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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  12/06/2018
Data da última atualização:  15/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARBOSA, D. D.; BRITO, S. L.; FERNANDES, P. D.; FERNANDES JUNIOR, P. I.; LIMA, L. M. de.
Afiliação:  D. D. BARBOSA, Pós-Graduação em Ciências Agrárias, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, PB; S. L. BRITO, Pós-Graduação em Ciências Agrárias, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, PB; P. D. FERNANDES, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, PB; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA; LIZIANE MARIA DE LIMA, CNPA.
Título:  Can Bradyrhizobium strains inoculation reduce water deficit effects on peanuts?
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 34, n. 7, 87 jul. 2018.
DOI:  10.1007/s11274-018-2474-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Drought is one of the environmental factors that most affects peanut cultivation in semi-arid regions, resulting in economic losses to growers. However, growth promoting bacteria are able to reduce water deficit damage in some plant species. In this context, this study aimed to evaluate the interaction of Bradyrhizobium strains reducing water stress effects on peanut genotypes by antioxidant enzymes activities, leaf gas exchanges and vegetative growth, as well as to determine the taxonomic positioning of strain ESA 123. The 16S rRNA gene of ESA 123 was amplified by PCR and sequenced by dideoxy Sanger sequencing method. An experiment was performed in greenhouse with three peanut genotypes (BRS Havana, CNPA 76 AM and 2012-4), two Bradyrhizobium strains (SEMIA 6144 and ESA 123), a mineral source of N and an absolute control (without N) under two water regimes (with and without irrigation). Seeds of peanut were sown and the plants were grown until 30 days after emergence. On the 20th day, the water deficit plants group had their irrigation suspended for 10 days. At in silico analyzes, ESA 123 presented 98.97% similarity with the type strain of B. kavangense. Leaf gas exchange was affected by water deficit; as well as alteration of antioxidant activities and reduction of vegetative growth variables. However, some plants inoculated with SEMIA 6144 and ESA 123 strains presented lower reductions and increment of some evaluated variables, mainly the ones inoculated with the ESA 123 s... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Enzimas antioxidantes; Rhizobia; Rizóbio; Tolerância à seca; Trocas gasosas de folhas.
Thesagro:  Amendoim; Inoculante.
Thesaurus Nal:  Bradyrhizobium; Drought tolerance; Peanuts; Rhodobium (Rhizobiaceae).
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/178486/1/Paulo-Ivan.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA57412 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/06/2023
Data da última atualização:  26/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  ARAÚJO, C. de A.; MAGALHÃES, A. L. R.; ARAUJO, G. G. L. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; SANTOS, K. C. dos; MATOS, M. H. T. de; NASCIMENTO, D. B. do; SANTOS, N. S.
Afiliação:  CLEYTON DE ALMEIDA ARAÚJO, UNIVASF; ANDRÉ LUIZ RODRIGUES MAGALHÃES, Universidade Federal do Agreste de Pernambuco, UFAPE, Garanhuns, PE; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; FLEMING SENA CAMPOS, Universidade Federal do Maranhão, UFMA, Chapadinha, MA; GLAYCIANE COSTA GOIS, Bolsista FACEPE; KELLY CRISTINA DOS SANTOS, UFRPE; MARIA HELENA TAVARES DE MATOS, UNIVASF; DANIEL BEZERRA DO NASCIMENTO, UFRPE; NEILSON SILVA SANTOS, UNIVASF.
Título:  Correlation between mineral profile, physical-chemical characteristics, and proximate composition of meat from Santa Ines ewes under water restriction.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Semina. Ciências Agrárias, v. 44, n. 2, p. 529-548, mar./abr. 2023.
DOI:  10.5433/1679-0359.2023v44n2p529
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the correlations between mineral profile, physical and chemical characteristics, and proximate composition of ewe meat receiving different water supply levels (100% - ad libitum group; 80%; 60% and 40% ad libitum group). Thirty-two Santa Ines ewes were assigned to a randomized block design, with 4 treatments, and 8 replications, during the 63-day experimental period. Significant correlations between all minerals (P<0.05) were found in the 60% and 40% water supply levels. A correlation (P<0.05) was observed for minerals P, K, Ca, Mg, S, Cu, and Fe with crude protein at 100% water supply. Negative correlations (P<0.05) between N, P, K, Ca, Mg, S, Cu, Fe, and Zn were detected in the meat of animals supplied with 60% water. Principal component analysis (PCA) of macrominerals explained 82.9% data variance. Zinc had a strong contribution to PC1. Cooking losses had a similar contribution to PC1 and PC2. PC1 and PC2 explained 66.7% data variance in chemical characteristics. The decrease in water supply causes the correlation of nitrogen with the other minerals in meat, in addition to altering the correlation between the physical and chemical profile of the meat. Key words: Calcium. Crude protein. Hardness. Iron. Principal componentes.
Palavras-Chave:  Carne de ovelha; Composição centesimal; Principais componentes; Raça Santa Inês; Restrição hídrica.
Thesagro:  Cálcio; Ovelha; Proteína Bruta.
Thesaurus NAL:  Ewes.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154597/1/Correlation-between-mineral-profile-physical-chemical-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60471 - 1UPCAP - DD
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