Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  21/03/2022
Data da última atualização:  21/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; LIMA, T. O.; RIBEIRO, P. R. V.; VIDAL, C. S.; CARVALHO, E. S. S.; DRUZIAN, J. I.; BIASOTO, A. C. T.; CANUTO, K. M.
Afiliação:  ELENILSON G. ALVES FILHO, Universidade Federal do Ceará; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; THAMIRES O. LIMA, Universidade Federal do Ceará; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; CRISTINE S. VIDAL, Universidade Federal do Ceará; ERIKA S.S. CARVALHO, Universidade Federal da Bahia; JANICE I. DRUZIAN, Universidade Federal da Bahia; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT.
Título:  1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 382, 132359, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132359
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Touriga Nacional is a well-adapted Portuguese grape variety in São Francisco River Valley (northeastern Brazil). Nevertheless, it has only been indicated to short-term consumption because of the lack of chemical stability, which is attributed to low grape acidity and incomplete phenolic maturity. Therefore, we used Ultra-Performance Liquid Chromatography coupled High-resolution Mass Spectrometry, Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics (PCA and PLS-DA) to evaluate the grape maturity and maceration time on chemical composition of wines from two harvest seasons. Moreover, we investigated how these experimental factors could affect their chemical stability. Grapes maturity showed to be the main effect. Overall, phenolic acids and short-chain organic acids were found to be at higher levels in wines produced with unripe grapes from February and shorter maceration time (p < 0.05). Proanthocyanidins and other flavonoids were increased in wines macerated for longer time using overripe grapes harvested in July. Furthermore, stable wines were made from overripe grapes, which contained more galacturonic acid.
Palavras-Chave:  Ácidos fenólicos; Ácidos orgânicos; Chemical stability; Estabilidade química; Harvest season; Metabolômica; PLS-DA; Quimiometria; Temporada de colheita; Vale do São Francisco.
Thesagro:  Composto Fenólico; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Chemometrics; Metabolomics; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232792/1/ART22041.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16904 - 1UPCAP - DD
CPATSA59839 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; LIMA, T. O.; RIBEIRO, P. R. V.; VIDAL, C. S.; CARVALHO, E. S. S.; DRUZIAN, J. I.; BIASOTO, A. C. T.; CANUTO, K. M. 1H NMR and UPLC-HRMS-based metabolomic approach for evaluation of the grape maturity and maceration time of Touriga Nacional wines and their correlation with the chemical stability. Food Chemistry, v. 382, 132359, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Semiárido.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional