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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/12/2019
Data da última atualização:  10/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALUCELLI, L. C.; CARNEITO, J.; VASCONCELOS, E. C.; MAGALHAES, W. L. E.; MURAKAMI, F. S.; CARVALHO FILHO, M. A. S.
Afiliação:  Lucca Centa Malucelli, Universidade Positivo; Jaqueline Carneiro, UFPR; E. C. Vasconcelos, Universidade Positivo; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; F. S. Murakami, UFPR; M. A. S. Carvalho Filho, Universidade Positivo.
Título:  Energetic potential of pyrolyzed biomass from different sources: a comparative study.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 141, n. 3, p. 1149-1155, Aug. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10973-019-09061-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The use of biomass has been a recent trend as a potential feedstock for char generation with improved energetic value. In this work, agricultural residues such as sugarcane bagasse (SCB) and rice husk (RH) were submitted to slow pyrolysis and their calorifc value potential was evaluated in comparison with industrial woodchip biochar (WC) (Pyreg GmbH). The samples were characterized by thermogravimetry (TG), diferential thermal analysis (DTA), elemental analysis (CNHS) and Fourier-transform infrared spectroscopy. The chars/biochar had a high energetic profle, as indicated by the prominent exothermic peaks in DTA curves, along with the major mass losses, as demonstrated in the TG curves. The combination of fxed carbon (FC) and ash content (A) proved to be essential to produce a char with enhanced higher heating value (HHV), as observed for SCB (FC=54.6%; A=6.2%) and RH (FC=51.0%; A=38.4%). SCB and RH chars presented an improved stability refected by a C/N molar ratio higher than 90%. The low nitrogen content (SCB=0.8%; RH=0.6%) and surface area (SCB=6.0 m2 g?1; RH=11.2 m2 g?1) of the produced chars suggest that they are not indicated for agricultural applications, unless chemical activation is applied. Furthermore, the post-treatment applied for WC (biological activation) is possibly the cause for the improved physicochemical properties, particularly in terms of potential soil conditioning, at the expense of estimated calorifc value.
Palavras-Chave:  Bagaço de cana; Energetic potential; Higher heating value; Pirólise; Potencial energético; Rice husk.
Thesagro:  Biomassa; Casca de Arroz.
Thesaurus Nal:  Pyrolysis.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57200 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBEZERRA, V. S.; FREITAS-SILVA, O.; DAMASCENO, L. F.; MAMEDE, A. M. G. N.; CABRAL, L. M. C. Aceitação sensorial da bebida açaí batido após tratamento térmico dos frutos. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DE GASTRONOMIA E CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 2., 2016, Fortaleza. Gastronomia: da tradição à inovação - anais. Fortaleza: UFC, 2016. p. 425-426.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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