Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/01/2022
Data da última atualização:  14/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAIS, S. de M.; GALVÃO, M. de S.; CARVALHO, L. M. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, L. L. de A.; SILVA, F. L. H. da; MADRUGA, M. S.
Afiliação:  SAMARA DE MACÊDO MORAIS, Federal University of Paraíba (UFPB); MÉRCIA DE SOUSA GALVÃO, Federal University of Paraíba (UFPB); LEILA MOREIRA DE CARVALHO, Federal University of Paraíba (UFPB); GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, Federal University of Pernambuco (UFPE); FLÁVIO LUIZ HONORATO DA SILVA, Federal University of Paraíba (UFPB); MARTA SUELY MADRUGA, Federal University of Paraíba (UFPB).
Título:  Identifcation of chemical markers of commercial tropical red wine candidates for the São Francisco Valley Geographical Indication.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Analytical Methods, online, 13 jan. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12161-021-02225-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to identify chemical markers of commercial tropical red wines with the potential to apply for the Geographical Indication-GI São Francisco Valley. Volatile organic compounds of nine diferent commercial red wines from the São Francisco Valley, located in the Caatinga region of Brazil, that meet the classic oenological parameters for commercialization, were extracted and separated by the HS-SPME/GC?MS technique, and identifed. A total of 103 volatile compounds were identifed and classifed into 13 chemical groups, of which the esters and alcohols were the majority groups. Similarities were found in the composition of 27 compounds identifed in all wines; however, the cultivars infuenced the distinction of volatiles expressed exclusively in only one type of wine. Among these, 22 compounds were highlighted for having been identifed for the frst time in wines, such as 3-phenyl-undecane and 4-phenyl-decane. These exclusive compounds are possible markers which confrm the typicality of tropical red wines of this region, and can contribute to the qualitative description and enhancement of regional identity for wines from the São Francisco Valley. Keywords Vitis vinifera L. · Typicality marker · Tropical wine · Volatile compound
Palavras-Chave:  Tropical wine; Typicality marker; Vitis vinifera L; Volatile compound.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230402/1/Morais-et-al-FAM-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18763 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMORAIS, S. de M.; GALVÃO, M. de S.; CARVALHO, L. M. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, L. L. de A.; SILVA, F. L. H. da; MADRUGA, M. S. Identifcation of chemical markers of commercial tropical red wine candidates for the São Francisco Valley Geographical Indication. Food Analytical Methods, online, 13 jan. 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional