Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  02/06/2020
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, A. M.; KRUMREICH, F. D.; RAMOS, A. H.; KROLOW, A. C. R.; SANTOS, R. B.; GULARTE, M. A.
Afiliação:  ALINE MACHADO PEREIRA; FERNANDA DORING KRUMREICH; ADRIANO HIRSCH RAMOS; ANA CRISTINA RICHTER KROLOW, CPACT; ROBERTA BASCKE SANTOS; MARCIA AROCHA GULARTE.
Título:  Physicochemical characterization, carotenoid content and protein digestibility of pumpkin access flours for food application.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, Campinas, v. 40, Dec. 2020.
ISSN:  1678-457X
DOI:  https://doi.org/10.1590/fst.38819
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pumpkin (Cucurbita maxima) research has been growing because of its characteristics, such as the attractive color, low-cost production, nutritional potential, and functional properties for food application. In this context, pumpkin processing for flour production provides a full possibility for the consumption of this vegetable, being thus an alternative for the agribusiness. Research institutes are developing new genotypes for multiple applications of this vegetable. The objective of this study was to characterize pumpkin flours from four access and evaluate its physicochemical characteristics, carotenoid content, and protein digestibility. The dried pumpkins were ground in a knife mill and stored in a glass bottle at room temperature and protected from light. The pumpkin flours presented different proximal composition. All flours presented low water activity, which is microbiologically safe for storage. As for the absorption index and water solubility, both presented high values compared to the values of other flours found in the literature. The flours presented colorimetric profile from yellow to orange, and are rich sources of carotenoids and fibers. The four samples presented high values of protein digestibility, desired for food application. The results indicate that the four pumpkin access flours are indicated for application in foods.
Thesagro:  Abóbora; Cucúrbita Máxima; Farinha.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213610/1/0101-2061-cta-fst38819.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT21604 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, A. M.; KRUMREICH, F. D.; RAMOS, A. H.; KROLOW, A. C. R.; SANTOS, R. B.; GULARTE, M. A. Physicochemical characterization, carotenoid content and protein digestibility of pumpkin access flours for food application. Food Science and Technology, Campinas, v. 40, Dec. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional