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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  21/09/2021
Data da última atualização:  30/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REIS, R. C.; OLIVEIRA, L. A. de; ALMEIDA, J. M.; JESUS NETA, PALMIRA de; SANTOS, F. D.; SANTOS, V. da S.; CRUZ, R. S.
Afiliação:  RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; JAMILLE MOTA ALMEIDA, FAMAM; PALMIRA DE JESUS NETA, UFRB; FABRINE DIAS SANTOS, FAMAM; VANDERLEI DA SILVA SANTOS, CNPMF; RENATO SOUZA CRUZ, UEFS.
Título:  Culinary quality and sensory profile of cassava varieties harvested at different ages qualidade culinária e perfil sensorial de variedades de mandioca de mesa
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 42, n. 2, p. 657-678, mar./abr. 2021.
Série:  1679-0359
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sweet cassava must be rapidly cooked and meet the sensory and technological requirements of consumers. The objectives of this study were to evaluate the culinary quality of sweet cassava varieties harvested at three ages and obtain the sensory profile of these varieties using the check-all-that-apply method (CATA). Roots of three cassava varieties released or recommended by Embrapa (BRS Aipim Brasil, BRS Dourada and Saracura) and the commercial variety Eucalipto, harvested at nine, 12 and 15 months of age, were evaluated for physical, chemical and sensory aspects. At nine months of age, the Saracura, BRS Aipim Brasil and BRS Dourada varieties did not differ in cooking time, averaging 41.62 min. The Eucalipto variety had similar cooking times at the three harvest ages, averaging 21.83 min. There was a difference between the four varieties at nine months, with Saracura exhibiting the lowest acceptance score (5.0) and differing from the Eucalipto variety, which showed an average score of 6.3. At 12 months of age, there was a significant increase in the acceptance of the Saracura and BRS Aipim Brasil varieties, which did not differ from Eucalipto and had an average score of 6.4. Consumers perceived differences between the sensory characteristics of the cassava varieties using CATA. The sensory terms ?creamy?, ?soft? and ?sticky? can be associated with greater acceptance of cooked cassava roots, whereas terms such as ?floury?, ?slightly bitter?, ?no taste?, ?hard? and ?fibrous? c... Mostrar Tudo
Thesagro:  Mandioca.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33371 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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61.Imagem marcado/desmarcadoCARLOTO, M. V.; EUCLIDES, V. P. B.; MONTAGNER, D. B.; LEMPP, B.; DIFANTE, G. dos S.; PAULA, C. C. L. de. Desempenho animal e características de pasto de capim-xaraés sob diferentes intensidades de pastejo, durante o período das águas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.46, n.1, p.67-104, jan. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Unidades Centrais.
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62.Imagem marcado/desmarcadoEMYGDIO, B. M.; ROSA, A. P. S. A. da; STOHRLICK, L.; FACCHINELLO, P. H.; BARROS, L. Épocas de semeadura para cultivo de sorgo sacarino BRS 506 visando a produção de etanol na metade sul do RS. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2015. 29 p. (Embrapa Clima Temperado, Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 237.)
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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63.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, A. M.; MORAIS, A. R. de; GAMA, E. E. G. e; SILVA, B. G. da S.; CORNÉLIO, W. M. de O. Estimativa da Estabilidade de Produção em Cultivares de Milho para o Estado de Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.23, n.9, p. 1015-1024, set. 1988
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais.
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64.Imagem marcado/desmarcadoMAZZOCATO, A. C.; SCHEFFLER, G. E.; DEWES, I. S. L.; PAVAN, F. A. Estudo da composição química de Bromus brachyanthera e Bromus catharticus por espectroscopia no infravermelho. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE BOTÁNICA, 12., 2018, Quito. La botánica en latinoamerica: realidad y desarrollo virtual: memorias. Quito: Universidad Central del Ecuador, 2018. p. 677-678.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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65.Imagem marcado/desmarcadoGAZZONI, D. L. An evaluation of the brazilian SOY-IPM Programme. In: INTERNATIONAL CONGRESSO OF ENTOMOLOGY, 21., 2000, Foz do Iguassu. Abstracts... Londrina: Embrapa Soja, 2000. v.2 p.678.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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66.Imagem marcado/desmarcadoCAVALCANTI, T. B.; AMARAL-LOPES, A. C. Flora do Distrito Federal, Brasil. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2017. v. 13 606 p.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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67.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, H. P.; FIALHO, E. T.; COSTA, V.; PACHECO, C. R. V. M. Farinha de sangue como fonte de proteína para suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.18, n.6, p. 675-678. jun. 1983. Título em inglês: Blood meal as a protein source in diets for growing-finishing swine.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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68.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, E. H. de; SOUZA, F. V. D.; COSTA, M. A. P. de C.; COSTA JR, D. S.; SEREJO, J. A. dos S.; AMORIM, E. P.; LEDO, C. A. da S. Genetic variation of the Ananas genus with ornamental potential. Genetic Resources and Crop Evolution, v. 58, October, 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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69.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, D. A.; MOLINARI, M. D. C.; FUGANTI-PAGLIARINI, R.; MARIN, S. R. R.; MANDARINO, J. M. G.; MERTZ-HENNING, L. M.; NEPOMUCENO, A. L. Quantificação dos níveis de inibidor de tripsina em folhas de eventos de soja GM com fator de transcrição ABA induzido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 8., 2018, Goiânia. Inovação, tecnologias digitais e sustentabilidade da soja: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 675-678.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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