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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  14/09/2018
Data da última atualização:  31/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BASTOS, A. M.; LIMA, J. de F.; TAVARES-DIAS, M.
Afiliação:  ARGEMIRO MIDONÊS BASTOS, Unifap; JO DE FARIAS LIMA, CPAF-AP; MARCOS TAVARES DIAS, CPAF-AP.
Título:  Effect of increase in temperature on the survival and growth of Macrobrachium amazonicum (Palaemonidae) in the Amazon.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Aquatic Living Resources, v. 31, p. 1-6, Jan. 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1051/alr/2018010
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Macrobrachium amazonicum is a shrimp species distributed in freshwater habitats of Neotropical regions and is of great importance for the Amazonian economy. This study evaluated the effects of temperature increase on the survival and growth of M. amazonicum. For this, we distributed 360 M. amazonicum juveniles in 70 L tanks, and carried out a 90-day experiment with three treatments (T0:28 ± 0.5 °C, or room temperature; T1: 30 ± 0.2 °C; T2: 32 ± 0.2 °C), using 4 replicate tanks each with 30 individual shrimp. Culture-tanks were connected to a recirculation system with biofiltration and constant aeration. Animals were fed twice a day using shrimp pelleted commercial food. After 90 days of trial, the total length and body mass gain of the animals cultured at room temperature was 78% and 433%, respectively. The specific growth rate, condition factor, weight gain, and length and survival of animals cultured at 30 and 32 °C were lower than those cultivated at 28 °C, and feed conversion was higher. Therefore, water temperature of 30 and 32 °C may compromise growth and survival of M. amazonicum during cultivation, none of the extreme temperatures may be recommended in practice.
Palavras-Chave:  Cultivation; Cultivo; Growth; Survival.
Thesagro:  Camarão; Crescimento; Sobrevivência; Temperatura.
Thesaurus Nal:  Shrimp; Temperature.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183017/1/CPAF-AP-2018-Effect-of-increase-in-temperature.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
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CPAF-AP18006 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBASTOS, A. M.; LIMA, J. de F.; TAVARES-DIAS, M. Effect of increase in temperature on the survival and growth of Macrobrachium amazonicum (Palaemonidae) in the Amazon. Aquatic Living Resources, v. 31, p. 1-6, Jan. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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