Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/11/2019
Data da última atualização:  20/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NUNES, M. Z.; BERNARDI, D.; BARONIO, C. A.; PASINATO, J.; BALDIN, M. M.; BOTTON, M.
Afiliação:  Marcelo Z. Nunes, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; Daniel Bernardi, Dept of Entomology, Embrapa Clima Temperado, Pelotas, RS, Brazil; Cléber A. Baronio, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brazil; Joel Pasinato, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul, Brazil; Morgana M. Baldin, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul, Brazil; MARCOS BOTTON, CNPUV.
Título:  A laboratory bioassay method to assess the use of Toxic bait on anastrepha fraterculus (Weidemann 1830).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, n. 49, p. 124-130, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13744-019-00728-y
Idioma:  Português
Conteúdo:  The lack of standardization of bioassays for the evaluation of toxic baittoxicity on the South American fruit fly,Anastrepha fraterculus(Weidemann 1830), has led to erroneous interpretations of assay results.The objective of this study was to develop a methodology for the stan-dardization and validation of toxicological tests onA. fraterculustoxic baitusing the Success?0.02CB formulation (80 mg L−1of spinosad).Anastrepha fraterculusadults, obtained from larvae reared on an artificialdiet, showed higher susceptibility (LT50= 48.96 h) than adults from larvaereared on cattley guava (LT50= 53.83 h) and mango fruit (LT50= 53.55 h).Anastrepha fraterculusadults at the age of five (LT50= 65.30 h), 15 (LT50=59.01 h), and 30 (LT50= 55.53 h) days presented similar toxicity. Theconsumption of toxic bait (4.74 mg) increased at 15 days, a fact alsoobserved with insects without food deprivation. In addition, the absenceof a food source (artificial diet) with the toxic bait significantly reducedadult mortality time by 7 h (LT50= 57.42 h). In relation to exposure time,adults exposed to toxic bait for 1 h reduced consumption by 25%; however,they showed the same susceptibility as insects exposed to 2 (LT50=55.72h), 4 (LT50=57.64h),and8h(LT50= 57.76 h). However, with 24 h of fooddeprivation, they had a higher susceptibility (LT50= 46.48 h). Five-day-oldA. fraterculusadults fed an artificial diet before being deprived of food for12 or 24 h, then exposed to toxic bait for 4 h in the absence... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Frui fly; South American fruit fly.
Thesaurus Nal:  Methodology; Spinosad.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205079/1/Nunes-et-al-2019-A-Laboratory-Bioassay-Method-to-Assess-the-Use-of-Toxic.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18346 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, M. Z.; BERNARDI, D.; BARONIO, C. A.; PASINATO, J.; BALDIN, M. M.; BOTTON, M. A laboratory bioassay method to assess the use of Toxic bait on anastrepha fraterculus (Weidemann 1830). Neotropical Entomology, n. 49, p. 124-130, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional