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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/11/2019
Data da última atualização:  08/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AMARANTE, J. F.; RIBEIRO, M. de F.; COSTA, M. M.; MENEZES, F. G.; SILVA, T. M. S; AMARANTE, T. A. B.; GRADELA, A.; MOURA, L. M. D.
Afiliação:  Jarbas F. Amarante, UNIVASF; MARCIA DE FATIMA RIBEIRO, CPATSA; Mateus M. Costa, UNIVASF; Fredson G. Menezes, UNIVASF; Tania M. S. Silva, UFRPE; Talita A. B. Amarante, UNEB; Adriana Gradela, UNIVASF; Liliane M. D. Moura, UNIVASF.
Título:  Chemical composition and antimicrobial activity of two extract of propolis against isolates of Staphylococcus spp. and multiresistant bacterials.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 39, n. 9, p. 734-743, 2019.
DOI:  10.1590/1678-5150-PVB-6128
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is a growing need to discover and develop alternative therapies for the treatment of mastitis caused by Staphylococcus spp. and multidrug-resistant bacterial infections. This study examined the chemical composition and antimicrobial potential of two propolis extracts (EPA and EPB) against seventy-seven isolates of Staphylococcus spp. obtained from subclinical bovine mastitis; three clinical strains of MRSA and two from clinical strains of S. aureus ATCC, identified as S. aureus ATCC 6538 and S. aureus ATCC 25923. The total phenolic content was determined by the Folin-Ciocalteau method, the total flavonoid content by the Dowd method and the phenolic profile was quantified by HPLC-DAD. The MBC values of the extracts were evaluated by broth microdilution method. The amount of total phenolic and flavonoid compounds was higher in EPA than EPB. Both extracts revealed the presence of caffeic, coumaric, cinnamic, ferulic and 3,4-dihydroxybenzoic acids, with higher concentrations of coumaric and cinnamic acids. Staphylococcus spp. isolates were susceptible to EPA (90.9%), EPB (83.1%) and oxacillin (80.5%). The oxacillin susceptible isolates were also susceptible to EPA (70.1%) and EPB (80.6%), whereas those oxacillin-resistant strains were also susceptible to EPA (40.0%) and to EPB (26.7%). MBC ranged from 34.3 to 68.7?m/mL for EPA and from 68.7 to 137.5?g/mL for EPB. Both extracts inhibited significantly (100%) the clinical strains of MRSA, S. aureus ATCC 6538 and S. aureus AT... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Atividade antimicrobiana; Extrato de própolis; Mastite bovina; Terapia alternativa.
Thesagro:  Bactéria; Composição Química; Doença Animal; Própolis.
Thesaurus Nal:  Animal diseases; Staphylococcus aureus subsp. aureus.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204415/1/Chemical-composition-and-antimicrobial-activity-2019.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA58739 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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