Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  02/01/2020
Data da última atualização:  02/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORREA, R. de O.; AGUILAR, F. A. A.; CRUZ, T. M. P. da; SABIONI, R. E.; CYRINO, J. E. P.
Afiliação:  ROSELANY DE OLIVEIRA CORREA, CPATU; Fredy Armando Aguilar Aguilar, Fundación Universitaria Agraria de Colombia; Thaline Maira Pachelli da Cruz, USP/ESALQ; Rafael Estevan Sabioni, USP/ESALQ; José Eurico Possebon Cyrino, USP/ESALQ.
Título:  Partial substitution of fishmeal with soybean protein-based diets for dourado Salminus brasiliensis.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v. 77, n. 2, e20180046, 2020.
DOI:  10.1590/1678-992X-2018-0046
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cost and environmental restrictions limit the use of fishmeal (FM) in aquafeeds and plant protein (PP) sources. Soybean by-products are important alternative; however, their antinutritional factors may reduce fish growth. This study evaluates the effect of FM substitution for PP (soybean meal and soy protein concentrate) in diets of dourado (Salminus brasiliensis), a promising species for fish farming and empirically considered highly tolerant to PP-based diets. A control diet was formulated to contain 20 % of fishmeal and 61 % of plant protein (SBM) and other five diets with decreasing FM graded levels (16 %, 12 %, 8 %, 4 %, 0 %), which were replaced by soybean protein concentrate (SPC), comprising six treatments and four replicates. Fifteen dourados (6.73 ± 0.2 g) were stocked into 200 L tanks in a recirculating system, fed with experimental diets three times a day to apparent satiation for 90 days. Growth performance, food conversion ratio, protein efficiency ratio and protein retention efficiency of fish were impaired when FM substitution exceeded 13.05 % (the broken line analysis method). Histological analysis of intestinal mucosa showed a decrease in villus height when fishmeal was totally replaced by PP, which probably impaired digestive functions of fish and reflected in a severe loss on growth performance.
Thesagro:  Aquicultura; Nutrição; Proteína.
Thesaurus Nal:  Aquaculture; Enteritis; Nutrition; Protein sources; Salminus brasiliensis.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208025/1/1678-992X-sa-77-02-e20180046.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56221 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCORREA, R. de O.; AGUILAR, F. A. A.; CRUZ, T. M. P. da; SABIONI, R. E.; CYRINO, J. E. P. Partial substitution of fishmeal with soybean protein-based diets for dourado Salminus brasiliensis. Scientia Agricola, v. 77, n. 2, e20180046, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional