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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  17/11/2020
Data da última atualização:  17/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUARNIERI, P. C.; PAGNUSSATT, H.; ANIECEVSKI, E.; DAL SANTO, A.; LEITE, F.; VALENTINI, F. D. A.; FACCHI, C. S.; ZACCARON, G.; BOSETTI, G. E.; ROSSATTO, G.; BOIAGO, M. M.; TAVERNARI, F. de C.; ARTONI, S. M. B.; PETROLLI, T. G.
Afiliação:  PAULO CESAR GUARNIERI, UNOESC/Xanxerê; HELOÍSA PAGNUSSATT, UNOESC/Xanxerê; EDEMAR ANIECEVSKI, UNOESC/Xanxerê; ALÍCIA DAL SANTO, UNOESC/Xanxerê; FELIPE LEITE, UNOESC/Xanxerê; FERNANDA D. A. VALENTINI, UNOESC/Xanxerê; CAROLINE S. FACCHI, UNOESC/Xanxerê; GUSTAVO ZACCARON, UNOESC/Xanxerê; GILNEI ELMAR BOSETTI, UNOESC/Xanxerê; GABRIEL ROSSATTO, UNOESC/Xanxerê; MARCEL MANENTE BOIAGO, UDESC/Chapecó; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; UNESP; TIAGO GOULART PETROLLI, UNOESC/Xanxerê.
Título:  Comparison between infrared and hot-blade beak trimming methods in whiteand brown pullets: performance, organ and bone development.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 72, n. 6, p. 2373-2380, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The purpose of this study was to evaluate infrared beak trimming versus hot-blade beak trimming on performance, organ and bone development of laying pullets, using 240 birds, at 0-16 weeks of age, from two strains (white layer - Hy-Line W36 and brown layer - Hy-Line Brown). Infrared debeaking was performed on the first day of life in the hatchery, whereas hot-blade beak trimming was performed at eight days of age. Zootechnical performance at 6, 9, 12 and 15 weeks of age was analyzed. At the end of the trial, one Bird per experimental unit was euthanized for liver, gizzard, proventriculus, heart and small intestine relative weight evaluation. Both tibiotarsus were collected to measure bone breaking resistance, bone mineral content and bone densitometry. There was higher body weight and feed intake in both bird strains submitted to infrared beak trimming. Additionally, hot-blade white layers presented lower body development and feed intake. The debeaking methods did not influence relative organ weights or tibiotarsus parameters evaluated. We conclude that the infrared beak trimming method promotes better pullet body development than the conventional hotblade method, improving feed intake, without compromising organ and bone development, being a more adequate debeaking method to be used in layer production. Resumo: Para avaliar a debicagem infravermelha versus a debicagem pelo método da lâmina quente no desempenho, no desenvolvimento de órgãos e na qualidade óssea de ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bem-estar animal; Debeaking; Densitometria.
Thesagro:  Avicultura; Debicagem; Poedeira Comercial.
Thesaurus Nal:  Animal welfare; Densitometry; Laying hens; Poultry.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/217912/1/final9593.pdf
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Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
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CNPSA21990 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoGUARNIERI, P. C.; PAGNUSSATT, H.; ANIECEVSKI, E.; DAL SANTO, A.; LEITE, F.; VALENTINI, F. D. A.; FACCHI, C. S.; ZACCARON, G.; BOSETTI, G. E.; ROSSATTO, G.; BOIAGO, M. M.; TAVERNARI, F. de C.; ARTONI, S. M. B.; PETROLLI, T. G. Comparison between infrared and hot-blade beak trimming methods in whiteand brown pullets: performance, organ and bone development. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 72, n. 6, p. 2373-2380, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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