biodegradable packaging for foods. Studies have revealed that betalains can be successfully used to develop: smart films to indicate the freshness and spoilage of foods such as shrimp, fish, and chicken; active films with antimicrobial and antioxidant potentials to increase the shelf life of sausage and shrimp; and bioactive films with health benefits |
Palavras-Chave: |
Active packaging; Natural pigment; PH indicator; Smart packaging. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143861/1/P-Recent-advances-in-the-development-of-smart-active-and-bioactive.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
09/02/2012 |
Data da última atualização: |
13/03/2018 |
Tipo da produção científica: |
Orientação de Tese de Pós-Graduação |
Autoria: |
ALCANTARA, R. M. C. M. de. |
Afiliação: |
ROSA MARIA CARDOSO M DE ALCANTARA, CPAMN. |
Título: |
Fixação biológica de nitrogênio em genótipos ancestrais de feijão-caupi. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
2011. |
Páginas: |
112 f. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese (Doutorado em Ciências, área de concentração em Ciência do Solo) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica. Orientador: Gustavo Ribeiro Xavier. Co-orientador: Maurisrael de Moura Rocha. |
Conteúdo: |
Devido à variabilidade encontrada nas leguminosas quanto à eficiência da fixação biológica de nitrogênio (FBN) tem sido enfatizada a importância do melhoramento genético vegetal... |
Palavras-Chave: |
Feijão-de-corda; Melhoramento genético. |
Thesagro: |
Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/123341/1/TeseRosaMota.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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