Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  10/05/2019
Data da última atualização:  14/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S.
Afiliação:  Francisca das Chagas Bezerra de Araújo, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; Rodrigo de Souza Silva, UFRA.
Título:  Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019.
DOI:  10.1590/1984-70332019v19n1a11
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis.
Thesagro:  Mandioca.
Thesaurus Nal:  Amazonia; Cassava.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197273/1/11-AR-1744-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU55786 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S. Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional