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Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Rondônia.
Data corrente:  02/09/2019
Data da última atualização:  11/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AZÊVEDO, H. S. F. da S.; RUFINO, P. B.; AZEVEDO, J. M. A. de; SILVA, L. M. da; WADT, L. H. de O.; CAMPOS, T. de.
Afiliação:  LUCIELIO MANOEL DA SILVA, CPAF-AC; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; TATIANA DE CAMPOS, CPAF-AC.
Título:  Preservation and maceration of amazon açai leaflet Tissue to obtain genomic DNA.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Bioscience Journal, Uberlândia, v. 35, n. 4, p. 1188-1197, July/Aug. 2019.
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  The objective of this study was to test the efficiency of preservation and maceration methods for Euterpe precatoria leaflet tissue to obtain genomic DNA for molecular studies. The leaflets of E. precatoria were collected in an experimental field at Embrapa Acre, Brazil. The study was conducted in a completely randomized design with 10 replicates, in a 12 × 2 factorial structure, with 12 storage treatments (fresh; lyophiliser 3 days; refrigerator 3, 5, and 7 days; silica gel 7, 10, 20, and 30 days; and transport buffer 3, 5, and 7 days) and two leaf tissue maceration methods (liquid nitrogen and the TissueLyser®). Statistically significant differences in the obtained DNA concentration were found between the maceration and storage treatments. The TissueLyser® macerator produced higher DNA concentrations when compared to liquid nitrogen. For the storage treatments, five groups were formed based on DNA concentration when macerated with the TissueLyser® and two groups when macerated with liquid nitrogen. The DNA concentrations ranged from 285.00 ng/uL (7 days in transport buffer) to 702.00 ng/uL (30 days in silica gel) when the leaflets were macerated with liquid nitrogen, and from 572.73 ng/uL (30 days in silica gel) to 2,850.00 ng/uL (3 days in lyophiliser) using the TissueLyser® macerator. The DNA purity (A260/A280 nm) varied from 1.30 to 1.70 when the leaflets were macerated with liquid nitrogen and from 1.30 to 1.90 with the TissueLyser® macerator. Despite the variations in... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Açaí-solteiro; Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; CTAB method; DNA isolation; Embrapa Acre; Extracción; Hojas; Leaflet; Maceración; Rio Branco; Western Amazon.
Thesagro:  Açaí; Campo Experimental; DNA; Extração; Folha; Maceração.
Thesaurus Nal:  Euterpe precatoria; Extraction; Leaves; Maceration.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201498/1/Azevedo-et-al-2019-PresMacAcaiLeaflet.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/209322/1/26962.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26962 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO18250 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia.
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