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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  13/09/2019
Data da última atualização:  13/09/2019
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  SALLES, H. O.; BRAGA, A. C. L.; NASCIMENTO, D. R.; PRADO, M. S. M.; SOUZA, H. A. de; OLIVEIRA, E. L. de; VIEIRA, L. da S.; CAVALCANTE, A. C. R.; LIMA, A. R.; TELES NETO, C. S.; SOUSA, A. M. P.; RIBEIRO, R. P.
Afiliação:  HEVILA OLIVEIRA SALLES, CNPC; ANA CAROLINA LINHARES BRAGA, Centro Universitário Instituto Superior de Teologia Aplicada (UNINTA) - Sobral, CE, Brasil; DANISVÂNIA RIPARDO NASCIMENTO, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil; MAYARA STEPHANNY MELO PRADO, Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA) - Sobral, CE, Brasil; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CPAMN; EDUARDO LUIZ DE OLIVEIRA, CNPC; LUIZ DA SILVA VIEIRA, CNPC; ANTÔNIO CÉZAR ROCHA CAVALCANTE, CNPC; ADRIANO RODRIGUES LIMA, CNPC; CLÁUDIO SANTOS TELES NETO, Centro Universitário Instituto Superior de Teologia Aplicada (UNINTA) - Sobral, CE, Brasil; ANA MÁRJORY PAIVA SOUSA, Universidade Estadual do Ceará (UECE); Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO) - Fortaleza, CE, Brasil; REGISLANE PINTO RIBEIRO, Universidade Estadual do Ceará (UECE); Rede Nordeste de Biotecnologia (RENORBIO) - Fortaleza, CE, Brasil.
Título:  Crop residues activity against the free-living stages of small ruminant nematodes.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Veterinary Parasitology, v. 28, n. 3, p. 528-532, jul./sept. 2019.
DOI:  Doi: https://doi.org/10.1590/S1984-29612019024
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The nematicidal effect of different organic materials was evaluated in order to develop a non-chemical alternative soil treatment for control of the free-living stages of small ruminant gastrointestinal nematodes. The selected organic materials were residues from the juice industry of acerola, cashew, grape, guava, papaya and pineapple, as well as castor residue from the biodiesel industry. LC90 results showed that pineapple residue was the most efficient inhibitor of larval development, followed by castor, grape, cashew, acerola, guava and papaya. Castor residue was also a good source of nitrogen and was used in a greenhouse experiment to prevent larval development in contaminated goat faeces that was deposited in pots containing the grasses Brachiaria brizantha (var. Paiaguás) or Megathyrsus maximus x M. infestum (var. Massai). Castor residue caused a significant (P < 0.05) reduction (85.04%) in Paiaguás grass contamination (L3.dry mass-1) and a reduction of 17.35% in Massai grass contamination (P > 0.05), with an increase in the biomass production of Massai (251.43%, P < 0.05) and Paiaguás (109.19%, P > 0.05) grasses. This strategy, called Econemat?, with good results in vitro shows to be promising on pasture increasing phytomass production. [Atividade de resíduos de culturas contra os estágios de vida livre de nematoides de pequenos ruminantes]. Resumo: O efeito nematicida de diferentes materiais orgânicos foi avaliado, com o objetivo de desenvolver um tratame... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nematoides gastrintestinais; Organic residues.
Thesagro:  Caprino; Controle Ambiental; Haemonchus Contortus; Ovino; Resíduo Orgânico.
Thesaurus Nal:  Brazil; Environmental control systems; Gastrointestinal nematodes; Goats; Sheep.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201908/1/cnpc-2019-Crop.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39219 - 1UPCAP - DD
CPAMN32691 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSALLES, H. O.; BRAGA, A. C. L.; NASCIMENTO, D. R.; PRADO, M. S. M.; SOUZA, H. A. de; OLIVEIRA, E. L. de; VIEIRA, L. da S.; CAVALCANTE, A. C. R.; LIMA, A. R.; TELES NETO, C. S.; SOUSA, A. M. P.; RIBEIRO, R. P. Crop residues activity against the free-living stages of small ruminant nematodes. Brazilian Journal of Veterinary Parasitology, v. 28, n. 3, p. 528-532, jul./sept. 2019.
Tipo: Nota Técnica/Nota CientíficaCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte.
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