Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  12/12/2020
Data da última atualização:  09/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROZENTAL, T.; FARIA, L. S. de; FORNEAS, D.; GUTERRES, A. L.; RIBEIRO, J. B.; ARAUJO, F. R.; LEMOS, E. R. S.; SILVA, M. R.
Afiliação:  TATIANA ROZENTAL, Fundação Oswaldo Cruz; LETÍCIA SCAFUTTO DE FARIA, Universidade Federal de Juiz de Fora; DANIELLE FORNEAS, Fundação Oswaldo Cruz; ALEXANDRO GUTERRES, Fundação Oswaldo Cruz; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC; ELBA REGINA SAMPAIO LEMOS, Fundação Oswaldo Cruz; MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL.
Título:  First molecular detection of Coxiella burnetii in Brazilian artisanal cheese: a neglected food safety hazard in ready-to-eat raw-milk product.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  The Brazilian Journal of Infectious Diseases, v. 24, n. 3, p. 208-212, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bjid.2020.05.003
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  Global publications on Q fever have increased after the 2007 epidemic in the Netherlands. However, the epidemiology of Q fever/coxiellosis in Brazil is still poorly understood. Accordingly, there have been few studies investigating the presence of Coxiella burnetii in dairy products around the world, especially in Brazil, where consumption of fresh cheese made from raw-milk is very high. Objective: This study was a random survey to assess the prevalence of C. burnetii by PCR in traditional Minas artisanal cheese from the Serro microregion, Brazil, which is manufactured from bovine raw-milk. Methods: DNA extracted from 53 cheese samples were analyzed by nested PCR with C. burnetii-specific primers and the products confirmed by DNA sequencing. Results: Out of the 53 cheese samples five (9.43%) were C. burnetii DNA-positive, each coming from one of the respective randomly selected manufacturing agroindustries. Based on our results, it is estimated that 1.62 tons/day of ready-to-eat cheese made from raw-milk from a total of 16.2 tons produced daily in the study region are contaminated with C. burnetii.
Palavras-Chave:  Queijo mineiro artesanal.
Thesagro:  Leite; Queijo de Minas; Segurança Alimentar; Zoonose.
Thesaurus Nal:  Coxiella burnetii; Food safety.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224900/1/First-molecular.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC17610 - 1UPCAP - DD
CNPGL25145 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoROZENTAL, T.; FARIA, L. S. de; FORNEAS, D.; GUTERRES, A. L.; RIBEIRO, J. B.; ARAUJO, F. R.; LEMOS, E. R. S.; SILVA, M. R. First molecular detection of Coxiella burnetii in Brazilian artisanal cheese: a neglected food safety hazard in ready-to-eat raw-milk product. The Brazilian Journal of Infectious Diseases, v. 24, n. 3, p. 208-212, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional