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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  11/08/2021
Data da última atualização:  11/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, M. S. de; CRUZ, J. N.; FERREIRA, O. O.; PEREIRA, D. S.; PEREIRA, N. S.; OLIVEIRA, M. E. C.; VENTURIERI, G. C.; GUILHON, M. S. P.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; ANDRADE, E. H. de A.
Afiliação:  MOZANIEL SANTANA DE OLIVEIRA, UFPA; JORDDY NEVES CRUZ, UFPA; OBERDAN OLIVEIRA FERREIRA, UFPA; DANIEL SANTIAGO PEREIRA, CPATU; NATANAEL SANTIAGO PEREIRA, IFCE; MARCOS ENE CHAVES OLIVEIRA, CPATU; GIORGIO CRISTINO VENTURIERI, NATIVO Company; GISELLE MARIA SKELDING PINHEIRO GUILHON, UFPA; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; ELOISA HELENA DE AGUIAR ANDRADE, UFPA.
Título:  Chemical composition of volatile compounds in apis mellifera propolis from the northeast region of Pará State, Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 26, n. 11, p. 3462, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.3390/molecules26113462
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Propolis is a balsamic product obtained from vegetable resins by exotic Africanized bees Apis mellifera L., transported and processed by them, originating from the activity that explores and maintains these individuals. Because of its vegetable and natural origins, propolis is a complex mixture of different compound classes; among them are the volatile compounds present in the aroma. In this sense, in the present study we evaluated the volatile fraction of propolis present in the aroma obtained by distillation and simultaneous extraction, and its chemical composition was determined using coupled gas chromatography, mass spectrometry, and flame ionization detection. The majority of compounds were sesquiterpene and hydrocarbons, comprising 8.2-22.19% copaene and 6.2-21.7% -caryophyllene, with additional compounds identified in greater concentrations. Multivariate analysis showed that samples collected from one region may have different chemical compositions, which may be related to the location of the resin?s production. This may be related to other bee products.
Palavras-Chave:  Amazon; Bioproducts.
Thesagro:  Apis Mellifera; Aroma; Própolis.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/225063/1/molecules-26-03462.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56803 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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