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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  11/12/2019
Data da última atualização:  03/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SÁ, I. P. de; HIGUERA, J. M.; COSTA, V. C.; COSTA, J. A. S.; SILVA, C. M. P. da; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  Ivero Pita de Sá, UFSCAR; Julymar Marcano Higuera, UFSCAR; Vinicius Câmara Costa, UFSCAR; José Arnaldo Santana Costa, UFSCAR; Caio Marcio Paranhos da Silva, UFSCAR; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Determination of trace elements in meat and fish samples by MIP OES using solid-phase extraction.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food Analytical Methods, v. 13, p. 238-248, 2020.
DOI:  doi.org/10.1007/s12161-019-01615-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A new procedure for the determination of As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn in fish and meat (bovine and ovine) samples by microwave-induced plasma optical emission spectrometry (MIP OES) was developed. The procedure is based on separation and preconcentration of analytes by solid-phase extraction (SPE), composed from the functionalization of silica with p-aminobenzoic acid (PABA-MCM-41). Factors that directly affect the SPE procedure as pH, buffer concentration, sample flow, and elution flow were evaluated through a factorial design (24). The optimized conditions employed at the proposed procedure were as follows: pH 9.5, 0.01 mol L−1 borate buffer concentration, sampling, and 6.0 mL min−1 of elution flow. Linear models were treated regarding the weighted regression, an optional strategy of the equipment, the weighted fit. The proposed procedure provides limits of quantification (LOQ) of 9.6, 2.8, 0.1, 0.2, 1.5, 13.3, and 3.9 μg g−1 for As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn, respectively. Accuracy was assessed from the analysis of the certified reference materials (CRM) of dogfish liver (DOLT-5, NRC) and bovine liver (1577c, NIST), and a reference material of bovine liver (RM-Agro E3001a, EMBRAPA). The procedure was applied in local market meats (bovine and ovine) and fish (tilapia) samples, and it showed adequate for the determination of As, Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, and Zn by MIP OES.
Palavras-Chave:  Amostra de carne; Amostra de peixe; Fish sample; Meat sample; MIP OES; SPE.
Thesagro:  Peixe.
Thesaurus Nal:  Beef bulls; Fish.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE24976 - 1UPCAP - DDPROCI-2019.00155PIT2019.00162
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. P. G. da; MOURA, M. S. B. de; SÁ, I. I. S.; SOUZA, L. S. B.; SILVA, L. F. B. da; SILVA, T. G. F. da. Impacto do aquecimento global no zoneamento climático da mangueira para o Estado de Pernambuco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 5., 2010, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2010. P. 40-46. (Embrapa Semiárido. Documentos, 228.).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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