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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
16/05/2019 |
Data da última atualização: |
16/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAUJO, L. S. de; VICENTE, L. E.; MANZATTO, C. V.; SKORUPA, L. A.; VICTORIA, D. de C.; SOARES, A. R. |
Afiliação: |
LUCIANA SPINELLI DE ARAUJO, CNPMA; LUIZ EDUARDO VICENTE, CNPMA; CELSO VAINER MANZATTO, CNPMA; LADISLAU ARAUJO SKORUPA, CNPMA; DANIEL DE CASTRO VICTORIA, CNPTIA; AUGUSTO RENAN SOARES, CNPMA, Plataforma ABC. |
Título: |
AgroTag: um sistema de coleta, análise e compartilhamento de dados de campo para qualificação do uso e cobertura das terras no Brasil. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 19., 2019, Santos. Anais... São José dos Campos: INPE, 2019. p. 451-454. |
ISBN: |
978-85-17-00097-3 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Na publicação: Luciana Spinelli-Araujo. Editores: Douglas Francisco Marcolino Gherardi, Ieda Del´Arco Sanches, Luiz Eduardo Oliveira e Cruz de Aragão. SBSR 2019. |
Conteúdo: |
RESUMO. O Sistema AgroTag é parte da estratégia de apoio a estruturação da Rede Colaborativa para qualificação do uso e cobertura das terras no Brasil a partir da coleta sistematizada e compartilhamento de dados temáticos de campo. O Sistema, gratuito, contempla o aplicativo para aquisição de dados no campo e a interface WebGis para acesso às informações. À medida que o usuário utiliza o Sistema para identificação e acompanhamento das atividades rurais, contribui para a rede de dados compartilhados. |
Palavras-Chave: |
Aplicativo; App; Collaborative Network; Geonode; Mapeamento; Mapping; Rede Colaborativa; WebGis. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197370/1/PL-Agrotag-DanielVictoria-SBSR-2019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
08/08/2022 |
Data da última atualização: |
08/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MORAIS, S. DE M.; GALVÃO, M. DE S.; CARVALHO, L. M. DE; OLEGARIO, O. S.; PEREIRA, G. E.; ANDRADE LIMA, L. L. DE; SILVA, F. L. H. DA; MADRUGA, M. S. |
Afiliação: |
SAMARA DE MACÊDO MORAIS, Federal University of Paraíba; MÉRCIA DE SOUSA GALVÃO, Federal University of Paraíba; LEILA MOREIRA DE CARVALHO, Federal University of Paraíba; LARY SOUZA OLEGARIO, Federal University of Paraíba; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, Rural Federal University of Pernambuco; FLÁVIO LUIZ HONORATO DA SILVA, Federal University of Paraíba; MARTA SUELY MADRUGA, Federal University of Paraíba. |
Título: |
Potential typicality marker of volatile composition of commercial sparkling wines from the caatinga biome. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, s12161, July 2022. |
DOI: |
doi.org/10.1007/s12161-022-02374-4 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present research aimed to identify the volatile profle of sparkling wines from São Francisco Valley, which products will have soon the Geographical Indication requested by the producers. Volatile organic compounds from muscat, brut, brut rosé and demi-sec sparkling wines produced in the São Francisco Valley, located in the Caatinga region of Brazil, were extracted, separated and identifed using the HS-SPME/GC?MS technique. The results reached the identifcation of a total of 109 compounds, classifed in 13 chemical groups, being the main esters, terpenes, and alcohols. It was found that some compounds with expressive area are unique to each type of sparkling wine: a total of 23 in muscat, 9 in brut, 5 in brut rosé, and 4 in demi-sec. This suggests a strong association between the grape varieties and the technological processes of winemaking. The volatile profles of each commercial sparkling wine in the São Francisco Valley present possible chemical markers of typicity which can be used to distinguish the commercial wines from the region. Keywords Volatile compound · São Francisco Valley · Geographical indication · Typicality marker · Gas chromatography |
Palavras-Chave: |
Geographical indication; São Francisco Valley; Typicality marker. |
Thesaurus NAL: |
Gas chromatography; Volatile compounds. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145308/1/s12161-022-02374-4.pdf
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Marc: |
LEADER 02056naa a2200277 a 4500 001 2145308 005 2022-08-08 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi.org/10.1007/s12161-022-02374-4$2DOI 100 1 $aMORAIS, S. DE M. 245 $aPotential typicality marker of volatile composition of commercial sparkling wines from the caatinga biome.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe present research aimed to identify the volatile profle of sparkling wines from São Francisco Valley, which products will have soon the Geographical Indication requested by the producers. Volatile organic compounds from muscat, brut, brut rosé and demi-sec sparkling wines produced in the São Francisco Valley, located in the Caatinga region of Brazil, were extracted, separated and identifed using the HS-SPME/GC?MS technique. The results reached the identifcation of a total of 109 compounds, classifed in 13 chemical groups, being the main esters, terpenes, and alcohols. It was found that some compounds with expressive area are unique to each type of sparkling wine: a total of 23 in muscat, 9 in brut, 5 in brut rosé, and 4 in demi-sec. This suggests a strong association between the grape varieties and the technological processes of winemaking. The volatile profles of each commercial sparkling wine in the São Francisco Valley present possible chemical markers of typicity which can be used to distinguish the commercial wines from the region. Keywords Volatile compound · São Francisco Valley · Geographical indication · Typicality marker · Gas chromatography 650 $aGas chromatography 650 $aVolatile compounds 653 $aGeographical indication 653 $aSão Francisco Valley 653 $aTypicality marker 700 1 $aGALVÃO, M. DE S. 700 1 $aCARVALHO, L. M. DE 700 1 $aOLEGARIO, O. S. 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aANDRADE LIMA, L. L. DE 700 1 $aSILVA, F. L. H. DA 700 1 $aMADRUGA, M. S. 773 $tFood Analytical Methods, s12161, July 2022.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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1. | | 1100056, CANADIAN PLANT DISEASE SURVEY, Research Branch Agriculture Canada, Ottawa-Canada Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Cerrados; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Hortaliças; Embrapa Trigo; Embrapa Uva e Vinho. | |
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