Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/12/2018
Data da última atualização:  24/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAÚJO, T. P. M.; RANGEL, A. H. do N.; LIMA, G. F. da C.; PEIXOTO, M. G. C. D.; URBANO, S. A.; BEZERRA, J. da S.
Afiliação:  THALITA POLYANA MONTEIRO ARAÚJO, Universidade Federal do Rio Grande do Norte; ADRIANO HENRIQUE DO NASCIMENTO RANGEL, Universidade Federal do Rio Grande do Norte; GUILHERME FERREIRA DA COSTA LIMA, EMPARN; MARIA GABRIELA CAMPOLINA D PEIXOTO, CNPGL; STELA ANTAS URBANO, Universidade Federal do Rio Grande do Norte; JOADILZA DA SILVA BEZERRA, Universidade Federal do Rio Grande do Norte.
Título:  Gir and Guzerat cow milk production and composition according to lactation stage, somatic cell count, physiological state and body condition.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 40, e39352, 2018.
Páginas:  7 p.
DOI:  10.4025/actascianimsci.v40i1.39352
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT This work was realized to evaluate lactation stage, physiological state, somatic cell count (SCC) and body condition score (BCS) on production and composition of cow's milk from Gir and Guzerat breeds were studied. Ninety-eight cows were analyzed and classified according to their physiological state, lactation stage, SCC and BCS. Milk production was weighed monthly to obtain production data. Composed samples were collected in vials containing preservatives and sent to the laboratory for analysis. Data were used for statistic descriptive analysis and analysis of variance. Higher milk production in the first 60 days of lactation was observed. Fat, protein and total solids concentration increased according to the increase of days in milk; while lactose concentration decreased. Higher levels of fat, protein and total solids in milk of non-pregnant cows were observed; while pregnant cows had higher daily production and higher lactose content in their milk. Higher lactose levels in milk were observed in animals with lower SCC. The BCS had no effect on milk composition or on somatic cell count. Zebu cow milk production and composition are influenced by lactation stage, physiological state and SCC.
Palavras-Chave:  Body reserve; Gestation.
Thesaurus Nal:  Milk quality; Zebu.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189175/1/Artigo-Acta-Scientiarum-Gabriela-Gir.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL24375 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, T. P. M.; RANGEL, A. H. do N.; LIMA, G. F. da C.; PEIXOTO, M. G. C. D.; URBANO, S. A.; BEZERRA, J. da S. Gir and Guzerat cow milk production and composition according to lactation stage, somatic cell count, physiological state and body condition. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 40, e39352, 2018. 7 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional