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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/12/2018
Data da última atualização:  27/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARÔNIO, C. A.; BERNARDI, D.; NUNES, M. Z.; PASINATO, J.; GARCIA, F. R. M.; BOTTON, M.
Afiliação:  Cléber Antônio Barônio, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil; Daniel Bernardi, Dept of Entomology, Embrapa Clima Temperado, Pelotas, RS, Brasil; Marcelo Z. Nunes, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, BrasiL; J. Pasinato, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul, Brasil; F. R. M. Garcia, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil; MARCOS BOTTON, CNPUV.
Título:  Bioassay method for toxicity studies of toxic bait formulations to Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae).
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, [online], dec. 2018.
DOI:  10.1007/s13744-018-0653-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of appropriate methodologies for bioassays is of paramount importance to study the methodological factors that may interfere in the experimental design. Thus, laboratory bioassays have become increasingly important for the determination of data that are realistic and replicable. The objective of the study was to develop a bioassay methodology with the ready-to-use toxic bait Success ? 0.02CB, 96 mg L−1 of spinosad, in adults of Ceratitis capitata (Wiedemann) as a study model. The insect origin laboratory population, LT 50= 11.16 h), time of toxic bait supply (4 h, LT 50= 16.85 h), food deprivation (12 h, LT 50= 15.55 h), and the adult age (5 days, LT 50= 35.31 h) of C. capitata showed higher susceptibility and a shorter LT 50 lethal time to the Success? 0.02CB toxic bait. However, the absence or presence of a food source (LT 50≈31.17 h) during the bioassay did not affect the susceptibility of C. capitata. Further, adults of C. capitata who were deprived and in the absence of a food source (artificial diet) had higher consumption of toxic baits (mg) during treatment exposure. The use of a 12-h deprivation period, toxic baits offered for 4 h, and absence of an artificial diet for adults of C. capitata at 5 days of age during the bioassay are considered adequate for evaluating formulations of toxic baits under laboratory conditions. Keywords: Toxicity, methodology, spinosad, Mediterranean fruit fly
Palavras-Chave:  Mediterranean fruit fly.
Thesaurus Nal:  Methodology; Spinosad; Toxicity.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189131/1/Baronio2018-Article-BioassayMethodForToxicityStudi.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
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CNPUV18016 - 1UPCAP - DD18.02409
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1.Imagem marcado/desmarcadoBARÔNIO, C. A.; BERNARDI, D.; NUNES, M. Z.; PASINATO, J.; GARCIA, F. R. M.; BOTTON, M. Bioassay method for toxicity studies of toxic bait formulations to Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae). Neotropical Entomology, [online], dec. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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