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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/03/2022
Data da última atualização:  14/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIDAL, O. L.; FREITAS, S. P.; BIZZO, H. R.; FERREIRA, M. S. L.; REZENDE, C. M. DE.
Afiliação:  OSCAR LOMBO VIDAL, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; Universidad del Tolima, Tolima, Colombia; SUELY PEREIRA FREITAS, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; MARIANA SIMÕES LARRAZ FERREIRA, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, UNIRIO; CLAUDIA MORAES DE REZENDE, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ.
Título:  Sustainable utilization of cold-pressed green coffee oil and its by-products for high-value materials.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Processing and Preservation, v. 46, n. 3, e16361, 2022. p. 1-8.
DOI:  https://doi. org/10.1111/jfpp.16361
Idioma:  Inglês
Notas:  .
Conteúdo:  In this study, the cold-pressing extraction conditions of regular and defective green coffee beans were compared to obtain green coffee oil (GCO). The total phenolic content (TPC) in GCO, press-cake, and sediment was quantified. GCO was charac-terized by mass spectrometry and incorporated into carboxymethyl cellulose (CMC) films. Highest TPC was found for cake and sediment from defective beans (55.8 and 41.1 mg of GAE/g dry matter, respectively). Oil yield was increased (5.9%) using the finest particle size (<850 ?m). Fatty acids, phenolic compounds, and carboxyatrac-tyloside II were identified in GCO by Direct-Infusion Electrospray Ionization-Mass Spectrometry. Films added with 0.3 ml of GCO and lecithin (0.1 g/1.5 g CMC) exhib-ited greater strength (38.6 MPa) and flexibility (27.6%). Results are promising for both the production of CMC-GCO films, and high-value antioxidant from GCO and its by-products with a sustainable perspective using defective Arabica beans.
Thesaurus Nal:  Coffee beans; Cold treatment; Electrospray ionization mass spectrometry; Extraction; Food technology; Mass spectrometry.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15300 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  30/07/2013
Data da última atualização:  30/07/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  OVALLE, A. R. C.; SILVA, C. F.; REZENDE, C. E. de; GATTS, C. E. N.; SUZUKI, M. S.; FIGUEIREDO, R. de O.
Afiliação:  ÁLVARO RAMON COELHO OVALLE, UENF; C. F. SILVA, UENF; CARLOS EDUARDO DE REZENDE, UENF; CARLOS EDUARDO NOVO GATTS, UENF; M. S. SUZUKI, UENF; RICARDO DE OLIVEIRA FIGUEIREDO, CNPMA.
Título:  Long-term trends in hydrochemistry in the Paraíba do Sul River, southeastern Brazil.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal of Hydrology, Amsterdam, v. 481, p. 191-203, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Paraíba do Sul watershed is an important hydrological resource for southeastern Brazil, that has undergone extensive land use changes related to industrial, agricultural and urban activities. Over 11 years, between 1997 and 2007, a long-term study was conducted to evaluate hydrochemical variation in the basin outlet through estimations of annual fluxes and identification of their controlling factors. River water was classified as Na-HCO3, with TDS ranging from 32 to 132 mg L-1. Variation between sea- sons was found: cations, total alkalinity, electrical conductivity, dissolved oxygen, nitrate and chlorophyll "a" had increased values the during low discharge period, while concentrations of DOC, ammonium, nitrite, phosphate and SPM had increased values during the high discharge period. Chloride, sulfate, silica and pH showed no clear relationship with discharge. These patterns also were correlated with hydrolog- ical flow paths originating from different sources. Wavelet decomposition was used to characterize pre- cipitation anomalies largely associated both with long-term climate factors (i.e. ENSO) and short-term climate responses from the two discharge periods that were studied. Distinct responses of fluvial hydro- chemistry were observed including ENSO-induced fluctuation to be particularly strong for DOC, with annual flux varying approximately 60% around measured median value.
Palavras-Chave:  Eutroficação; Rio Paraíba do Sul.
Thesagro:  Bacia hidrográfica; Impacto ambiental; Rio.
Thesaurus NAL:  Eutrophication; Hydrochemistry; Rivers.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA12709 - 1UPCAP - DD
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Registro completo

Biblioteca(s):  Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Semiárido.
Identificador:  387
Data corrente:  09/05/2002
Data da última atualização:  07/05/2015
Código do título:  0550106
ISSN:  0568-2991
Código CCN:  002233-0
Título e Subtítulo:  AGRO (LA PLATA) : PUBLICACION TECNICA
Entidade:  Ministerio de Asuntos Agrarios. Provincia de Buenos Aires
Local de publicação:  La Plata, Argentina, AR
Periodicidade:  Desconhecido
Inicio de publicação:  1959
Coleções da unidade:  Embrapa Semiárido
1959 1(1-3); 1960 2(4); 1961 3(6); 1964 6(10-11)
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