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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  20/12/2018
Data da última atualização:  14/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BIER, D.; KICH, J. D.; DUARTE, S. C.; SILVA, M. R.; VALSONI, L. M.; RAMOS, C. A. N.; RODRIGUES, D. P.; ARAUJO, F. R.
Afiliação:  Daniele Bier, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Católica Dom Bosco - UCDB; JALUSA DEON KICH, CNPSA; SABRINA CASTILHO DUARTE, CNPSA; MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL; Luiza M. Valsoni, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Católica Dom Bosco - UCDB; Carlos A. N. Ramos, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia - FAMEZ/Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS; Dália P. Rodrigues, Laboratório de Enterobactérias/Instituto Oswaldo Cruz; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC.
Título:  Survey of Salmonella spp. in beef meat for export at slaughterhouses in Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 11, p. 2037-2043, novembro, 2018
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Pesquisa de Salmonella spp. em carcaças bovinas durante o processamento em abatedouros‑frigoríficos exportadores.
Conteúdo:  The aim of the present study was to investigate the presence of Salmonella spp. in samples collected from beef meat at three points of the slaughter line (after skinning, washing and cooling) at three slaughterhouses in Brazil that export meat. Detection was based on ISO 6579:2002 and confirmed by PCR and qPCR. The isolates were typified using slide agglutination tests and PFGE. The antibiotic sensitivity profile was determined using the disk diffusion method. Contamination was detected in only one slaughterhouse. The overall frequency of contamination by Salmonella spp. was 6.7% of carcasses (6/90) and 2.6% of carcass surface samples (7/270). All isolates were confirmed by PCR and qPCR. The serological analysis and the PFGE showed a single profile: Typhimurium. The strains demonstrated 100% susceptibility to ampicillin, cefotaxime, ciprofloxacin, chloramphenicol, gentamicin and tetracycline. Positive carcasses after cooling pose a direct risk to consumers, since the meat is considered ready to be marketed after this process.
Palavras-Chave:  Abatedouro-frigorífico; Carcaça bovina; Carne bovina; Resistência a antibiótico; Sorotipo.
Thesagro:  Bovino; Carcaça; Resfriamento; Salmonella spp; Salmonelose.
Thesaurus Nal:  Antibiotic resistance; Brazil; Cattle; Cooling; Salmonellosis; Serotypes; Skinning; Slaughterhouses.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189062/1/Survey-of-Salmonella-spp.-in-beef.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC17239 - 1UPCAP - PP
CNPGL24396 - 1UPCAP - DD
CNPSA21574 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBIER, D.; KICH, J. D.; DUARTE, S. C.; SILVA, M. R.; VALSONI, L. M.; RAMOS, C. A. N.; RODRIGUES, D. P.; ARAUJO, F. R. Survey of Salmonella spp. in beef meat for export at slaughterhouses in Brazil. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 11, p. 2037-2043, novembro, 2018 Título em português: Pesquisa de Salmonella spp. em carcaças bovinas durante o processamento em abatedouros‑frigoríficos exportadores.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Suínos e Aves.
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