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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/04/2021
Data da última atualização:  25/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; MARCONCINI, J. M.; CORRÊA, A. C.; PEREIRA, J. F.; GUIMARÃES, A. V.; LIMA, J. F. de; ANJOS, M. R. dos; CASTRO, I. M. de; OLIVEIRA, R. N.; MOREIRA, C. R.; PAIVA, M. M. de; RANGEL, F. L. C.; NEUMANN, R.
Afiliação:  EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; ANTONIETA MIDDEA, Centro de Tecnologia Mineral (CETEM); JOSE MANOEL MARCONCINI, CNPDIA; ANA CAROLINA CORRÊA, Universidade Federal de São Carlos (UFSCar); JÉSSICA FERNANDES PEREIRA; ALESSANDRA VIEIRA GUIMARÃES, UFRJ; JOSIMAR FIRMINO DE LIMA, Centro de Tecnologia Mineral (CETEM); MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; RENATA NUNES OLIVEIRA, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ); CARLA RAMOS MOREIRA, Instituto Nacional de Tecnologia (INT); MAURÍCIO MAGALHÃES DE PAIVA, Instituto Nacional de Tecnologia (INT); FRANCISCO LUIZ CORREA RANGEL, Instituto Nacional de Tecnologia (INT); REINER NEUMANN, Centro de Tecnologia Mineral (CETEM).
Título:  Biodegradable PLA based nanocomposites for packaging applications: The effects of organo-modified bentoniteconcentration.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Polymer Science, v. 138, e50907, p.1-17, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1002/app.50907
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The effects of concentration and surface modification of two Brazilian bentonite clays on nanocomposites' properties based on polylactic acid ? (PLA) were investigated. The samples were prepared by the extrusion/injection method to obtain biodegradable packaging plastics. The raw materials and their bionanocomposites were characterized by various techniques. Natural clay samples presented a size of around 2 ?m while the modified ones' size was 5?6 ?m, probably due to the presence of cetyltrimethylammonium bromide in the interlayer space. The particle size and the contact angle increased with the treatment and the clay's density decreased. The organoclays were homogeneously dispersed in PLA, which can be associated with the interactions between PLA chains' carbonyl groups and the organoclays. The bionanocomposites present modified clay particles axis aligned to the flow direction of the extruder/injector. Chocolate organoclay acts as a nucleating agent to PLA crystal growth, increasing the sample's crystallinity, while Bofe organoclay interferes with the amorphous chain's mobility and diminishes the sample's crystallization. The addition of both organoclays to PLA diminished the sample's elongation at break and strength, although the organoclays increased the sample's Young modulus, even though Bofe organoclay is more active in PLA amorphous phase and Chocolate organoclay on the crystalline one.
Palavras-Chave:  Biomaterials.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Biocompatibility; Biodegradable products; Food technology; Packaging.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15159 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  19/12/2022
Data da última atualização:  19/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA JÚNIOR, A. F. da; VAZ, G. J.; SILVA NETO, L. de F. da.
Afiliação:  ADALBERTO FRANCISCO DA SILVA JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; GLAUBER JOSE VAZ, CNPTIA; LUIS DE FRANCA DA SILVA NETO, CNPS.
Título:  Análise da classificação de solos com o uso de aplicativo móvel.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO INTERNACIONAL DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 7., 2022. Tecnologia e novos modelos de negócios no campo: anais. Recife: Instituto Internacional Despertando Vocações, 2022.
Páginas:  Não paginado.
Idioma:  Português
Notas:  Cointer PDVAgro 2022. Edição 100% virtual.
Conteúdo:  O presente estudo tem como objetivo analisar a classificação de solos obtida de forma automática através do SmartSolos para perfis de solo da RCC do Maranhão, realizada em 2019.
Palavras-Chave:  Classificação automática de solo; Classificação de solos; Sistema Brasileiro de Classificação de Solos; SmartSolos.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS21216 - 1UPCPC - DD
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