Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/05/2021
Data da última atualização:  12/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PESSANHA, K. L. F.; MENEZES, J. P. de; SILVA, A. dos A.; FERREIRA, M. V. da; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  KÊNIA LETÍCIA FERREIRA PESSANHA, UFRRJ; JOÃO PAULO DE MENEZES, UFRRJ; ANDREA DOS ANJOS SILVA, UFRRJ; MARCUS VINICIUS DA SILVA FERREIRA, UFRRJ; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Impact of whole millet extruded flour on the physicochemical properties and antihyperglycemic activity of gluten free bread.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, 111495, v. 147, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111495
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Millet (Pennisetum glaucum) is a small gluten-free cereal originated from Africa that is not currently introduced in the Western diet. It is an interesting source of dietary fiber, vitamins, minerals, proteins and phenolic compounds superior to the most traditional consumed cereals. It is very effective crop adopted in no tilling farming system planted in a vast cultivated area in Brazil. Bread is a food product of high acceptance that is traditionally made from wheat, particularly from refined flours. However, it is known to present a high glycemic index and low levels of dietary fiber and naturally contains gluten proteins. The objective of this work was to develop whole grain bread using blends of raw and extruded flours from millet and to evaluate the physicochemical parameters in comparison to commercial whole bread products with and without gluten. The use of extrusion increased antioxidant capacity (215.2 ± 1.9 μM Trolox/g) and enzymatic inhibition (96.31 ± 0.005) in relation to the product elaborated from raw flour. Millet is presented as potential food interesting for the production of bread considered in the diet of Brazilian population, particularly to those suffering from gluten allergy and diabetes.
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity.
Thesaurus Nal:  Alpha-glucosidase; Antioxidants; Food technology; Gluten-free foods.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15165 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Soja. Para informações adicionais entre em contato com valeria.cardoso@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  02/12/2020
Data da última atualização:  21/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  FREITAS-VANZO, A. T. de; SILVA, C. de C. da; NOVAES, T. G. de; WALZ, D. M.; MARCELINO-GUIMARÃES, F. C.; KUWAHARA, M. K.; MOLINA, R. de O.; LEITE JUNIOR, R. P.
Afiliação:  ALINE TAIANE DE FREITAS-VANZO, Instituto Agronômico do Paraná, IAPAR, Londrina; CAMILA DE CASSIA DA SILVA, Universidade Estadual de Maringá, UEM, PR; TANARA GARCIA DE NOVAES, Instituto Agronômico do Paraná, IAPAR,Londrina, PR.; DANIEL MAZZIERI WALZ, Instituto Agronômico do Paraná, IAPAR,Londrina, PR.; FRANCISMAR CORREA MARCELINO GUIMARA, CNPSO; MARCIA KAMOGAE KUWAHARA, CNPSO; RÚBIA DE OLIVEIRA MOLINA, Instituto Agronômico do Paraná, IAPAR, Londrina, , PR Brazil; RUI PEREIRA LEITE JUNIOR, Instituto Agronômico do Paraná, IAPAR, Londrina, PR.
Título:  Evaluation of disease severity caused by Bean golden mosaic virus in different bean cultivars.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Plant Pathology, v. 43, N. 1, p. 172-178, 2021.
DOI:  10.1080/07060661.2020.1771618
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  BGMV; Inoculation; Título viral; Viral titre.
Thesagro:  Inoculação; Phaseolus Vulgaris; Sintoma; Soja.
Thesaurus NAL:  Bean golden mosaic virus; Cultivars; Signs and symptoms (plants); Soybeans.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO39969 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional