Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/04/2020
Data da última atualização:  23/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBOLDI, L. B.; ARAÚJO, S. H. da C.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, P. R. C.
Afiliação:  Lucas Baiochi Riboldi; Sabrina Helena da Cruz Araújo; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; Paulo Roberto Camargo Castro.
Título:  Fruit shape regulates susceptibility of tomato to blossom-end rot.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum, v. 42, e42487, 2020.
DOI:  10.4025/actasciagron.v42i1.42487
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Calcium (Ca2+) is a nutrient in tomato plants, of which deficiency usually causes several problems including a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in the fruit. The objective of this study was to evaluate and identify morphological and physiological characteristics related to the susceptibility of tomato varieties to BER. The varieties studied were Amalia, IPA-6, M-82, Mara, and Nagcarlan, presenting different fruit formats. Physiological parameters that negatively correlated with BER were plant water potential, leaf area, plant dry mass, relationship between proximal/distal Ca2+, K+ content in the proximal and distal portions of the fruit, and proximal Ca2+ content. Physiological parameters that positively correlated with BER were number of trichomes in the abaxial and adaxial leaf portions, leaf stomatal conductance, distal Ca2+ content bound to the cell wall, leaf transpiration, and fruit length. Our results showed that Mara and Nagcarlan, Amalia and IPA-6, and M-82 presented low, medium, and high susceptibility to BER, respectively. We also found that total fruit Ca2+ concentration, particularly in the distal fruit tissue, was not the only factor responsible for the development of BER; rather, the balance between factors that increase and decrease the susceptibility of each variety affected development of this disorder.
Palavras-Chave:  Blossom-end rot; Podridão da flor.
Thesagro:  Distúrbio Fisiológico; Doença; Doença de Planta; Tomate.
Thesaurus Nal:  Plant diseases and disorders.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/212480/1/Fruit-shape-regulates-susceptibility-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA59118 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoRIBOLDI, L. B.; ARAÚJO, S. H. da C.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, P. R. C. Fruit shape regulates susceptibility of tomato to blossom-end rot. Acta Scientiarum, v. 42, e42487, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional